Pagina's

30 oktober 2021

inflatieangst leidt tot hogere korte rente, lagere groeiverwachtingen maar metaverse to the rescue

 De inflatie is nog steeds aan het oplopen. Aanbodschokken krijgen de schuld van tegenvallende omzetten en verwachtingen. Autofabrikanten hebben niet alleen te weinig chips maar straks ook te weinig magnesium. In Duitsland verwacht men daardoor minder groei in 2021 maar meer in 2022. Dat is in strijd met wat de obligatiemarkt vertelt. Flinke vervlakking van de rentecurve betekent lagere groei in de toekomst. Diverse cyclische indicatoren wijzen op afvlakkende groei in 2022. Daardoor ook meer somberheid over winsten. Centrale banken roepen nog vertwijfeld dat ze de rente niet gaan verhogen voor 2023 of 32024, maar de kapitaalmarkt is aan het dwingen tot een voortijdige verhoging in 2022. QE moet in de vuilnisbak, maar dat kan niet als klimaatmaatregelen etc. gefinancierd moeten worden. Een en ander wijst denk ik op voorlopig niet zo veel rentestijging. Uiteindelijk zou de rente de komende jaren overigens wel degelijk flink kunnen stijgen. Loonstijging dreigt in o.a. de VS boven 4% uit te komen e dat is slecht nieuws voor inflatie en winsten (grote stijging employment cost index 1,3% vorig kwartaal bijvoorbeeld).


Verder zijn de cryptobeleggers weer helemaal door het dolle heen vanwege de plannen van Zuckerberg om Facebook in de vorm van Meta de hele digitale leefwereld te gaan beheersen. Hij heeft het licht gezien van de metaverse en heeft het over interoperability. Wat dat precies gaat betekenen is onduidelijk. Facebook was tot op heden hier niet zo succesvol in (mislukking libra etc.). Maar misschien verandert dit. Zuckerberg meldt terecht dat de digitale wereld (van sociale media, augmented reality en virtual reality) relatief steeds belangrijker gaat worden ten opzichte van de fysieke wereld. Iedereen zijn digitale d(r)oormwereld (Trump heeft toch echt met landslide gewonnen, anti vax overwint en maken de vaxers tot slaaf, Nederland eindelijk wereldkampioen voetballen etc.). Men kan digitaal schatrijk worden. Iedereen benijdt degene die $8000 vorig jaar belegde in Shiba Inu en nu $ 5,7 miljard zou hebben. Die digitale rijkdom kan steeds eenvoudiger omgezet worden in fysieke rijkdom. 


The Bank of America heeft berekend dat oplossing van de klimaatcrisis voor $150.000 miljard kan. Zo niet, dan 3% minder economische groei per jaar straks. Het kan dus echt, het is onwil om het niet te doen.

 

24 oktober 2021

inflatiepaniek maar beurzen op all time high

 De septemberflauwte was snel voorbij. Echt overtuigend gaat het niet omhoog, maar de beurzen zijn al zo veel gestegen zondr terugslag. Over een muur van zorgen. Nu vooral de inflatiepaniek. Transitory inflation? Nee, de ingeprijsde inflatieverwachtingen laten nu langdurig hogere inflatie zien. Een half procent hoger in oktober tot nog toe. Zelfs de FED heeft het woord transitory ingeslikt, het staat 0 maal in de laatste notulen. Hogere grondstoffenprijzen en verergerende aanbodschokken ziet men als de grote boosdoeners. Strategas spreekt van peak supply chain fear. Wie weet hebben ze gelijk. Men is steeds beter aan het kijken hoe een en ander op te lossen (er is o.a. te veel bureaucratie, regelgeving en zichzelf versterkende onevenwichtigheden in o.a. de havens). 

Bitcoin heeft nu de eerste toegelaten ETF en dat heeft geleid tot veel extra speculatie in die rare dingen. McLellan denkt dat gezien de positionering van de futures bitcoins even hun hoogtepunt gezien hebben. Ik snap niets van bitcoins, ze zijn gewoon honderden keren meer in waarde gestegen dan ik voor mogelijk hield. Dat dacht men vroeger ook van Japanse aandelen die 400 keer in waarde stegen van 1950 tot 1990. Daarna was het dus 20+ jaar ellende net als Wall Street na 1929. Er zijn veel voorbeelden van tegenvallende opbrengsten na een lange periode van fabelachtige stijgingen. Normaalgesproken is bitcoin hetzelfde lot beschoren, ooit. Als bitcoins toppen, zou dat dus wel een voor decennia kunnen zijn.

We hadden ook de jaarlijkse herinnering van de krach van 1987. Iets dergelijks is ook nu mogelijk. Elfenbein merkte op tegen de domsayers, dus ook de 34* stijging van de S&P500 daarna tot heden.

Timmer ziet overeenkomsten met de jaren 40. Inflatie was hoog en de centrale banken manipuleerden de rente omlaag. Slechte tijden voor vastrentende waarden en goed tijden voor grondstoffen. Aandelen riskant met enkele flinke terugslagen, maar af en toe geweldig goed, beter dan obligaties.

Twee democratische senatoren stribbelen voldoende tegen om de overheidsuitgaven uit de hand te laten lopen. Dat betekent dus mede door de hoge inflatie flink terugvallende groei in het komend jaar, verkiezingswinst voor republikeinen en uiteraard onvoldoende aanpak van de klimaatcrisis i o.a. de VS. 

Iets oplopende hypotheekrente is al voldoende om de huizenmarkt flink af te remmen. Afnemende stijging van huizenprijzen in met name de VS.


15 oktober 2021

overpeinzingen

 We hadden een minipaniek over de gasprijzen, maar met de geruststellende woorden van Poetin is de rust hersteld (Gazprom is begin november klaar met aanvullen voorraden en dan kan men weer volop aan europa leveren. Heil Poetin dus vortaan anders zitten we in de kou. 

De correctie op de beurzen zette niet door, ook al is het geloof toegenomen dat de FED de aankopen gaat verminderen (taperen) en dat de inflatiestijging voorlopig niet zo van voorbijgaande aard is. Volatiliteit bleef laag en de VIX kwam weldra weer onder de 20. Oversold riep men, buy the dip maar pas op. Het cijferseizoen over het derde kwartaal begint weer en dat levert meevallers op voor het derde kwartaal en angsten dat men minder leuke dingen gaat zeggen over de toekomst. De winstverwachtingen lijken aan de te hoge kant voor 2022, maar men heeft al enigszins meegenomen dat allwes weer wat minder wordt na het winstfestijn van 2021.

De inflatiecijfers zijn al tijden hoger dan verwacht.  Zelfs de FED gelooft er niet meer in dat de stijging transitory is, van voorbijgaande aard in 2022. Daarna nog wel en dat zou goed kunnen. Maar de onzekerheid of de inflatie echt flink gaat terugvallen is groter geworden. Huurstijging blijft nog tijden hoog, loonstijging trekt nog steeds aan en nog kan men niet genoeg mensen vinden (te veel babyboomers gaan eerder met pensioen, o.a. vanwege COVID en daarom daalt de participatiegraad). De aanbodschokken zijn nog steeds aan het toenemen, dat was onverwacht en vooral ook dat we er in 2022 nog niet helemaal van af lijken te zijn. Te weinig chips (heil peperduur ASML, want als die niet geoeg EUV machines gaan leveren,  Veldhoven we have a problem).) . In elkaar zakkende autoverkopen dus, erger dan gedacht en daar is o.a. Duitsland niet blij mee. Natuurlijk daardoor wel extra herstel in 2022 en 2023. 

Hogere inflatie betekent lagere groei reële consumptie, druk op de winstmarges (mede door hogere lonen) en daarmee winstverwachtingen. Misschien dat het meevalt met die winsten omdat de pricing power uitzonderlijk hoog is en de groei van de productiviteit mee kan vallen. 

De groei in China lijkt lager te worden dan we gewend zijn. De speculatie in vastgoed wordt op pijnlijke wijze wat minder, d.w.z. schuldenproblemen voor de sector, minder lucratieve grondverkopen overheid. Ondertussen is er nog wat (meestal verstandige) regulering van de techsector die groei afremt. Slecht weer, aanbodschokken die daardoor zelfs nog verergeren,  oplaaiende handelsoorlog met de VS die de export remt, hogere grondstoffenprijzen. Allemaal redenen om de groeiramingen voor China eens flink te verlagen. PBoC to the rescue, maar of dat voldoende zal zijn?

Hogere inflatie door hogere energieprijzen plus monetaire verkapping leidt meestal tot recessie, maar daar is men nog niet bang voor. 4% groei of nog beter wordt in grote delen van de wereld voorspeld. Dat lijkt me duidelijk te hoog door de hogere inflatie, maar een recessie, zo erg lijkt het niet te worden. In 2020 is een stuwmeer aan extra spaargeld ontstaan dat maar gedeeltelijk is uitgegeven en er moet flink geïnvesteerd worden voor klimaatmaatregelen. De aanbodschokken zullen geleidelijk verminderen.

Centrale banken zullen zeer aardig moeten blijven en het is daarom maar zeer de vraag of de FED in 2022 helemaal kan stoppen met QE of zelfs na enige tijd QE weer moet opvoeren. Men moet al die klimaatinvesteringen betaalbaar houden en geen schuldencrisis forceren.

D.w.z. wel wat stijgende rente door het slechte inflatienieuws, maar men is toch gedwongen (door o.a. de politiek) om toch erg aardig te blijven. Na ons de inflatiezondvloed denken ze, nu nog niet.