Blackrock https://www.blackrock.com/investing/literature/whitepaper/bii-global-macro-outlook-may-2017.pdf had een aardig verhaal over deleverage van de Amerikaanse consument versus releverage van de Amerikaanse producent.
Het is duidelijk dat de recessie in de VS straks veroorzaakt gaat worden door te veel schulden bij het bedrijfsleven waardoor men op kosten moet besparen, de werkloosheid zal gaan oplopen. Zo ver is het nog niet en Europa staat er zowaar beter voor.
(de lengte van de deelcycli wordt gestandaardiseerd, waardoor een en ander parallel oploopt, ook al is de duur van de cycli heel anders geweest).
Het Amerikaans bedrijfsleven vindt kennelijk dat men schulden moet maken totdat men daar een bepaald deel van de omzet aan rentelast kwijt is. Door de rentedaling kan men zo meer schuld maken. In Europa zijn de banken minder scheutig (noodgedwongen) en leidde de lagere rente wel tot lagere rentelasten. Een en ander betekent wel dat Amerikaanse bedrijven wat gemakkelijker Europese bedrijven over kunnen nemen.
De consument loste schulden af, na de huizencrisis en na 70 jaar steeds meer schulden maken. Dat is voorlopig al helemaal geen reden voor een recessie.
Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
Pagina's
▼
31 mei 2017
wat gaat de FED doen? Zijn ze zo voorspelbaar als ze zeggen?
In de Wall Street Journal zaait men twijfel over wat de FED gaat doen https://www.wsj.com/articles/fed-officials-likely-to-raise-rates-in-june-finalize-plans-to-reduce-portfolio-1496138401 met kop
Doubts Cloud Fed’s Rate Increase Plans Beyond June
A potential political fight over the U.S. budget could cause the Fed to rethink its plans for later in the year
De FED kijkt dit soort artikelen goed na (via vooraf influisteren en naderhand commentaar) voor ze in de Wall Street Journal verschijnen.
De FED zit zoals gewoonlijk met een berg aan onzekerheden. Is de economie wel zo sterk als ze dachten (dit jaar lijkt voor het eerst in jaren hun voorspelling behoorlijk in de goede richting te komen, zelfs na het zwakke eerste kwartaal), loopt de inflatie wel zo veel op als ze dachten (neerwaartse bijstelling dreigt, maar is denk ik niet echt nodig) en wat voor onzekerheden brengt de politiek.
Dat laatste is enigszins nieuw. De FED geeft aan dat ze het gekrakeel rond het verhogen van het schuldenplafond als reden zien om het beleid aan te passen. Misschien minder snel verhogingen en eerder terugbrengen van de balans. Met die Trump weet je al helemaal niet meer wat er begroting en belastingen gaat gebeuren.
Dit is het belangrijke plaatje van het artikel. Men wil plausibel maken dat de FED de rente verder gaat verhogen nu de werkloosheid onder 4,5% is gekomen.
Dat lukt natuurlijk niet met dit plaatje. Als de werkloosheid in het verleden zo laag was geworden kon deze haast niet lager. De FED was dan ongeveer klaar met verhogen, was daar meestal al te ver mee gegaan en er kwam een recessie waarbij de werkloosheid steeg en de FED de rente verlaagde.
Als de huidige werkloosheid niet lager kan, dan moet de FED juist ophouden met de rente te verhogen. Je krijgt het signaal waarschijnlijk via een omgekeerde rentecurve, omdat de rentemarkt ruikt dat de recessie in aantocht is.
Zo ver is het nu nog niet. Het aantal initial claims voor werkloosheid is al jaren bijzonder laag als % van de beroepsbevolking. Ik denk dat dit komt, omdat ouderen minder snel ontslagen worden en er nu relatief meer oudere werknemers zijn. De natuurlijke werkloosheid in de VS is denk ik lager dan 4,5%, eerder 4% of misschien nog lager. .De FED gaat daarom denk ik de schattingen voor de natuurlijke werkloosheid met 0,1% verlagen, een beetje als pleister op de wonde van de renteverhoging in juni.
Het plaatje suggereert een grotere daling van de balans van de FED dan de brokers aangeven en de FED New York (die geven ongeveer $2800-3000 miljard aan): ongeveer $2300 miljard en niet in 2021 maar 2023. Ach, zo zal het niet gaan, vooral niet als er ondertussen een recessie komt met een begrotingstekort van heb ik me jou daar waarbij de FED een steentje bijdraagt voor de financiering ervan. D.w.z. de geplande precieze daling van de balans van de FED, die zal niet precies zo gaan als ze straks zeggen.
30 mei 2017
ineens weten de speculanten het: de rente daalt en de dollar is zwak tegen de oppermachtige euro, inflatie daalt
Het kan verkeren. We zijn nog maar net de euforie te boven gekomen over de reflaltie die ons te deel zou vallen vanwege Trump of iedereen weet het ineens: dat is fake news.
Goldman Sachs via Hatzius himself, hun allerbelangrijkste goeroe heeft het uitgelegd: inflatie iss Goldilocks, die blijft nog heel lang laag.
En dan de dollar. Die zou oneindig sterk worden. Ineens denkt men het tegenovergestelde. De FED verhoogt de rente maar tegen het geweld van de ECB kan de dollar niet op.
maar wat zegt Draghi die bigger than life opdoemt achter de schermen (nou ja, op de schermen)
de euro is nog in crisis, niet bepaald reden om te geloven in een extreem sterke munt. Pas als Weidman het roer mag overnemen, dan...
de wekelijkse set plaatjes die de oppertechneuten van Goldman Sachs over ons heenstrooien had naast een stellige mening dat de Duitse 10-jaarsrente naar 0,18% gaat ook bovenstaand plaatje. De dollar/euro loopt vooruit op de renteverschillen tussen Amerika en Duitsland. Dus als het renteverschil niet inkomt tussen Amerika en Duitsland, dan is de euro te veel gestegen.
Goldman Sachs via Hatzius himself, hun allerbelangrijkste goeroe heeft het uitgelegd: inflatie iss Goldilocks, die blijft nog heel lang laag.
En dan de dollar. Die zou oneindig sterk worden. Ineens denkt men het tegenovergestelde. De FED verhoogt de rente maar tegen het geweld van de ECB kan de dollar niet op.
maar wat zegt Draghi die bigger than life opdoemt achter de schermen (nou ja, op de schermen)
de euro is nog in crisis, niet bepaald reden om te geloven in een extreem sterke munt. Pas als Weidman het roer mag overnemen, dan...
de wekelijkse set plaatjes die de oppertechneuten van Goldman Sachs over ons heenstrooien had naast een stellige mening dat de Duitse 10-jaarsrente naar 0,18% gaat ook bovenstaand plaatje. De dollar/euro loopt vooruit op de renteverschillen tussen Amerika en Duitsland. Dus als het renteverschil niet inkomt tussen Amerika en Duitsland, dan is de euro te veel gestegen.
28 mei 2017
samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week
De beurzen waren niet erg van slag door de laffe aanslag in Manchester, een daverend succes in de ogen van de militair zwaar verliezende IS.
De S&P en Nasdaq staan weer op all time high, zelfs ETF Brazilië herstelde 12% van de klap van vorige week. Bitcoins schoten steeds harder omhoog, vrijdag met korte correctie. Een echte bubbel (tig procent premie op de bitcoin ETF; winst nemen op bitcoins is moeizaam, daardoor weinig arbitrage; er is een 9-13-9 signaal volgens Tom Demark dat een bitcoincrash voorspelt).
De VIX tuimelde weer naar tomeloze laagte, maar de werkelijke volatiliteit was nog ongelooflijk veel lager..
De OPEC kwam zoals verwacht met een productiebeperking waarop de olieprijs eerst duikelde maar daarna weer wat opkrabbelde.
Trumps rondreis had als hoogtepunt de vele analyses over de lichaamstaal. Melania die Trump ontweek, de paus die subtiel een tik uitdeelde aan Trump om een hand in hand te voorkomen, een Macron die de hand van Trump fijn kneep en hem later passeerde om Angela een hand te geven. Die arme premier van Montenegro die ruw uit het midden werd verstoten door Trump om zelf weer het middelpunt te worden. Zonder koptelefoon deed hij niet eens of hij luisterde naar de Italiaanse gastheer. Trump meet alles af aan hoe veel zaken hij kan doen en banen kan creëren, met groene business probeert men Trump een groen hart te geven. Een Duits hart heeft hij ook niet, het is volgens hem een in en in slecht land dat te veel BMW's exporteert. De NAVO kreeg ook geen geruststellende woorden, artikel 5 kan hem niet bekoren, eerst 3% (2% is niet langer voldoende) van het BNP uitgeven aan defensie of anders die arme Amerikaanse belastingbetaler een vergoeding geven. G7 niet blij.
Weinig nieuws uit de notulen van de FED, voorsorteren op renteverhoging in juni en hoe eind dit jaar te starten met balansverkorting. Daarna wat sussende woorden van Williams dat twee renteverhogingen wel genoeg zijn voor 2017.
Trumps begroting werd gepresenteerd zonder Trump en zonder verrassingen (behalve onnozele beginnersfouten bij het dubbel doorrekenen van inverdieneffecten). CBO rekende door wat 'repeal Obamacare' in het huidige voorstel zou opleveren, een magere $119 miljard in totaal over tien jaar, genoeg om bijna alle hoop van republikeinen om Obamacare aan 23 miljoen Amerikanen te kunnen onthouden ongeveer de bodem te doen inslaan, no way dat voldoende senatoren te porren zijn voor zo'n armzalige nieuwe wet.
1,2% groei in het eerste kwartaal in de VS in plaats van de eerder gemelde 0,7% (vooral door meer consumptie). De macro berekening in het BNPvan winsten daalden 1,9%, heel anders dan de +10%+ van de S&P.
Huizenverkopen en nieuwe orders vielen tegen, leidend tot iets neerwaartse bijstellingen voor de groei in het tweede kwartaal. Nu wijzen de harde data op 3%+ groei en de soft data op minder, minder dan 3%. Groothandelsvoorraden daalden, maar verkopen stegen (en dus eindelijk mooie daling van voorraden/verkopen, de voorraadcyclus gaat straks aan groei bijdragen). Markit PMI was iets omlaag voor de industrie, maar omhoog voor diensten.
Het Engelse pond was weer zwak, men zei vanwege het opveren van Labour in de peilingen na het manifest van de Tories waarbij er akelig meer gedokt moet worden voor zorg. en neerwaartse herziening van groei in eerste kwartaal van 0,3 naar 0,2%.
Het goede economische nieuws voor de EU houdt maar niet op, weer hogere IFO, het Duitse ondernemersvertrouwen staat ongeveer op een record.
De opininiepeilingen in Frankrijk wijzen op een meerderheid voor Macron's En Marche.
Moody's kwam met een downgrade voor Chinese schuld. Boosheid aldaar, maar de yuan bleef stabiel.
De S&P en Nasdaq staan weer op all time high, zelfs ETF Brazilië herstelde 12% van de klap van vorige week. Bitcoins schoten steeds harder omhoog, vrijdag met korte correctie. Een echte bubbel (tig procent premie op de bitcoin ETF; winst nemen op bitcoins is moeizaam, daardoor weinig arbitrage; er is een 9-13-9 signaal volgens Tom Demark dat een bitcoincrash voorspelt).
De VIX tuimelde weer naar tomeloze laagte, maar de werkelijke volatiliteit was nog ongelooflijk veel lager..
De OPEC kwam zoals verwacht met een productiebeperking waarop de olieprijs eerst duikelde maar daarna weer wat opkrabbelde.
Trumps rondreis had als hoogtepunt de vele analyses over de lichaamstaal. Melania die Trump ontweek, de paus die subtiel een tik uitdeelde aan Trump om een hand in hand te voorkomen, een Macron die de hand van Trump fijn kneep en hem later passeerde om Angela een hand te geven. Die arme premier van Montenegro die ruw uit het midden werd verstoten door Trump om zelf weer het middelpunt te worden. Zonder koptelefoon deed hij niet eens of hij luisterde naar de Italiaanse gastheer. Trump meet alles af aan hoe veel zaken hij kan doen en banen kan creëren, met groene business probeert men Trump een groen hart te geven. Een Duits hart heeft hij ook niet, het is volgens hem een in en in slecht land dat te veel BMW's exporteert. De NAVO kreeg ook geen geruststellende woorden, artikel 5 kan hem niet bekoren, eerst 3% (2% is niet langer voldoende) van het BNP uitgeven aan defensie of anders die arme Amerikaanse belastingbetaler een vergoeding geven. G7 niet blij.
Weinig nieuws uit de notulen van de FED, voorsorteren op renteverhoging in juni en hoe eind dit jaar te starten met balansverkorting. Daarna wat sussende woorden van Williams dat twee renteverhogingen wel genoeg zijn voor 2017.
Trumps begroting werd gepresenteerd zonder Trump en zonder verrassingen (behalve onnozele beginnersfouten bij het dubbel doorrekenen van inverdieneffecten). CBO rekende door wat 'repeal Obamacare' in het huidige voorstel zou opleveren, een magere $119 miljard in totaal over tien jaar, genoeg om bijna alle hoop van republikeinen om Obamacare aan 23 miljoen Amerikanen te kunnen onthouden ongeveer de bodem te doen inslaan, no way dat voldoende senatoren te porren zijn voor zo'n armzalige nieuwe wet.
1,2% groei in het eerste kwartaal in de VS in plaats van de eerder gemelde 0,7% (vooral door meer consumptie). De macro berekening in het BNPvan winsten daalden 1,9%, heel anders dan de +10%+ van de S&P.
Huizenverkopen en nieuwe orders vielen tegen, leidend tot iets neerwaartse bijstellingen voor de groei in het tweede kwartaal. Nu wijzen de harde data op 3%+ groei en de soft data op minder, minder dan 3%. Groothandelsvoorraden daalden, maar verkopen stegen (en dus eindelijk mooie daling van voorraden/verkopen, de voorraadcyclus gaat straks aan groei bijdragen). Markit PMI was iets omlaag voor de industrie, maar omhoog voor diensten.
Het Engelse pond was weer zwak, men zei vanwege het opveren van Labour in de peilingen na het manifest van de Tories waarbij er akelig meer gedokt moet worden voor zorg. en neerwaartse herziening van groei in eerste kwartaal van 0,3 naar 0,2%.
Het goede economische nieuws voor de EU houdt maar niet op, weer hogere IFO, het Duitse ondernemersvertrouwen staat ongeveer op een record.
De opininiepeilingen in Frankrijk wijzen op een meerderheid voor Macron's En Marche.
Moody's kwam met een downgrade voor Chinese schuld. Boosheid aldaar, maar de yuan bleef stabiel.
bull: mr market, maak me kuis, maar nu nog niet
2018, het jaar dat de centrale banken liquiditeit gaan terugnemen. Dat is meestal dodelijk voor de bull markt.
Er komt nu nog steeds liquiditeit bij, dus het lijkt nu nog te vroeg om in te pakken.
Het is als Augustinus die verzucht tot God: maak me kuis, maar nu nog niet. Tot afgrijzen van zijn moeder zette hij de bloemetjes buiten en de vrouwtjes binnen. Maar ineens bekeerde hij zich en schreef hij wervelende preken. Hij werd kuis.
De huidige bull markt zet ook de bloemetjes buiten via hoge koerswinstverhoudingen, verslechterende schuld versus EBITDA. De winsten komen nog lekker binnen, maar als de centrale banken door gaan met rente verhogen en balansen afbouwen, dan zit er niets anders op voor de bulls: ze moeten kuis worden. Terug naar kuise rentes, kuise waarderingen met lonen die weer stijgen met de productiviteit. Maar waarom zo dat nu al moeten gebeuren, nu de Bank of Japan, de ECB, de Zwitserse centrale bank en die van Engeland zo veel moeite doen om nog meer liquiditeit te scheppen. De punch bowls, het zijn er nog nooit zo veel geweest, rijden af en aan, maar nu nog meer aan dan af.
De nodige keren helpt een overdenking of een en ander beter of slechter zal gaan dan verwacht (via scenarioanalyse liefst).
1. De zorgen over balansverkorting van de FED, minder liquiditeit voor de markt, zijn pas echt gegrond als de gevolgen daarvan worden onderschat en te weinig mensen dat zien. Dat laatste is beslist niet het geval, dat eerste kan wel het geval zijn voor aandelen (JP Morgan schat voor de rente een invloed van +0,15-0,3% in totaal tot 2021). De cyclus is oud, bedrijven steken zich steeds meer in de schulden (want dat lijkt voor een hogere beurskoers te zorgen en de rente is erg laag) en als je dan de liquiditeitskraan dichtdraait, dan zit je al snel met de gebakken peren. Maar de credit spreads zijn nog steeds erg laag en lijken zelfs nog eerder te dalen dan te stijgen op korte termijn. Er is nog geen overdreven overnamewoede op de beurzen en men zit niet onbezonnen te investeren. Dividenden stijgen. D.w.z. so far so good, maar dit blijft geen jaren meer goed gaan. Juist vanwege het record aantal punch bowls kan men verrast worden door hoe veel punch bowls worden weggehaald door de centrale banken.
2. De zorgen over te veel optimisme over reflatie. Deze lijken reeds behoorlijk te zijn verdisconteerd. de aandelenmandjes geselecteerd op trumpreflatie hebben al hun extra koersstijging ingeleverd. Het optimisme over belastingverlagingen in de VS is zeer sterk gereduceerd. Er is niet veel nodig voor een positieve verrassing en behoorlijk wat voor een negatieve.
Iets anders is dat PMI's en ISM's op niveaus zijn aangeland waarbij enige daling normaal is. Groei in de wereld in de eerste helft van 2017 was goed, maar zwakt deze te veel af in de tweede helft? Vooralsnog lijkt die groei maar beperkt af te zwakken, maar dat is onzeker, voor mij het grootste risico op korte termijn.
3. Trump. Hij gaat het klimaatakkoord de grond in boren, is alleen maar bezig met verdediging tegen onderzoek naar Russische inmenging. Hij gaat met een flinke nieuwe ontslagronde komen (zijn grote hobby immers waarmee hij groot is geworden) onder het personeel in het Witte Huis. Eventueel gevolgd door opstand binnen de republikeinen. Er dreigen domme protectionistische/ nationalistische beslissingen over de NAVO, handel met Europa, China, Mexico en nog vele andere landen. Houdt hij het hoofd koel over Noord Korea, terrorisme, de nucleaire knop? Andere schandalen, die met de regelmaat van de klok uit de twitterpen vloeien o.a.? Raakt hij verstrikt in corruptieschandalen, verkeerde business deals, nepotisme via Kushner etc. de hand boven het hoofd te houden?
Genoeg stof voor een marktcorrectie, misschien zelfs een bear markt, maar waarom nu?
Dan is er nog China. dat is een bron van zowel zorg als kansen. Dat zal wel zo blijven. Voorlopig lijkt China OK.
(JP Morgan is niet benauwd, ongeveer gewone volatiliteit, het zal zich weer herstellen)
Een grote kans: Goldilocks inflatie bij Goldilocks groei. Inflatie blijft zeer laag, de olieprijs in een range en de kerninflatie iets te laag in de ogen van centrale banken, maar geen deflatie. De groei is aangetrokken in vooral Europa, maar daar was een grote output gap, niet inflatoir dus. In Japan gaat het beter maar niet veel te goed en de groei in China gaat vrijwel precies volgens Goldilocks wens van de regering. Vooralsnog lijkt men te bang te zijn voor fors aantrekken van de inflatie, alhoewel er wel iets hogere inflatie zal komen.
Het winstverhaal.
Dat is de andere grote bron van kansen. Zowel investeringen als wereldhandel groeien weer bijna normaal (na dat sinds 2008 niet gedaan te hebben). Dat is heel goed voor winstgroei. De markt lijkt het winstverhaal te onderschatten, door schade en schand wijs geworden in de laatste vijf jaar met permanente winsttegenvallers.
In total zie ik nog even uitstel van ellende vanwege centrale banken, nog doorduren van het mooie winstverhaal en Goldilcoks inflatie en groei. Het grootste risico is meer afzwakking van de groei in de tweede helft van 2017 dan men nu verwacht (tot onder Goldilocks). En natuurlijk fratsen van Trump.
Er komt nu nog steeds liquiditeit bij, dus het lijkt nu nog te vroeg om in te pakken.
Het is als Augustinus die verzucht tot God: maak me kuis, maar nu nog niet. Tot afgrijzen van zijn moeder zette hij de bloemetjes buiten en de vrouwtjes binnen. Maar ineens bekeerde hij zich en schreef hij wervelende preken. Hij werd kuis.
De huidige bull markt zet ook de bloemetjes buiten via hoge koerswinstverhoudingen, verslechterende schuld versus EBITDA. De winsten komen nog lekker binnen, maar als de centrale banken door gaan met rente verhogen en balansen afbouwen, dan zit er niets anders op voor de bulls: ze moeten kuis worden. Terug naar kuise rentes, kuise waarderingen met lonen die weer stijgen met de productiviteit. Maar waarom zo dat nu al moeten gebeuren, nu de Bank of Japan, de ECB, de Zwitserse centrale bank en die van Engeland zo veel moeite doen om nog meer liquiditeit te scheppen. De punch bowls, het zijn er nog nooit zo veel geweest, rijden af en aan, maar nu nog meer aan dan af.
De nodige keren helpt een overdenking of een en ander beter of slechter zal gaan dan verwacht (via scenarioanalyse liefst).
1. De zorgen over balansverkorting van de FED, minder liquiditeit voor de markt, zijn pas echt gegrond als de gevolgen daarvan worden onderschat en te weinig mensen dat zien. Dat laatste is beslist niet het geval, dat eerste kan wel het geval zijn voor aandelen (JP Morgan schat voor de rente een invloed van +0,15-0,3% in totaal tot 2021). De cyclus is oud, bedrijven steken zich steeds meer in de schulden (want dat lijkt voor een hogere beurskoers te zorgen en de rente is erg laag) en als je dan de liquiditeitskraan dichtdraait, dan zit je al snel met de gebakken peren. Maar de credit spreads zijn nog steeds erg laag en lijken zelfs nog eerder te dalen dan te stijgen op korte termijn. Er is nog geen overdreven overnamewoede op de beurzen en men zit niet onbezonnen te investeren. Dividenden stijgen. D.w.z. so far so good, maar dit blijft geen jaren meer goed gaan. Juist vanwege het record aantal punch bowls kan men verrast worden door hoe veel punch bowls worden weggehaald door de centrale banken.
2. De zorgen over te veel optimisme over reflatie. Deze lijken reeds behoorlijk te zijn verdisconteerd. de aandelenmandjes geselecteerd op trumpreflatie hebben al hun extra koersstijging ingeleverd. Het optimisme over belastingverlagingen in de VS is zeer sterk gereduceerd. Er is niet veel nodig voor een positieve verrassing en behoorlijk wat voor een negatieve.
Iets anders is dat PMI's en ISM's op niveaus zijn aangeland waarbij enige daling normaal is. Groei in de wereld in de eerste helft van 2017 was goed, maar zwakt deze te veel af in de tweede helft? Vooralsnog lijkt die groei maar beperkt af te zwakken, maar dat is onzeker, voor mij het grootste risico op korte termijn.
3. Trump. Hij gaat het klimaatakkoord de grond in boren, is alleen maar bezig met verdediging tegen onderzoek naar Russische inmenging. Hij gaat met een flinke nieuwe ontslagronde komen (zijn grote hobby immers waarmee hij groot is geworden) onder het personeel in het Witte Huis. Eventueel gevolgd door opstand binnen de republikeinen. Er dreigen domme protectionistische/ nationalistische beslissingen over de NAVO, handel met Europa, China, Mexico en nog vele andere landen. Houdt hij het hoofd koel over Noord Korea, terrorisme, de nucleaire knop? Andere schandalen, die met de regelmaat van de klok uit de twitterpen vloeien o.a.? Raakt hij verstrikt in corruptieschandalen, verkeerde business deals, nepotisme via Kushner etc. de hand boven het hoofd te houden?
Genoeg stof voor een marktcorrectie, misschien zelfs een bear markt, maar waarom nu?
Dan is er nog China. dat is een bron van zowel zorg als kansen. Dat zal wel zo blijven. Voorlopig lijkt China OK.
(JP Morgan is niet benauwd, ongeveer gewone volatiliteit, het zal zich weer herstellen)
Een grote kans: Goldilocks inflatie bij Goldilocks groei. Inflatie blijft zeer laag, de olieprijs in een range en de kerninflatie iets te laag in de ogen van centrale banken, maar geen deflatie. De groei is aangetrokken in vooral Europa, maar daar was een grote output gap, niet inflatoir dus. In Japan gaat het beter maar niet veel te goed en de groei in China gaat vrijwel precies volgens Goldilocks wens van de regering. Vooralsnog lijkt men te bang te zijn voor fors aantrekken van de inflatie, alhoewel er wel iets hogere inflatie zal komen.
Het winstverhaal.
Dat is de andere grote bron van kansen. Zowel investeringen als wereldhandel groeien weer bijna normaal (na dat sinds 2008 niet gedaan te hebben). Dat is heel goed voor winstgroei. De markt lijkt het winstverhaal te onderschatten, door schade en schand wijs geworden in de laatste vijf jaar met permanente winsttegenvallers.
In total zie ik nog even uitstel van ellende vanwege centrale banken, nog doorduren van het mooie winstverhaal en Goldilcoks inflatie en groei. Het grootste risico is meer afzwakking van de groei in de tweede helft van 2017 dan men nu verwacht (tot onder Goldilocks). En natuurlijk fratsen van Trump.
27 mei 2017
belastinginkomsten VS omlaag, schulden omhoog
Volgens de grafieken van https://northmantrader.com/2017/05/27/may-macro-charts/ gaat het niet goed met de belastinginkomsten in de VS, reden voor Mnuchin en ryan om snel ernst te maken met de verhoging van het schuldenplafond.
en bedrijven doen niet hun best met betalen van belasting
de kwaliteit van de winsten is iets aan de lage kant
de overheidsschuld kruipt omhoog (als het aan Trump ligt, dan wordt dat hollen)
en de rentebetalingen hierop stijgen
en de omloopsnelheid van geld daalt nog steeds, al lijkt de afname minder te gaan worden
En ondertussen groeit M1 onverdroten door, niet gehinderd door het stoppen van QE door de FED. Dus toch weer energie voor de beurs uit de geldhoeveelheid.
en bedrijven doen niet hun best met betalen van belasting
de kwaliteit van de winsten is iets aan de lage kant
de overheidsschuld kruipt omhoog (als het aan Trump ligt, dan wordt dat hollen)
en de rentebetalingen hierop stijgen
en de omloopsnelheid van geld daalt nog steeds, al lijkt de afname minder te gaan worden
En ondertussen groeit M1 onverdroten door, niet gehinderd door het stoppen van QE door de FED. Dus toch weer energie voor de beurs uit de geldhoeveelheid.
26 mei 2017
rentedoelen omlaag, maar dat zegt niets
De notulen van de FED gaven niet zo veel nieuws. Ze legden het er dik bovenop dat ze de rente in juni gaan verhogen. Ze zijn druk aan het praten hoe ze de lange balans van de FED kunnen verkorten. Er was consensus dat men de QE heel langzaam zou terugdraaien. Men gaat een maximum zetten op hoe veel er per maand afgelost mag worden van de in bezit zijnde leningen. Dat maximum zou dan geleidelijk op mogen lopen. Een en ander zou heel voorspelbaar moeten zijn (totdat er iets gebeurt met de economie en/of de beurs natuurlijk, al zeiden ze dat niet).
De laatste dagen melden diverse FED-kopstukken dat de inflatie teleurstellend laag is (ik ben maar wat blij met zo'n lage inflatie, dat houdt de FED vriendelijk en mijn komend pensioen koopkrachtig). Williams vindt twee renteverhogingen dit jaar mer dan zat. Bullard mompelt ook al zo iets, maar dat is geen verrassing gezien zijn 'dots', dat er voorlopig hooguit één, liever geen renteverhoging nodig is in de komende tijd die gemakkelijk langer dan een jaar zou kunnen duren.
Ondertussen zijn er heel wat brokers/banken/ economen bezig met flink het mes te zetten in hun voorspellingen voor rentestijging. Het wordt maar niets met die inflatie en reflatie van Trump. De senaat legt de kop in de moede schoot, het wordt niets met dat afschaffen van Obamacare, niemand weet een compromis te verzinnen war alle republikeinen op twee na in de senaat achter kunnen staan. Paul Ryan begint ook langzaam op te geven dat Border Adjustment Tax ook maar enige kans van slagen heeft. Hij gaat nu snel zijn knopen tellen, dringt aan op haast om niet in de val van discussies over het schuldenplafond te trappen. Weg zijn twee grote bronnen voor belastingverlagingen voor het bedrijfsleven en de rijken. Geen fenomenale belastingverlagingen dus voor 2018. De FED kan gerust slapen en economen komen dan met lagere rentevoorspellingen.
Gaat de rente daarom omlaag? Rentevoorspellingen komen de laatste jaren meestal niet uit. Op het ogenblik is er een consensus dat de rente gaat dalen en zo zit men gepositioneerd. Inflatieverwachtingen zijn laag geworden, gelovend in doorgaande neerwaartse inflatieverwachtingen en extreem lage olieprijsverwachtingen. Groei is boven trend, niet per se inflatoir als men meer gaat investeren, maar wel als men meer gaat consumeren.
Dan hebben we nog de ECB. Die moet QE gaan verminderen, flink minder gaan aankopen.
De Bundesbank zit in de nesten, ze kopen ineens alleen maar zeer korte Duitse schulden en accepteren daarmee een extreem negatieve rente. dat is gekkenwerk, geld weggooien en verstoort de markt. `De groei in de EU is zo ver boven trend dat zelfs de ECB niet mer zo bang is voor te lage groei.
Zelfs Portugal herstelt.
,
De laatste dagen melden diverse FED-kopstukken dat de inflatie teleurstellend laag is (ik ben maar wat blij met zo'n lage inflatie, dat houdt de FED vriendelijk en mijn komend pensioen koopkrachtig). Williams vindt twee renteverhogingen dit jaar mer dan zat. Bullard mompelt ook al zo iets, maar dat is geen verrassing gezien zijn 'dots', dat er voorlopig hooguit één, liever geen renteverhoging nodig is in de komende tijd die gemakkelijk langer dan een jaar zou kunnen duren.
Ondertussen zijn er heel wat brokers/banken/ economen bezig met flink het mes te zetten in hun voorspellingen voor rentestijging. Het wordt maar niets met die inflatie en reflatie van Trump. De senaat legt de kop in de moede schoot, het wordt niets met dat afschaffen van Obamacare, niemand weet een compromis te verzinnen war alle republikeinen op twee na in de senaat achter kunnen staan. Paul Ryan begint ook langzaam op te geven dat Border Adjustment Tax ook maar enige kans van slagen heeft. Hij gaat nu snel zijn knopen tellen, dringt aan op haast om niet in de val van discussies over het schuldenplafond te trappen. Weg zijn twee grote bronnen voor belastingverlagingen voor het bedrijfsleven en de rijken. Geen fenomenale belastingverlagingen dus voor 2018. De FED kan gerust slapen en economen komen dan met lagere rentevoorspellingen.
Gaat de rente daarom omlaag? Rentevoorspellingen komen de laatste jaren meestal niet uit. Op het ogenblik is er een consensus dat de rente gaat dalen en zo zit men gepositioneerd. Inflatieverwachtingen zijn laag geworden, gelovend in doorgaande neerwaartse inflatieverwachtingen en extreem lage olieprijsverwachtingen. Groei is boven trend, niet per se inflatoir als men meer gaat investeren, maar wel als men meer gaat consumeren.
Dan hebben we nog de ECB. Die moet QE gaan verminderen, flink minder gaan aankopen.
De Bundesbank zit in de nesten, ze kopen ineens alleen maar zeer korte Duitse schulden en accepteren daarmee een extreem negatieve rente. dat is gekkenwerk, geld weggooien en verstoort de markt. `De groei in de EU is zo ver boven trend dat zelfs de ECB niet mer zo bang is voor te lage groei.
Zelfs Portugal herstelt.
,
25 mei 2017
Obamacare wegdoen leidt nauwelijks tot besparingen, wel tot 23 miljoen meer onverzekerden
Het subsidiekleed wegtrekken onder Obamacare met de nieuwe wet gaat naar verwachting leiden tot 23 miljoen meer onverzekerden.
https://www.wsj.com/articles/house-gop-health-bill-would-add-23-million-uninsured-cut-119-billion-in-deficit-by-2026-cbo-says-1495658914
Na aanpassingen zijn de besparingen een stuk minder dan de aanvankelijke circa $350 miljard.
De besparing nu hierdoor in de komende tien jaar wordt berekend op $119 miljard. Per jaar dus nog geen $12 miljard ofwel $3 per maand per Amerikaan.
Dat leidde in de Wall Street Journal tot de opmerking van een lezer dat dit te weinig was en hij er graag $40 per maand aan hogere belasting voor over had van zijn goede salaris om de deplorables te helpen.
Die reactie kreeg bijval, maar lokte een andere reactie uit die nog veel meer bijval kreeg: beste man, houd toch eens op te gaan beslissen over uitdelen van andermans geld. Dat is typisch Amerikaans en verklaart waarom hun sociaal stelsel zo zwak is.
Overigens gaat de nieuwe wet in de huidige vorm leiden tot 20% hogere verzekeringspremie in 2018 en 5% in 2019, om daarna te gaan dalen. Op korte termijn inflatie, maar dit is niet duidelijk, omdat men zich minder zal verzekeren. Officieel stelt men dat die 23 miljoen mensen vrijwillig kiezen om zich niet te verzekeren. Voor 50+ is verzekeren straks erg duur, vooral met 'existing conditions'. Wel is zo dat men naderhand zich duurder kan gaan verzekeren als men 'existing conditions' krijgt, waardoor het voor sommige mensen die zich gezond achten en rijk genoeg zijn rationeel kan zijn zich niet meer te verzekeren.
Ted Cruz moet gaan zorgen dat er een compromis komt tussen senaat en congres voor een nieuwe wet. Het huidige voorstel uit het congres gaat nog steeds te veel kiezers kosten voor de nodige senatoren. Verdere afzwakking is nodig. Aan Ted Cruz de schone opdracht om de verzekeringspremies omlaag te krijgen, dan kan er een nieuwe wet door de senaat komen.
Medische kosten zijn veel te hoog in de VS, twee maal zo hoog als in diverse europese landen waar men jaren langer leeft dan de gemiddelde Amerikaan. Er is bijvoorbeeld nog veel te winnen met 'tort reform' waardoor artsen zich voordeliger kunnen verzekeren tegen medische fouten en er veel onnodig onderzoek vanwege mogelijke rechtzaken vermeden kunnen worden.
https://www.wsj.com/articles/house-gop-health-bill-would-add-23-million-uninsured-cut-119-billion-in-deficit-by-2026-cbo-says-1495658914
Na aanpassingen zijn de besparingen een stuk minder dan de aanvankelijke circa $350 miljard.
De besparing nu hierdoor in de komende tien jaar wordt berekend op $119 miljard. Per jaar dus nog geen $12 miljard ofwel $3 per maand per Amerikaan.
Dat leidde in de Wall Street Journal tot de opmerking van een lezer dat dit te weinig was en hij er graag $40 per maand aan hogere belasting voor over had van zijn goede salaris om de deplorables te helpen.
Die reactie kreeg bijval, maar lokte een andere reactie uit die nog veel meer bijval kreeg: beste man, houd toch eens op te gaan beslissen over uitdelen van andermans geld. Dat is typisch Amerikaans en verklaart waarom hun sociaal stelsel zo zwak is.
Overigens gaat de nieuwe wet in de huidige vorm leiden tot 20% hogere verzekeringspremie in 2018 en 5% in 2019, om daarna te gaan dalen. Op korte termijn inflatie, maar dit is niet duidelijk, omdat men zich minder zal verzekeren. Officieel stelt men dat die 23 miljoen mensen vrijwillig kiezen om zich niet te verzekeren. Voor 50+ is verzekeren straks erg duur, vooral met 'existing conditions'. Wel is zo dat men naderhand zich duurder kan gaan verzekeren als men 'existing conditions' krijgt, waardoor het voor sommige mensen die zich gezond achten en rijk genoeg zijn rationeel kan zijn zich niet meer te verzekeren.
Ted Cruz moet gaan zorgen dat er een compromis komt tussen senaat en congres voor een nieuwe wet. Het huidige voorstel uit het congres gaat nog steeds te veel kiezers kosten voor de nodige senatoren. Verdere afzwakking is nodig. Aan Ted Cruz de schone opdracht om de verzekeringspremies omlaag te krijgen, dan kan er een nieuwe wet door de senaat komen.
Medische kosten zijn veel te hoog in de VS, twee maal zo hoog als in diverse europese landen waar men jaren langer leeft dan de gemiddelde Amerikaan. Er is bijvoorbeeld nog veel te winnen met 'tort reform' waardoor artsen zich voordeliger kunnen verzekeren tegen medische fouten en er veel onnodig onderzoek vanwege mogelijke rechtzaken vermeden kunnen worden.
OPEC-Schalieolie 1-1
Het blog daily shot van de Wall Street Journal publiceert dagelijks een mooie set plaatjes die vaak te denken geven.
Vandaag een hele set over olie.
Gaat de OPEC het winnen van de schalieolieproducenten met de hulp van toenemende vraag?
Dat is niet zo duidelijk, maar de OPEC lijkt voorlopig nog niet aan de verliezende hand.
Als de olieprijs op termijn niet duidelijk onder $45 komt, dan zet de huidige trend door: de Amerikaanse olieproductie stijgt met ongeveer 1,2 miljoen vaten per jaar. (1-0 voor schalieolie)
de huidige trend gaat minstens ongeveer twee keer zo snel als de voorspellingen.
De voorspellingen zien de OPEC succes boeken. De overtollige voorraden worden in 2017 weggewerkt en in 2018 gaan ze weer iets oplopen (voornamelijk op de verwachting dat de OPEC dan stopt met reductie productie), maar niet meer zo veel als vroeger. Dit is een dubbel succes voor de OPEC want hierdoor gaat men geen snel stijgende olieprijzen voor volgend jaar inprijzen en kunnen de schalieolieproducenten hun olie niet tegen een fraaie prijs op termijn verkopen. Dat was de OPEC een doorn in het oog, dat enorme contango. Ze sturen aan op backwardation, dat door te lage voorraden de futures markt inprijst dat de olieprijzen straks iets lager zijn dan nu als straks de voorraden weer groeien.
en de olievoorraden in de VS gaan afnemen
(even afgezien van de plannen van Trump om de halve strategische voorraad aan olie te verkopen).
De onverwachte daling van het benzineverbruik sinds eind 2016 in de VS lijkt voorbij. De vraag naar benzine stijgt weer harder dan in 2016. (1-1 voor de OPEC).
Vandaag een hele set over olie.
Gaat de OPEC het winnen van de schalieolieproducenten met de hulp van toenemende vraag?
Dat is niet zo duidelijk, maar de OPEC lijkt voorlopig nog niet aan de verliezende hand.
Als de olieprijs op termijn niet duidelijk onder $45 komt, dan zet de huidige trend door: de Amerikaanse olieproductie stijgt met ongeveer 1,2 miljoen vaten per jaar. (1-0 voor schalieolie)
de huidige trend gaat minstens ongeveer twee keer zo snel als de voorspellingen.
De voorspellingen zien de OPEC succes boeken. De overtollige voorraden worden in 2017 weggewerkt en in 2018 gaan ze weer iets oplopen (voornamelijk op de verwachting dat de OPEC dan stopt met reductie productie), maar niet meer zo veel als vroeger. Dit is een dubbel succes voor de OPEC want hierdoor gaat men geen snel stijgende olieprijzen voor volgend jaar inprijzen en kunnen de schalieolieproducenten hun olie niet tegen een fraaie prijs op termijn verkopen. Dat was de OPEC een doorn in het oog, dat enorme contango. Ze sturen aan op backwardation, dat door te lage voorraden de futures markt inprijst dat de olieprijzen straks iets lager zijn dan nu als straks de voorraden weer groeien.
en de olievoorraden in de VS gaan afnemen
(even afgezien van de plannen van Trump om de halve strategische voorraad aan olie te verkopen).
De onverwachte daling van het benzineverbruik sinds eind 2016 in de VS lijkt voorbij. De vraag naar benzine stijgt weer harder dan in 2016. (1-1 voor de OPEC).
24 mei 2017
tja
opvallend is hoe lang en sterk uiteindelijk de trend van waarde versus groei is. De overwaardering van groei ging veel harder na 1995 dan na 2006. Het leek te keren vorig jaar, maar er is een nieuwe tech bubbel ingezet, zo lijkt het.
Bij een bear markt door lagere waarderingen zou je zeggen dat waarde defensief is. dat is nu banken en industrie, bepaald niet defensieve sectoren. Banken hebben stijgende rente nodig en zijn dan slechts defensief in de late stage tightening fase van de monetaire cyclus, overigens wel een zeer gevaarlijke fase. Ik denk niet dat we al in die fase zitten, het is nog steeds early stage tightening (het gaat nog te goed met de credit spreads, de yield curve is nog te steil, we zijn wel de derde verhoging van de FED voorbij). Maar volgens het boekje komt na early stage tightening de fase van late stage tightening. Dat veroorzaakt de recessie die de FED wil hebben omdat de inflatie anders niet meer in toom is te houden.
Nog zo'n teken dat er iets niet goed zit: het dividendrendement is hoger dan high yield rente in Europa volgens dit plaatje, al geloof ik niet dat je vaak kunt lenen op deze percentages als ondernemer.
en dat gebeurt bij lage volatiliteit van aandelen... het risicobudget staat meer aandelen toe...
Bij een bear markt door lagere waarderingen zou je zeggen dat waarde defensief is. dat is nu banken en industrie, bepaald niet defensieve sectoren. Banken hebben stijgende rente nodig en zijn dan slechts defensief in de late stage tightening fase van de monetaire cyclus, overigens wel een zeer gevaarlijke fase. Ik denk niet dat we al in die fase zitten, het is nog steeds early stage tightening (het gaat nog te goed met de credit spreads, de yield curve is nog te steil, we zijn wel de derde verhoging van de FED voorbij). Maar volgens het boekje komt na early stage tightening de fase van late stage tightening. Dat veroorzaakt de recessie die de FED wil hebben omdat de inflatie anders niet meer in toom is te houden.
Nog zo'n teken dat er iets niet goed zit: het dividendrendement is hoger dan high yield rente in Europa volgens dit plaatje, al geloof ik niet dat je vaak kunt lenen op deze percentages als ondernemer.
en dat gebeurt bij lage volatiliteit van aandelen... het risicobudget staat meer aandelen toe...
Trump minder belangrijk dan FED
Men is benauwd dat de FED via verkorting van de balans de rente enorm gaat opjagen en de VS en de rest van de wereld in een vreselijke recessie gaat storten.
FTAlphaville stelt dat de New York FED heeft uitgerekend dat de FED een veel grotere balans nodig heeft dan velen denken. https://ftalphaville.ft.com/2017/05/23/2189146/reminder-a-normalised-fed-balance-sheet-wont-be-normal-sized/
In 2018 begint men en dan hoeft men maar een slordige $1250 miljard te laten aflossen en dan is men in 2021 op de normale grootte van $2800 miljard. daarna groeien de reserves door met de groei van de bankbalansen. Zo te zien in het plaatje is dat iets meer dan 3% per jaar, onder de doelgroei van het nominale BNP van ongeveer 4% en lager dan wat Trump voor ogen heeft: 5 à 6%. Kennelijk wil de FED dat schuld/BNP iets afneemt via een lagere groei van de bankbalansen dan het nominale BNP. Dat lijkt ongeveer een mission impossible bij de huidige groei van studieschuld en autoleningen in combinatie met waarschijnlijk weer behoorlijk stijgende hypotheekschulden. Als de 'animal spirits' wakker zijn geworden zoals o.a. het sentiment van de kleinere ondernemers NFIB aangeeft en het niet belonen van de aandelenmarkt op het ogenblik van aflossen schuld, verhogen van dividenden (maar wel van overnemen, inkoop eigen aandelen en investeren), dan zal het bedrijfsleven meer gaan lenen. Totdat de FED de rente te veel verhoogd heeft.
.
Dan (2019?2020? 2021?) komt er een recessie en die veroorzaakt volgens John Mauldin een gat in de begroting van $2000 miljard (educated guess zou ik zeggen, maar het wordt een groot gat).
.2018 is nog een beetje vroeg voor een recessie, maar wie weet. Het is dan niet erg handig als de FED de balans dan gaat verkorten. Misschien hebben ze daarom nu zo'n haast om al eind 2017 te kunnen beginnen.
dat is belangrijker dan de begroting van Trump, die het nodige gegaap uitlokte naast dat men schande sprak over zijn mes in de food stamps, de voedselbonnen voor de armen, zetten. Men vermaakt zich met zijn eerste reis naar de boze buitenwereld met een tegenstribblende Melania.
FTAlphaville stelt dat de New York FED heeft uitgerekend dat de FED een veel grotere balans nodig heeft dan velen denken. https://ftalphaville.ft.com/2017/05/23/2189146/reminder-a-normalised-fed-balance-sheet-wont-be-normal-sized/
In 2018 begint men en dan hoeft men maar een slordige $1250 miljard te laten aflossen en dan is men in 2021 op de normale grootte van $2800 miljard. daarna groeien de reserves door met de groei van de bankbalansen. Zo te zien in het plaatje is dat iets meer dan 3% per jaar, onder de doelgroei van het nominale BNP van ongeveer 4% en lager dan wat Trump voor ogen heeft: 5 à 6%. Kennelijk wil de FED dat schuld/BNP iets afneemt via een lagere groei van de bankbalansen dan het nominale BNP. Dat lijkt ongeveer een mission impossible bij de huidige groei van studieschuld en autoleningen in combinatie met waarschijnlijk weer behoorlijk stijgende hypotheekschulden. Als de 'animal spirits' wakker zijn geworden zoals o.a. het sentiment van de kleinere ondernemers NFIB aangeeft en het niet belonen van de aandelenmarkt op het ogenblik van aflossen schuld, verhogen van dividenden (maar wel van overnemen, inkoop eigen aandelen en investeren), dan zal het bedrijfsleven meer gaan lenen. Totdat de FED de rente te veel verhoogd heeft.
.
Dan (2019?2020? 2021?) komt er een recessie en die veroorzaakt volgens John Mauldin een gat in de begroting van $2000 miljard (educated guess zou ik zeggen, maar het wordt een groot gat).
.2018 is nog een beetje vroeg voor een recessie, maar wie weet. Het is dan niet erg handig als de FED de balans dan gaat verkorten. Misschien hebben ze daarom nu zo'n haast om al eind 2017 te kunnen beginnen.
dat is belangrijker dan de begroting van Trump, die het nodige gegaap uitlokte naast dat men schande sprak over zijn mes in de food stamps, de voedselbonnen voor de armen, zetten. Men vermaakt zich met zijn eerste reis naar de boze buitenwereld met een tegenstribblende Melania.
23 mei 2017
geen angst
geen angst voor impeachment trump kennelijk
geen angst voor sell in May
geen angst voor wegvallen kredietgroei (omdat geldgroei weer aantrekt)
geen angst dat beus de neergang van de economsiche verrassingen gaat volgen (omdat die waarschijnlijk fors gaan herstellen)
business as usual met volatility:iedereen gaat weer short volatility
geen angst voor sell in May
geen angst voor wegvallen kredietgroei (omdat geldgroei weer aantrekt)
geen angst dat beus de neergang van de economsiche verrassingen gaat volgen (omdat die waarschijnlijk fors gaan herstellen)
business as usual met volatility:iedereen gaat weer short volatility
Jeroen blokland: mission impossible om winst te maken met kopen van volatility
21 mei 2017
samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week
Net bijgekomen van de schrik van de mondiale wannacry computer hack, waarbij intra day de S&P toch een all time high aantikte, wist Trump deze keer echt de aandelenbeurzen de schrik op het lijf te jagen, al duurde het maar één dag (S&P bijna -2%, verreweg de grootste daling in tijden).Maar busienss as usual met Trump, snel herstel volgde..
http://thereformedbroker.com/2017/05/18/this-will-never-end-but-markets-will-get-used-to-it/
Had hij Comey echt opdracht gegeven het onderzoek tegen Flynn te stoppen of hoopte hij alleen maar dat het snel zou stoppen. Daaroverheen stelde men een raad in die gaat uitzoeken of/welke onwelvoeglijkheden er geweest zijn bij de Russische inmenging bij de verkiezingen. Müller, de zeer bekwame voorganger van Comey moet dit onderzoek leiden en over denkt men een, twee jaar verslag doen. Om zijn onderzoek niet te dwarsbomen moeten allerlei mensen van de FBI nu even niet erg uit de school klappen. Trump noemt het (niet helemaal ten onrechte) een heksenjacht, maar het is wel een bevestiging dat de rechtsorde in de VS nog prima werkt. De kansen op impeachment van Trump stegen flink volgens de noteringen van wedkantoren, maar impeachment in 2017 lijkt onwaarschijnlijk (dat duurt heel lang en 2/3 van senaat moet dit goedkeuren en er moet echt iets gebeurd zijn (nu onwaarschijnlijk) waarvoor impeachment nodig is).
Trump is bezig met zijn eerste buitenlands bezoek en zijn zegetocht in Saoedi-Arabië met defensieorders van $100 miljard voor het Amerikaanse bedrijfsleven, misschien wel $300 miljard voor het hele bedrijfsleven, werd overschaduwd door angst voor de getuigenis van Comey komende week. Knap aan elkaar plakken van bezoek aan de drie grote religies.
De kabinetsformatie kabbelt voort met na twee maanden de oproep om eens na te denken/ te bezinnen, misschien had dat eerder kunnen gebeuren.
Het economisch nieuws in de VS was zeer goed: industriële productie +1% (0,4% verwacht), Phillyfed een torenhoge 38, sentiment van huizenbouwers NAHBMI een huizenhoge 70. Leading indicators +0,3%. Initial claims werkloosheid opnieuw zeer laag. Bouwvergunningen/ starts vielen iets tegen.
De paniek over de retail sector lijkt wat af te nemen.
Het winstverhaal verbetert nog steeds en ook over de omzetten wordt men positiever http://fundamentalis.com/?p=6940
Ryan worstelt verder met plannen om tot belastingverlagingen te komen, andere plannen (Camp) worden ook overwogen, maar die stimuleren de groei minder.
Een opgenomen gesprek waarbij president Temer aanmoedigde een gevangen gezette corrupte politicus steekpenningen te blijven betalen leidde tot een storm van protest in Brazilië. Temer weigert vooralsnog af te treden, maar zijn hervormingsplannen over o.a. pensioenen lijken ernstige averij op te gaan lopen. Beurs -10% en real -6%. Enkele grondstoffenprijzen zoals koffie werden mee naar beneden gezogen. Hierdoor was het een slechte week voor aandelen Emerging Markets, al viel de schade buiten Latijns Amerika vaak mee.
Olieprijzen kregen uiteindelijk weer wind mee vanwege hoop op productiebeperkingsafspraken van de OPEC op 25 mei. IJzerertsprijzen iets hoger vanwege meer vertrouwen in de Chinese economie.
De economische groei viel mee in Japan (2,2% geannualiseerd in het eerste kwartaal).
Het consumentenvertrouwen steeg verder in de EU.
Rouhani won de Iraanse verkiezingen comfortabel. Maduro eiste van Trump dat hij zijn tengels van Venezuela zou aftrekken.
http://thereformedbroker.com/2017/05/18/this-will-never-end-but-markets-will-get-used-to-it/
Had hij Comey echt opdracht gegeven het onderzoek tegen Flynn te stoppen of hoopte hij alleen maar dat het snel zou stoppen. Daaroverheen stelde men een raad in die gaat uitzoeken of/welke onwelvoeglijkheden er geweest zijn bij de Russische inmenging bij de verkiezingen. Müller, de zeer bekwame voorganger van Comey moet dit onderzoek leiden en over denkt men een, twee jaar verslag doen. Om zijn onderzoek niet te dwarsbomen moeten allerlei mensen van de FBI nu even niet erg uit de school klappen. Trump noemt het (niet helemaal ten onrechte) een heksenjacht, maar het is wel een bevestiging dat de rechtsorde in de VS nog prima werkt. De kansen op impeachment van Trump stegen flink volgens de noteringen van wedkantoren, maar impeachment in 2017 lijkt onwaarschijnlijk (dat duurt heel lang en 2/3 van senaat moet dit goedkeuren en er moet echt iets gebeurd zijn (nu onwaarschijnlijk) waarvoor impeachment nodig is).
Trump is bezig met zijn eerste buitenlands bezoek en zijn zegetocht in Saoedi-Arabië met defensieorders van $100 miljard voor het Amerikaanse bedrijfsleven, misschien wel $300 miljard voor het hele bedrijfsleven, werd overschaduwd door angst voor de getuigenis van Comey komende week. Knap aan elkaar plakken van bezoek aan de drie grote religies.
De kabinetsformatie kabbelt voort met na twee maanden de oproep om eens na te denken/ te bezinnen, misschien had dat eerder kunnen gebeuren.
Het economisch nieuws in de VS was zeer goed: industriële productie +1% (0,4% verwacht), Phillyfed een torenhoge 38, sentiment van huizenbouwers NAHBMI een huizenhoge 70. Leading indicators +0,3%. Initial claims werkloosheid opnieuw zeer laag. Bouwvergunningen/ starts vielen iets tegen.
De paniek over de retail sector lijkt wat af te nemen.
Het winstverhaal verbetert nog steeds en ook over de omzetten wordt men positiever http://fundamentalis.com/?p=6940
Ryan worstelt verder met plannen om tot belastingverlagingen te komen, andere plannen (Camp) worden ook overwogen, maar die stimuleren de groei minder.
Een opgenomen gesprek waarbij president Temer aanmoedigde een gevangen gezette corrupte politicus steekpenningen te blijven betalen leidde tot een storm van protest in Brazilië. Temer weigert vooralsnog af te treden, maar zijn hervormingsplannen over o.a. pensioenen lijken ernstige averij op te gaan lopen. Beurs -10% en real -6%. Enkele grondstoffenprijzen zoals koffie werden mee naar beneden gezogen. Hierdoor was het een slechte week voor aandelen Emerging Markets, al viel de schade buiten Latijns Amerika vaak mee.
Olieprijzen kregen uiteindelijk weer wind mee vanwege hoop op productiebeperkingsafspraken van de OPEC op 25 mei. IJzerertsprijzen iets hoger vanwege meer vertrouwen in de Chinese economie.
De economische groei viel mee in Japan (2,2% geannualiseerd in het eerste kwartaal).
Het consumentenvertrouwen steeg verder in de EU.
Rouhani won de Iraanse verkiezingen comfortabel. Maduro eiste van Trump dat hij zijn tengels van Venezuela zou aftrekken.
overpeinzingen: inflatie, VIX, Trump
nog een keer inflatie in de VS
Voor Bank of America Merill Lynch http://www.calculatedriskblog.com/2017/05/merrill-will-it-be-summer-break-for-fed.html is de lage inflatie zelfs reden om te geloven in ander beleid van de FED.
Niet verhogen in juni en in 2018 ook nauwelijks.
De FED zou gaan zeggen dat het doel voor de kerninflatie niet gehaald gaat worden en de natuurlijke werkloosheid (NAIRU) lager is dan de 4,5% die ze nu daarvoor aannemen. Er is te weinig loongroei en de economie groeit te langzaam om vol te houden dat de Amerikaanse economie te oververhit is vanwege te lage werkloosheid.
Weinig kans dat de FED de rente niet verhoogt in juni, maar ze zullen proberen dat men het opnieuw uitlegt als een 'dovish hike'. een verhoging met een vriendelijk praatje eromheen, iets dat de natuurlijke werkloosheid iets lager is en dat het reuze goed gaat met de inflatie, langzamer omhoog dan gedacht.
Morgan Stanley kwam ook met een flink verhaal over de Phillipscurve. De lage werkloosheid zou via de Phillipscurve minder inflatie veroorzaken dan normaal (dat vonden bijvoorbeeld JP Morgan en Goldman Sachs ook al; 1% overstijgen van output gap zou maar 0,12% extra inflatie opleveren).
Morgan Stanley betoogde dat van de kerninflatie alleen maar de huren en een beetje de diensten geraakt worden, maar de rest en met name goederen, niet.
Voor Bank of America Merill Lynch http://www.calculatedriskblog.com/2017/05/merrill-will-it-be-summer-break-for-fed.html is de lage inflatie zelfs reden om te geloven in ander beleid van de FED.
Niet verhogen in juni en in 2018 ook nauwelijks.
De FED zou gaan zeggen dat het doel voor de kerninflatie niet gehaald gaat worden en de natuurlijke werkloosheid (NAIRU) lager is dan de 4,5% die ze nu daarvoor aannemen. Er is te weinig loongroei en de economie groeit te langzaam om vol te houden dat de Amerikaanse economie te oververhit is vanwege te lage werkloosheid.
Weinig kans dat de FED de rente niet verhoogt in juni, maar ze zullen proberen dat men het opnieuw uitlegt als een 'dovish hike'. een verhoging met een vriendelijk praatje eromheen, iets dat de natuurlijke werkloosheid iets lager is en dat het reuze goed gaat met de inflatie, langzamer omhoog dan gedacht.
Morgan Stanley kwam ook met een flink verhaal over de Phillipscurve. De lage werkloosheid zou via de Phillipscurve minder inflatie veroorzaken dan normaal (dat vonden bijvoorbeeld JP Morgan en Goldman Sachs ook al; 1% overstijgen van output gap zou maar 0,12% extra inflatie opleveren).
Morgan Stanley betoogde dat van de kerninflatie alleen maar de huren en een beetje de diensten geraakt worden, maar de rest en met name goederen, niet.
Ik denk dat na twee maanden van flinke neerwaartse verrassingen van de kerninflatie in de VS bij lage, dalende werkloosheid er toch weer wat meer inflatie komt. Niet veel, maar wel wat. Goldilocks.
Dan hebben we de sprong in de VIX op basis van de capriolen rond Trump.
Dana Lyons had een tabel dat dit eerder wist op een goede beurs dan een slechte beurs.
Barry Ritholtz legde uit dat VIX niet zo'n goede graadmeter is voor angst en beursklimaat. De VIX is vooral achteruit kijkend en stopt er dan een vleugje mean reversion en nu Trump bij.
Na alle paniek daalde de S&P500 nauwelijks en na herstel staat deze minder dan 1% van de all time high af.
Vooralsnog overleeft Trump waarschijnlijk deze storm ook weer, al zal Comey zijn best doen om Trump zo lang mogelijk te laten bungelen. Het beïnvloedt de druk op de republikeinen om tot resultaat te komen positief. Herverkiezingskansen eisen dat en verbieden republikeinen om een lange impeachmentprocedure te gaan steunen.
De kansen op recessie binnen een jaar worden door een en ander niet groter. De tendens om iets ondernemender te worden op basis van aantrekkende winsten wordt hierdoor waarschijnlijk niet afgezwakt.
De wall of worry is hoog, maar de zorgen over FED en Trump lijken niet nog groter te worden en de zorgen over wegzakken van groei in de VS lijken af te nemen (afgelopen week: groei industriële productie +1%, Phillyfed enorm gestegen na flinke val, in lijn met zwakke groei in eerste kwartaal, sterke cijfers sentiment huizenbouwers) en het winstverhaal blijft vooralsnog prima.
Veel is al erg duur en overbought,, dat kan men tegen dit verhaal in brengen.
We zullen zien, maar voorlopig houd ik mijn structureel optimistische pet op. In 2018 moet ik misschien voorzichtiger worden zo schreef ik in ons boek uit 2009 en de les van 1987 (toen ter Veer en ik dachten dat pas in 1988 de daling zou komen) stemt tot voorzichtigheid.
20 mei 2017
technisch plaatje Amerikaanse beurs wat kwetsbaar, maar we moeten niet overdrijven
appelflauwte bedreigt Nasdaq
een zelfde plaatje is voor enkele semi conductors te maken
en dan Amazon op bijna $1000. dat lijkt me een barrière
te veel van het goede
buy the dip, maar er was haast geen dip en daarom ook geen grote reparatie na de daling
Dan heb je nog Brazilië. -16% in dollars. Er was ook nog een 3* geleveragede ETF, die was 48% lager, een recorddaling voor een ETF op één dag.
Transport, ook niet best in de charts
retail. een totaal drama, ook voor de fondsen die beleggen in winkelcentra
Simon Property Group -35% en dat is dan nog een defensieve belegger in malls
(dit aaandeel bleef overigens goed liggen in de Trump-paniek.)
Er is natuurlijk ook genoeg goeds. Heel wat overbought signalen gingen overboord na de Trump-paniek en sloegen om in oversold.
De Trump-paniek is waarschijnlijk ook deze keer weer overdreven.
China, dat lijkt goed te gaan. Minder groei, producentenprijzen stijgen behoorlijk maar iets minder te hard. De voorraadcorrectie is achter de rug.
een zelfde plaatje is voor enkele semi conductors te maken
en dan Amazon op bijna $1000. dat lijkt me een barrière
te veel van het goede
buy the dip, maar er was haast geen dip en daarom ook geen grote reparatie na de daling
Dan heb je nog Brazilië. -16% in dollars. Er was ook nog een 3* geleveragede ETF, die was 48% lager, een recorddaling voor een ETF op één dag.
Transport, ook niet best in de charts
retail. een totaal drama, ook voor de fondsen die beleggen in winkelcentra
Simon Property Group -35% en dat is dan nog een defensieve belegger in malls
(dit aaandeel bleef overigens goed liggen in de Trump-paniek.)
Er is natuurlijk ook genoeg goeds. Heel wat overbought signalen gingen overboord na de Trump-paniek en sloegen om in oversold.
De Trump-paniek is waarschijnlijk ook deze keer weer overdreven.
China, dat lijkt goed te gaan. Minder groei, producentenprijzen stijgen behoorlijk maar iets minder te hard. De voorraadcorrectie is achter de rug.
19 mei 2017
Trump business as usual, buy the dip
De democraten roken bloed, kregen hun speciaal onderzoek naar Russische inmenging in van alles en nog wat, maar zijn voorlopig nog geen stap verder gekomen richting impeachmeant van Trump.
Comey bevestigt het gelijk van Trump om hem te ontslaan. Hij laat Trump bungelen, terwijl hij toch ook krachtig had kunnen bevestigen dat Trump hem dwarsboomde bij het onderzoek naar Flynn of had kunnen zeggen dat Trump alleen maar interesse toonde in het onderzoek, dat hij slechts hoopte dat het snel tot niets zou leiden. Dit overkwam Hillary ook. De ware Trumpaanhanger zou zeggen dat de baas van de FBI aan machtsmisbruik deed/doet.
De wedkantoren zagen de kansen voor impeachment van Trump snel stijgen, maar niet ver genoeg om aan te tonen dat het wedpubliek echt rekende op impeachment.
Impeachmeant is een zeer langdurig, ontwrichtend proces dat zelden leidt tot impeachment. Trump zou dan echt iets ergs gedaan moeten hebben en daar lijkt het voorlopig nog in de verste verten niet op. Er kunnen natuurlijk nieuwe zaken rond Trump gaan spelen die misschien wel ooit echt ernstig zijn, maar de nu aangegeven aanleidingen lijken hier niet aan te voldoen. In ieder geval niet op korte termijn. het onderzoek naar Russische inmenging zal naar men zegt meer dan een jaar duren. Dit is aanleiding voor allerlei mensen bij justitie/FBI om te zeggen dat ze niets kunnen zeggen over Trump en Russische inmenging.
Na de eerste paniekverhalen, komen er nu de sussende verhalen:
Don’t underestimate Trump – Washington Post http://wapo.st/2qyb77J
· The 25th Amendment? Forget It – WSJ http://on.wsj.com/2pZGB4d
· Considering impeachment? Slow down. Washington Post http://wapo.st/2pS7s65
Bob Mueller may wind up rescuing Trump’s presidency – NY Post http://nyp.st/2pSl80T
Ondertussen blijft Trump zeer impopulair bij de meerderheid van de bevolking. De nodige republikeinen zijn hier zeer verontrust over en zien dat als groot gevaar voor hun herverkiezing. Diverse tegenstanders van Trump hopen daarom dat de republikeinen Trump als een baksteen zullen laten vallen en Pence naar voren zullen schuiven. Dat is echter zeer onwaarschijnlijk.
Wat wel waarschijnlijk is, is dat die (terechte) zorgen over herverkiezing de druk zullen opvoeren om politieke successen te gaan bereiken op economisch vlak. Er is nu meer kans dat de republikeinen zich verenigen om belastingverlagingen er door te krijgen, Obamacare te herzien en fikse infrastructuurinvesteringen op gang te gaan zetten.
De markten lijken de nieuwe schandalen rond Trump te gaan behandelen als business as usual. Net als bij zijn verkiezing gaat men eerst heel negatief reageren en dan komt men er op terug (en misschien grijpt men het verhaal op meer kans op reflatie wel aan voor nieuwe all time highs van de S&SP en Nasdaq).
Opvallend is hoe erg men van zijn stuk raakt van een bijna 2% daling van de S&P en vooral ook hoe hard er van alle kanten geroepen wordt: 'buy the dip'
Bijvoorbeeld https://www.iex.nl/Column/263771/Snelcursus-Buy-the-Dip.aspx. (leuke column overigens, inclusief de commentaren). Arendjan Kamp probeert iedereen te bekeren tot de strategie van buy the dip. Deze is sinds maart 2009 zeer winnend. Maar als de echte bear markt komt en je drie keer bij dalingen van 10% bijgekocht hebt, dan ga je je diep ongelukkig voelen. Wie weet komt dan een huilende Arendjan Kamp bij Pauw uitleggen dat hij een beetje dom is geweest en nu ook inziet dat de wereld echt vergaat. Koop dan de dip.
Hoe verder je komt in de bull markt, des te gevaarlijker wordt dat buy the dip kopen.
We hebben nu een dip achter de rug van bijna 2%. Die is koopwaardig in een bull markt. Maar beter is het bij sparen voor het pensioen om van tijd tot tijd los van dips bij te kopen en naarmate je ouder wordt te zorgen voor meer cash en/of gewone vastrentende waarden. En dan niet extra cash inzetten om een minidipje te kopen maar pas bij een echte bear markt die al een tijd bezig is, wanneer je onderbuikgevoel zegt dat je absoluut niet moet kopen en mee moet huilen met de rampverhalen van de experts bij Pauw.
Comey bevestigt het gelijk van Trump om hem te ontslaan. Hij laat Trump bungelen, terwijl hij toch ook krachtig had kunnen bevestigen dat Trump hem dwarsboomde bij het onderzoek naar Flynn of had kunnen zeggen dat Trump alleen maar interesse toonde in het onderzoek, dat hij slechts hoopte dat het snel tot niets zou leiden. Dit overkwam Hillary ook. De ware Trumpaanhanger zou zeggen dat de baas van de FBI aan machtsmisbruik deed/doet.
De wedkantoren zagen de kansen voor impeachment van Trump snel stijgen, maar niet ver genoeg om aan te tonen dat het wedpubliek echt rekende op impeachment.
Impeachmeant is een zeer langdurig, ontwrichtend proces dat zelden leidt tot impeachment. Trump zou dan echt iets ergs gedaan moeten hebben en daar lijkt het voorlopig nog in de verste verten niet op. Er kunnen natuurlijk nieuwe zaken rond Trump gaan spelen die misschien wel ooit echt ernstig zijn, maar de nu aangegeven aanleidingen lijken hier niet aan te voldoen. In ieder geval niet op korte termijn. het onderzoek naar Russische inmenging zal naar men zegt meer dan een jaar duren. Dit is aanleiding voor allerlei mensen bij justitie/FBI om te zeggen dat ze niets kunnen zeggen over Trump en Russische inmenging.
Na de eerste paniekverhalen, komen er nu de sussende verhalen:
Don’t underestimate Trump – Washington Post http://wapo.st/2qyb77J
· The 25th Amendment? Forget It – WSJ http://on.wsj.com/2pZGB4d
· Considering impeachment? Slow down. Washington Post http://wapo.st/2pS7s65
Bob Mueller may wind up rescuing Trump’s presidency – NY Post http://nyp.st/2pSl80T
Ondertussen blijft Trump zeer impopulair bij de meerderheid van de bevolking. De nodige republikeinen zijn hier zeer verontrust over en zien dat als groot gevaar voor hun herverkiezing. Diverse tegenstanders van Trump hopen daarom dat de republikeinen Trump als een baksteen zullen laten vallen en Pence naar voren zullen schuiven. Dat is echter zeer onwaarschijnlijk.
Wat wel waarschijnlijk is, is dat die (terechte) zorgen over herverkiezing de druk zullen opvoeren om politieke successen te gaan bereiken op economisch vlak. Er is nu meer kans dat de republikeinen zich verenigen om belastingverlagingen er door te krijgen, Obamacare te herzien en fikse infrastructuurinvesteringen op gang te gaan zetten.
De markten lijken de nieuwe schandalen rond Trump te gaan behandelen als business as usual. Net als bij zijn verkiezing gaat men eerst heel negatief reageren en dan komt men er op terug (en misschien grijpt men het verhaal op meer kans op reflatie wel aan voor nieuwe all time highs van de S&SP en Nasdaq).
Opvallend is hoe erg men van zijn stuk raakt van een bijna 2% daling van de S&P en vooral ook hoe hard er van alle kanten geroepen wordt: 'buy the dip'
Bijvoorbeeld https://www.iex.nl/Column/263771/Snelcursus-Buy-the-Dip.aspx. (leuke column overigens, inclusief de commentaren). Arendjan Kamp probeert iedereen te bekeren tot de strategie van buy the dip. Deze is sinds maart 2009 zeer winnend. Maar als de echte bear markt komt en je drie keer bij dalingen van 10% bijgekocht hebt, dan ga je je diep ongelukkig voelen. Wie weet komt dan een huilende Arendjan Kamp bij Pauw uitleggen dat hij een beetje dom is geweest en nu ook inziet dat de wereld echt vergaat. Koop dan de dip.
Hoe verder je komt in de bull markt, des te gevaarlijker wordt dat buy the dip kopen.
We hebben nu een dip achter de rug van bijna 2%. Die is koopwaardig in een bull markt. Maar beter is het bij sparen voor het pensioen om van tijd tot tijd los van dips bij te kopen en naarmate je ouder wordt te zorgen voor meer cash en/of gewone vastrentende waarden. En dan niet extra cash inzetten om een minidipje te kopen maar pas bij een echte bear markt die al een tijd bezig is, wanneer je onderbuikgevoel zegt dat je absoluut niet moet kopen en mee moet huilen met de rampverhalen van de experts bij Pauw.
17 mei 2017
Trump een beetje dom, met een kinderhand die snel gevuld is, de do nothing, push over president
Trump zorgt nog steeds in zijn eentje voor ongeveer de helft avn het nieuws in de wereld. Dat is nog nooit iemand voor zo lang gelukt.
Hoe ernstig de feiten ook zijn, het heeft geen enkele invloed op de aandelenmarkten.
Hij neemt wel heel erg onbesuisd besluiten. Hij mist de Maxima die hem beschermd tegen die foute uitlatingen. Ivanka doet haar best, maar is zelf geen haar beter dan haar vader.
Democraten zijn maar wat blij, spelen erg boos te zijn, maar beginnen nu toch echt een goede kans te krijgen in 2018 het congres terug te winnen.
Rechters hebben het er maar druk mee om zijn presidentiële besluiten ongeldig te maken. Vriendjes beschermen tegen onderzoeken van de FBI, dat is eigenlijk an alle tijden.
Door al die fratsen is zijn politieke macht niet erg groot. Hij krijgt weinig voor elkaar, is een do nothingpresident.
De laatste dagen lees je meer over regeringsleiders die Trump als een gevaarlijk kind zien met duistere krachten, maar met een kinderhand die gauw gevuld is. Even wat extra aardig zijn tegen Trump c.s. en je krijgt alles voor elkaar (China, rusland, Mexico zijn in hun nopjes). Zij zeggen dat Trump een push over president .
Republikeinen zijn nu toch een beetje boos geworden, want die verhalen over de teloorgang van het congres in 2018 liggen niet goed.
De Israëli zijn geschokt, maar zij wisten in januari al dat Trump een flapuit was waar je geen vertrouwelijke dingen aan moest toevertrouwen. Ze zijn uiteraard boos over het verklappen van hun wijsheden aan Rusland, maar ze moeten verder met bescherming van de VS.
Voorlopig loopt alles nog goed af voor Trump. Hij was gerechtigd tot het ontslaan van Comey, van het verklappen van top geheime documenten, zijn familieleden zijn onbezoldigde adviseurs van de regering. rare zakenrelaties met duistere zakenmensen/ Russen, het is allemaal niet genoeg om hem echt te raken.
Hoe ernstig de feiten ook zijn, het heeft geen enkele invloed op de aandelenmarkten.
Hij neemt wel heel erg onbesuisd besluiten. Hij mist de Maxima die hem beschermd tegen die foute uitlatingen. Ivanka doet haar best, maar is zelf geen haar beter dan haar vader.
Democraten zijn maar wat blij, spelen erg boos te zijn, maar beginnen nu toch echt een goede kans te krijgen in 2018 het congres terug te winnen.
Rechters hebben het er maar druk mee om zijn presidentiële besluiten ongeldig te maken. Vriendjes beschermen tegen onderzoeken van de FBI, dat is eigenlijk an alle tijden.
Door al die fratsen is zijn politieke macht niet erg groot. Hij krijgt weinig voor elkaar, is een do nothingpresident.
De laatste dagen lees je meer over regeringsleiders die Trump als een gevaarlijk kind zien met duistere krachten, maar met een kinderhand die gauw gevuld is. Even wat extra aardig zijn tegen Trump c.s. en je krijgt alles voor elkaar (China, rusland, Mexico zijn in hun nopjes). Zij zeggen dat Trump een push over president .
Republikeinen zijn nu toch een beetje boos geworden, want die verhalen over de teloorgang van het congres in 2018 liggen niet goed.
De Israëli zijn geschokt, maar zij wisten in januari al dat Trump een flapuit was waar je geen vertrouwelijke dingen aan moest toevertrouwen. Ze zijn uiteraard boos over het verklappen van hun wijsheden aan Rusland, maar ze moeten verder met bescherming van de VS.
Voorlopig loopt alles nog goed af voor Trump. Hij was gerechtigd tot het ontslaan van Comey, van het verklappen van top geheime documenten, zijn familieleden zijn onbezoldigde adviseurs van de regering. rare zakenrelaties met duistere zakenmensen/ Russen, het is allemaal niet genoeg om hem echt te raken.
14 mei 2017
samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week
Opnieuw extreem weinig beweging in de aandelenmarkten. De Hangseng wist de 25.000 te doorbreken en de Indiase Sensex 30.000. Europa profiteerde licht van goede winstcijfers , Macron en afnemende angst voor verkiezingen in Italië. Ongeveer record lows voor de VIX en gerealiseerde volatiliteit. Na de rentestijging van de vorige week (goed voor een vermogensverlies van $306 miljard) nu minieme rentedaling (goed voor een winst van $30 miljard). De olieprijzen herstelden iets na de val van de vorige weken.
De retail sales in de VS waren +0,4% (0,5-0,6% verwacht, maar inclusief opwaartse herziening maart viel het toch nog mee; sinds 2016 is de trend toch eigenlijk iets te zwak; dit en het 'death by Amazon'- virus zorgde voor verdere instorting van de koersen van de retailers ex Amazon).
De producentenprijzen stegen iets meer dan verwacht, maar de consumentenprijzen minder (0,2% en kerninflatie slechts 0,1%). Samen met de retail sales zorgde dit voor minder geloof in reflatie.
Draghi werd aan de tand gevoeld door Nederlandse parlementariërs. Draghi verweet de miljoenen Nederlanders die op hun pensioenrechten gekort worden dat ze niet voldoende meevoelden met de noden van de geld aan vrouwen en drank over de balk smijtende Zuid Europeanen. Die moeten geholpen worden en dan komt er van zelf meer inflatie en een hogere rente.
Goede economische groei in de EU (Duitsland Q1 2,5% geannualiseerd) en minder angst voor deflatie vergroten echter de druk op Draghi voor een minder ruim monetair beleid.
Trump had genoeg van de fratsen van FBI-reus (2,03m) Comey, officieel vanwege slechte afhandeling van de e-mailaffaire van Hillary en eiste onvoorwaardelijke gehoorzaamheid. Geen onwelvoeglijke suggesties over Russische hulp bij de verkiezing van Trump/ dubieuze relaties volgens Zembla van Trumps zakenimperium met enige Russische boeven. Trump zou zich naar velen zeggen zich erg graag van zijn veiligheidsadviseur McMaster willen ontdoen. Trump heeft een trouwe achterban die het prachtig vindt als het establishment geschokt is door zijn acties. De vergelijking met Nixon wordt getrokken, maar loopt toch mank en de andere toen benauwende omstandigheden zoals een wankelende criminele vicepresident Agnew, Vietnam spelen nu niet. We raken gewend aan controversiële besluiten van Trump. Dit beïnvloedt de groei- en inflatieverwachtingen niet en de beurs ligt er daarom niet van wakker.
Het is niet uniek. Maduro in Venezuela ontsloeg zijn minister van gezondheidszaken nadat ze allerlei feiten over hoe slecht het ging met de gezondheid in Venezuela openbaarde.
De groei in China was iets te hoog in het eerste kwartaal en wordt daarom iets afgeremd. dat zie je in zwakkere handelscijfers en een hogere rente. Lagere metaalprijzen en daardoor minder inflatie van producentenprijzen. Consumentenprijzen +1,2% op jaarbasis (laag door 3,6% daling voedselprijzen).
De retail sales in de VS waren +0,4% (0,5-0,6% verwacht, maar inclusief opwaartse herziening maart viel het toch nog mee; sinds 2016 is de trend toch eigenlijk iets te zwak; dit en het 'death by Amazon'- virus zorgde voor verdere instorting van de koersen van de retailers ex Amazon).
De producentenprijzen stegen iets meer dan verwacht, maar de consumentenprijzen minder (0,2% en kerninflatie slechts 0,1%). Samen met de retail sales zorgde dit voor minder geloof in reflatie.
Draghi werd aan de tand gevoeld door Nederlandse parlementariërs. Draghi verweet de miljoenen Nederlanders die op hun pensioenrechten gekort worden dat ze niet voldoende meevoelden met de noden van de geld aan vrouwen en drank over de balk smijtende Zuid Europeanen. Die moeten geholpen worden en dan komt er van zelf meer inflatie en een hogere rente.
Goede economische groei in de EU (Duitsland Q1 2,5% geannualiseerd) en minder angst voor deflatie vergroten echter de druk op Draghi voor een minder ruim monetair beleid.
Trump had genoeg van de fratsen van FBI-reus (2,03m) Comey, officieel vanwege slechte afhandeling van de e-mailaffaire van Hillary en eiste onvoorwaardelijke gehoorzaamheid. Geen onwelvoeglijke suggesties over Russische hulp bij de verkiezing van Trump/ dubieuze relaties volgens Zembla van Trumps zakenimperium met enige Russische boeven. Trump zou zich naar velen zeggen zich erg graag van zijn veiligheidsadviseur McMaster willen ontdoen. Trump heeft een trouwe achterban die het prachtig vindt als het establishment geschokt is door zijn acties. De vergelijking met Nixon wordt getrokken, maar loopt toch mank en de andere toen benauwende omstandigheden zoals een wankelende criminele vicepresident Agnew, Vietnam spelen nu niet. We raken gewend aan controversiële besluiten van Trump. Dit beïnvloedt de groei- en inflatieverwachtingen niet en de beurs ligt er daarom niet van wakker.
Het is niet uniek. Maduro in Venezuela ontsloeg zijn minister van gezondheidszaken nadat ze allerlei feiten over hoe slecht het ging met de gezondheid in Venezuela openbaarde.
De groei in China was iets te hoog in het eerste kwartaal en wordt daarom iets afgeremd. dat zie je in zwakkere handelscijfers en een hogere rente. Lagere metaalprijzen en daardoor minder inflatie van producentenprijzen. Consumentenprijzen +1,2% op jaarbasis (laag door 3,6% daling voedselprijzen).
omhoog toch de weg van de minste weerstand bij Goldilocks?
Yardeni noemt het een Seinfeld market: nothing is happening. En misschien is dat wel de beste beschrijving van de markt. Trump wordt omschreven als de do nothing president op economisch gebied. In Europa is er allerlei onrust, maar uiteindelijk gebeurt er niets. Macron wint, Brexit is nog niet rampzalig, Italiaanse verkiezingen worden verder vooruit geschoven.
China is een meester in het dempen van de groei-uitslagen.
Geen geweldige economische groei, ook al is het sentiment erg goed en wordt er wat meer geïnvesteerd, maar vooral ook: geen tegenslagen waarvan we de afgelopen jaren er zo veel hebben gezien (de eurocrisis met Griekenland en de periferie, de tsunami in Japan, plotselinge daling nominale groei in China met bijbehorende neergang in de wereldhandel, fiscal cliff plus tapering van de FED in de VS, Rusland op annexatiepad, ellende in Midden Oosten (in Syrië erger dan business as usual), coruptie in Latijns Amerika (business as usual)),
Goldilocks groei en dat geldt ook voor de inflatie.
De olieprijs is hersteld, genoeg voor meer winst voor schalie-olieproducenten en hun kredietwaardigheid, maar de recente dalingen zorgen over enige maanden weer voor stabiele lage inflatie. Voedselprijzen zijn bezig aan een verbazende daling (meer dan de grondstoffenprijzen aangeven). Goed voor druk op inflatie op korte termijn. En daarmee goed voor de koopkracht en consumptie.
Vooral in China zorgt dit voor meevallende groei.Dit is een belangrijke reden waarom men deze keer niet zo benauwd is voor te veel terugvallende groei in China. De huizenmarkt is nu zelfs goed in de kleinere miljoenensteden.
Na Goldman Sachs bezingt JP Morgan ook de lof van de Phillipscurve: alive but not yet kicking. Zij vinden een zeer significant verband tussen (kern)inflatie en output gap , al is het veel zwakker dan vroeger (output gap 1% te laag is 0,12% meer inflatie, dan duurt het nog wel even voor PCE kerninflatie 2,5% is). Iets hogere inflatie dus, Goldilocks inflatie dus voorlopig.
Yardeni tekent het 40-weeks gemiddelde erbij. Een tijd terug meldde ik dat pas bij een stijging boven 12-13% van dat gemiddelde de markt echt overbought was. Dat is niet gehaald, ook in maart niet.
En nu zitten we al een tijdje in een peridoe waarin de S&P stabiliseert en allerlei andere indices heel voorzichtig wat overtuigender nieuwe highs zetten.
Maar het gaat allemaal heel langzaam, met record lage volatiliteit.
VIX onder 10%, dat komt zelden voor, het is een afwijking van bijna drie sigma van normaal. De vorige keren waren dat eind 1993/begin 1994 (daarna gewoon stijging van de S&P, maar de obligatiemarkt crashte) en eind 2006/begin 2007 (de S&P steeg nog een tijdje door, maar de huizenmarkt was aan de crash begonnen in de VS). Geen duidelijke aanwijzing voor de S&P zou je zeggen. Misschien zie ik een crash over het hoofd van wie weet de olieprijs, maar voorlopig zie ik niet waar de crash is begonnen. De obligatiemarkt zou het meest logisch zijn, maar centrale banken en demografie sputteren nog tegen.
Dr. Copper zegt dat China snel op moet houden met hogere rentes. het komende 19de congres overigens ook, dan moet alles rozegeur en maneschijn zijn voor Xi.
Wat betekent dit voor de aandelenkoersen? De S&P500 zit al maanden in een nauwe range. het leek eerst erop dat er eerst een uitbraak naar beneden nodig was richting 40-weeks gemiddelde voordat er een nieuwe stijging kon komen. Nu zien we dat vele andere beurzen al naar boven zijn uitgebroken (Europa, Nasdaq en eigenlijk ook Japan en de nodige Emerging Markets).
Zo zoetjes aan wordt het tijd voor de S&P om de zonden van Trump te vergeven en toch maar het opwaartse pad te kiezen. Op richting 13% boven het 40-weeks gemiddelde?
[uiteraard geen garantie, beleggen blijft gevaarlijk en vol teleurstellingen]
China is een meester in het dempen van de groei-uitslagen.
Geen geweldige economische groei, ook al is het sentiment erg goed en wordt er wat meer geïnvesteerd, maar vooral ook: geen tegenslagen waarvan we de afgelopen jaren er zo veel hebben gezien (de eurocrisis met Griekenland en de periferie, de tsunami in Japan, plotselinge daling nominale groei in China met bijbehorende neergang in de wereldhandel, fiscal cliff plus tapering van de FED in de VS, Rusland op annexatiepad, ellende in Midden Oosten (in Syrië erger dan business as usual), coruptie in Latijns Amerika (business as usual)),
Goldilocks groei en dat geldt ook voor de inflatie.
De olieprijs is hersteld, genoeg voor meer winst voor schalie-olieproducenten en hun kredietwaardigheid, maar de recente dalingen zorgen over enige maanden weer voor stabiele lage inflatie. Voedselprijzen zijn bezig aan een verbazende daling (meer dan de grondstoffenprijzen aangeven). Goed voor druk op inflatie op korte termijn. En daarmee goed voor de koopkracht en consumptie.
Vooral in China zorgt dit voor meevallende groei.Dit is een belangrijke reden waarom men deze keer niet zo benauwd is voor te veel terugvallende groei in China. De huizenmarkt is nu zelfs goed in de kleinere miljoenensteden.
Na Goldman Sachs bezingt JP Morgan ook de lof van de Phillipscurve: alive but not yet kicking. Zij vinden een zeer significant verband tussen (kern)inflatie en output gap , al is het veel zwakker dan vroeger (output gap 1% te laag is 0,12% meer inflatie, dan duurt het nog wel even voor PCE kerninflatie 2,5% is). Iets hogere inflatie dus, Goldilocks inflatie dus voorlopig.
Yardeni tekent het 40-weeks gemiddelde erbij. Een tijd terug meldde ik dat pas bij een stijging boven 12-13% van dat gemiddelde de markt echt overbought was. Dat is niet gehaald, ook in maart niet.
En nu zitten we al een tijdje in een peridoe waarin de S&P stabiliseert en allerlei andere indices heel voorzichtig wat overtuigender nieuwe highs zetten.
Maar het gaat allemaal heel langzaam, met record lage volatiliteit.
VIX onder 10%, dat komt zelden voor, het is een afwijking van bijna drie sigma van normaal. De vorige keren waren dat eind 1993/begin 1994 (daarna gewoon stijging van de S&P, maar de obligatiemarkt crashte) en eind 2006/begin 2007 (de S&P steeg nog een tijdje door, maar de huizenmarkt was aan de crash begonnen in de VS). Geen duidelijke aanwijzing voor de S&P zou je zeggen. Misschien zie ik een crash over het hoofd van wie weet de olieprijs, maar voorlopig zie ik niet waar de crash is begonnen. De obligatiemarkt zou het meest logisch zijn, maar centrale banken en demografie sputteren nog tegen.
Dr. Copper zegt dat China snel op moet houden met hogere rentes. het komende 19de congres overigens ook, dan moet alles rozegeur en maneschijn zijn voor Xi.
Wat betekent dit voor de aandelenkoersen? De S&P500 zit al maanden in een nauwe range. het leek eerst erop dat er eerst een uitbraak naar beneden nodig was richting 40-weeks gemiddelde voordat er een nieuwe stijging kon komen. Nu zien we dat vele andere beurzen al naar boven zijn uitgebroken (Europa, Nasdaq en eigenlijk ook Japan en de nodige Emerging Markets).
Zo zoetjes aan wordt het tijd voor de S&P om de zonden van Trump te vergeven en toch maar het opwaartse pad te kiezen. Op richting 13% boven het 40-weeks gemiddelde?
[uiteraard geen garantie, beleggen blijft gevaarlijk en vol teleurstellingen]