Pagina's

25 september 2022

de lange rente lijkt hoog genoeg

 De tienjaarsrente in de VS lijkt me te hoog. Ja, de FED gaat de korte rente verder verhogen, maar zo lang zal die rente toch niet boven de 3,7% van de huidige 10 jaar rente liggen. Men prijst in dat de korte rente naar 4,5-4,75% gaat en wellicht 5% volgend jaar. Maar de inflatieverwachtingen dalen toch wel behoorlijk onverdroten door, zwaar ondersteund door lagere grondstoffenprijzen (niet alleen olie), maar ook door slechter wordende verhalen over de huizenmarkt (= huurstijging richting 0 in 2023)  en wegkwijnende prijzen voor bijvoorbeeld tweedehands auto's en andere goederen. Er zijn nog wat achterstallige verhogingen nodig in de dienstensector, maar daarna kan de inflatie toch over een breed front omlaag richting wat in geprijsd is (of nog lager). Eind 2023 zou dat lager kunnen zijn dan de 3,1% kerninflatie die de FED nu verwacht. Powell heeft gezegd dat hij niet gaat verlagen als er niet over de hele rentecurve een positieve reële rente is. Dat kan dus best gaan gebeuren in 2023. En wel met meer dan men nu denkt. De FED is gevoelig voor politieke druk om de presidentsverkiezingen niet te verstieren. Een rente boven de neutrale rente, zo ongeveer 2,5% volgens Powell nu, zou dan uit den boze zijn bij een dan lage inflatie en groei beneden trend. 

Het pessimisme is enorm geworden. Men ziet liquiditeitsproblemen op de obligatiemarkt en denkt dat de FED daar blij mee is. Nee dus, maar men gaat uiteraard de rente nog niet verlagen. De FED ziet de problemen die ze aanrichten in het buitenland via een te sterke dollar. Ergens, ik denk begin 2023 moet de FED gaan pauzeren met renteverhogingen. Daarna wordt het bijna onbegonnen werk om de rente te verhogen bij dalende inflatie en te lage economische groei. Dat moeten we over niet al te lange tijd gaan zien in dalende tweejaar rente. Volgens Goldman Sachs gaat dan na 30-45 dagen stoppen met verhogen van de rente. Don't fiht the FED, maar kijk wat de twee jaar rente doet.

Het pond heeft het moeilijk, maar hoeft volgens Krugman niet erg in problemen te komen. Er moest volgens Dario Perkins een "moron premium" in geprijsd worden (voor onverantwoord fiscaal beleid ter ondersteuning rijken) en dat is gebeurd. 

Op de beurzen heeft men nog meer verzekeringen tegen dalingen ingekocht (record hoeveelheid puts) . AAII signaleert even veel bearish mensen als in 2008/9. Dat zijn gunstige tekenen voor de beurs. De meesten hebben nu wel verkocht. Het kan altijd 10% lager gaan in de komende weken, maar zo zoetjes aan moet men weer tevreden zijn met de koersen waarop men aandelen en obligaties mag kopen. Oktober is de maand met de meeste keren inde bear markt. De FED heeft de rente harder verhoogd dan bij de rentekrach van 1994. Dat is onderhand wel erg genoeg om een hawkish beleid te verkopen. 

Voor meer daling is een nieuwe schok nodig. Boze tongen melden dat Credit Suisse zich als vrijwilliger heeft aangemeld voor de opvolging van Lehman Brothers, maar Zwitserland zal het vrijwel zeker niet zo ver laten komen. Men is bang voor fascisten in Italië. Maar het probleem is niet zo zeer hun economische beleid, maar hun andere beleid. Poetin is toch een beetje aan het wankelen, maar hoopt op stopzetten van Amerikaanse hulp aan Oekraïne als republikeinse fans in november aan de macht komen in congres en senaat. China kampt met zeer ernstige problemen op de huizenmarkt en met zero covid, maar dat kan nog lagere grondstoffenprijzen betekenen en nog lagere inflatieverwachtingen.

Alles bij elkaar genomen lijkt enig beursherstel beginnend binnen twee weken een tamelijk plausibel scenario te worden. Als de FED blijft rond bazuinen de groei whatever it takes om zeep te willen helpen, dan is dat herstel tijdelijk, maar anders is er meer optimisme mogelijk.

18 september 2022

inflatie toch weer schokkend hoog

 De laatste inflatiecijfers van de VS vielen bitter tegen. Ik had wel analyses gezien dat behalve benzine er niet zo veel aanleiding was om meevallende inflatie te verwachten, maar ik hoopte toch op een meevaller (zoals velen op de beurs). Maar juist de wat achterlopende cijfers van huren, medische kosten en onderwijs vielen tegen. Leading indicators voor inflatie wijzen op flinke daling, maar bij huren lijkt dat pas echt te gaan gebeuren vanaf januari. OER, owners equivalent rent, de aan huiseigenaren toegerekende huurstijging, viel tegen, maar daarin worden de cijfers van het afgelopen jaar verwerkt, met flinke vertraging dus. De daling van de stijging van de huizenprijzen en de slechte berichten over recente huurdalingen moeten nog verwerkt worden. Die daling van de inflatie komt echt wel, maar misschien toch iets minder dan is in geprijsd op korte termijn. 

De markten prijzen nu een FED rente van 4% tot 4,25% i voor begin 2023 en dat zou een tijdje zo blijven. Dat is te veel rentestijging en zal de uiteindelijke daling van de inflatie versterken tot misschien wel meer dan vanaf eind 2023 is in geprijsd. Voorraden zijn nog steeds te hoog en dat drukt inflatie. Huizenprijzen staan onder steeds grotere druk. De sterke dollar helpt de Amerikaanse inflatie naar beneden, ook inclusief hiermee samenhangend lagere grondstoffenprijzen.

De economische wijzen voorspellen nu voor Duitsland recessie, nu al beginnend en ook in 2023 doorgaand. Europa is te veel afhankelijk van aardgas. De afgelopen 15 jaar is de Europese productie van aardgas ingestor, maar het verbruik toegenomen. Dat zou met Russische hulp geen probleem zijn. Kerncentrales konden dicht. Dat viel niet goed uit.

De huizenmarkt van China is nog steeds zwak. Zero covid beleid helpt ook bepaald niet mee.

Ondertussen vallen de winstbijstellingen (mij o.a.) erg mee. Bij een recessie verwacht je veel meer neerwaartse bijstellingen. Maar de winsten vallen al enkele jaren erg mee. Covid was gen ramp en daarna was er wonderbaarlijk winstherstel. En nog steeds geen waterval aan trerige winstbijstellingen, nog steeds geen tranendal.

Ondertussen gaat QT, quantitative tigtening, gewoon door en dat noopt tot voorzichtigheid. De markt lijkt ook voorzichtig, zwaar gehedged tegen koersdalingen. Dat remt een eventuele koersval vanwege QT en toch wat extra vervelende winstvooruitzichten. 



11 september 2022

aanbodschok weg in Amerika, maar Europa naar recessie

 Tot op heden was de economische groei dit jaar lager in de VS, dan in Europa. Dat kwam door de handels- en importschok. Die brachten de groei in de VS op de knieën, maar dat herstelt nu, vooral het handelstekort ex kapitaalgoederen.

In Europa viel de groei tot op heden eigenlijk nog wel mee, maar de komende kwartalen moeten we zwaar zuchten onder exportstop van Rusland. Wij moeten meevoelen met de Russen en boeten voor onze steun aan Oekraïne in plaats van aan lord Poetin. Dus niet langer ons dagelijks gas uit Rusland, maar duur (maar niet onbetaalbaar) LNG van elders. In Duitsland is het IFW er uit: recessie in 2023 in Duitsland.  Of er al eerder groei gloort is nog niet zo duidelijk, maar de papieren liggen er slecht bij voor Europa inclusief het VK. Toch gaat niet alles slecht, de handel profiteert van de dure dollar.

De supply shock is plotseling totaal verdwenen, eigenlijk net zo plotseling als hij gekomen was. Een grote bron voor optimisme over inflatie in de VS. Goedkopere auto's en de benzineprijs daalt. de zeker geachte monsteroverwinning van de republikeinen is onzekerder geworden door de maatregelen over abortus en de prutsers die Trump naar voren heeft geschoven om senator etc. te worden. En dan dalende benzineprijzen, dat doet natuurlijk helemaal wonderen.

Zekerheden staan altijd op de tocht. Camilla koningin, dat was toch een zekerheid dat dit niet snel zou gebeuren. De onovertroffen Jim Cramer voorspelde dat Elisabeth dit wel weer te boven zou komen, maar zelfs hier zat hij fout, helaas. 

Vorige week wisten de goeroes het zeker, de beurs zou een nieuwe stap naar beneden maken. Maar nee, nog even geduld kennelijk. Het slechte nieuws was kennelijk even op. Geen tegenvallende inflatie, Poetin kan niet nog minder gas leveren aan Europa, geen slecht inflatienieuws, geen ramzalige verhalen over tegenvallende winsten (0 op de nodige uitzonderingen na natuurlijk). Niet nog ergere verhalen van de FED, de oorlog in Oekraïne niet nog erger.. Minder Covid in china. Waar het goede nieuws vandaan moet komen is nog even duidelijk voor Europa, maar beurzen gaan nu eenmaal niet voortdurend in één richting. Nog niet de vlag uitsteken, maar het gaat niet altijd slechter dan gedacht.


7 september 2022

stijgende rente bij dalende inflatieverwachtingen en nijpende tekorten gas

 Het begint er steeds meer naar uit te zien dat de inflatie in een duikvlucht komt. Vooral voor de VS is dat erg waarschijnlijk, maar men begint nu toch ook flink dalende inflatie in Europa over een jaar in te prijzen. Maar QT, quantiative tightening, doet zijn slopend werk. Net zoals bij QE de rente meer daalde dan men op grond van de fundamentals kon beredeneren, zo gebeurt nu het omgekeerde. De economische vooruitzichten verslechteren en de inflatievooruitzichten verbeteren enorm. Toch hogere rente, tegen alle economische logica in. Men gelooft die dekselse Powell en kornuitjes voorlopig, men vertrouwt er op dat de FED (en ECB) een grote beleidsfout gaan maken door de economie in recessie te gooien op een moment dat de inflatie al aan het kelderen is.

Poetin laat zich van zijn helderste kant zien: geen gas voor West- Europa zo lang men de sancties tegen Rusland oveeind houdt. En ja hoor, er beginnen al barsten te komen, meer rechtse trawanten willen dat Europa stopt met die sancties in de hoop van Lord Poetin weer gas te krijgen. 

De gasvoorraden raken aardig vol en de druk om de Groningse gasvelden weer wijd open te zetten nemen snel toe. Die Groningers weten immers toch niet beter, ze krijgen die aardbevingen toch wel en als zo de energiecrisis gedempt kan worden en de overheidsfinanciën er hemels bij komen te liggen, dan wordt de verleiding wel erg groot.

Er is nu een vast geloof dat de beurzen hun dieptepunt niet kunnen zetten voor de FED de rente gaat verlagen. D.w.z. pas voorjaar 2023. Ook moeten de initial claims voor werkloosheid eerst flink oplopen, anders is de FED niet te vermurwen tot rentedaling.

Ondertussen blijven de winstverwachtingen erg goed liggen, leunend op de vorstelijke winstmarges en de sterke balansen. 

Pessimisme is alom tegenwoordig en de koersen dalen toch wel dagelijks hardnekkig. Niet hard, daarvoor gelooft men die ineenstortende inflatieverwachtingen gewoon te veel. Ja, slechte verwachtingen op korte termijn, maar dan toch echt rente manna dat uit de hemelse handen van Powell en Lagarde ooit over ons gaat heen dalen.