Pagina's

30 mei 2024

Goldilocks houdt niet van lange rente boven 4,5% en neerwaartse credit ratings

 De 10 jaar rente in de VS is weer boven de 4,5% gekropen. De inflatie daalt niet genoeg volgens de FED en dreigt zelfs op te lopen. Nieuwe renteverhogingen kunnen daarom uit de ijskast gehaald worden. De markt houdt het nog maar bij één renteverlaging dit jaar, misschien twee of zelfs helemaal geen. De FED vindt de groei hoog genoeg, de werkloosheid laag genoeg en denkt geen haast te hoeven maken met verruiming van het monetaire beleid. Dat is ruim genoeg gezien de credit spreads en weer aantrekkende kredietgroei. Huizeprijzen lopen weer op, affordability op bedroevend lage niveaus logenstraffend. Reden genoeg voor een 10 jaar rente boven 4,5%, boven wat Goldilocks acceptabel lijkt te vinden volgens Bianco.

Groei trekt weer wat aan in de VS en nu zelfs ook in Duitsland/Europa en China. Loonstijging is weer boven de inflatie. Winstmarges zijn hoog. AI zorgt voor dromen waar volop in geïnvesteerd moet worden. Men gaat weer wat bezuinigen op arbeid via reorganisaties etc. De vooruitzichten voor groei werkgelegenheid in o.a. de VS zwakken naar verwachting volgens leading idicators nu toch eindelijk behoorlijk af. Maar PMI's lijken eerst nog wat verder aan te gaan trekken.  Olieprijzen gedragen zich netjes, want gelukkig wordt er geen olie gewonnen in Gaza en Oekraïne. De koperprijs lijkt weer een beetje uitgestegen. Goldilocks is hier nog tevreden mee, ze heeft ee hart van steen voor geopolitiek drama.. 

Er lijken toch weer wat vuiltjes aan de credit lucht te komen. De rating bureaus zien tamelijk plotseling snel minder credit ratings op opwaartse outlook en meer met neerwaartse outlook. BMO moest extra reserveren en ABM AMRO had ineens minder vrij vermogen. Jamie Dimon van JP Morgan waarschuwt ook voor wat meer kredietproblemen in de private sector. De spreads zijn nog laag en laag genoeg voor aantrekkende geldgroei, maar of dat zo blijft....Goldilcoks houdt haar hart vast.

Er zijn nogal wat verkiezingen dit jaar en dat stelt het gebruikelijke aan de broekriem trekken volgend jaar in het vooruitzicht voor de VS, het VK, India en nog wat meer landen. Begrotingstekorten zijn te hoog, veel te hoog zelfs in sommige gevallen voor een economie die niet in recessie is.  Rentelasten beginnen langzaam meer te klemmen op de huizenmarkt, bij de schulden op credit cards en autoleningen. En ook bij de overheid natuurlijk. Trump zal daarom de FED voorzichtig doch dringend aansporen de rente verder te verlagen, want anders...


25 mei 2024

als de ijskast van Wilders maar dicht blijft

 Het voorlopige akkoord van de voorlopige formatie van een kabinet in Nederland was niet zo extreem rechts populistisch als gevreesd. Om te mogen regeren had Wilders met zijn extreem rechtse PVV ingestemd met alle wensen van de VVD en NSC. 

En vooral de meest onhaalbare wensen in de ijskast . En nu vooral maar hopen dat deze ijskast 2000 meter diep in de geslote staatsmijnen in Limburg wordt gedumpt.

Hoop hebben ze, dat ze van Europa die lagere afdrachten, die extra vuilspuiterij bij het landbouwbeleid voor elkaar krijgen. Het vorige kabinet lukte dit nooit, maar als ze nog een keer hetzelfde proberen zal het vast wel lukken. Verder willen ze22% van de ambtenaren op de ministeries ontslaan. Dit lukte vorige kabinetten nooit, maar nu gaat het natuurlijk wel lukken. 

Ik had gedacht dat Wilders met een Peronistisch omkoopbeleid de kiezer zou gaan paaien, maar nee, hij gaat mee aan de lijnband van de VVD met een voorzichtig begrotingsbeleid gericht op de werkende mens en niet zo voor de gewone niet werkende man en vrouw. Minder geld voor onderwijs en onderzoek. Geen halt aan vervelende immigranten voor de landbouw en industrie, zo nodig voor de winsten van het bedrijfsleven. Eigen aandelen opkopen mag nog, want dat is meestal beter omspringen met de winsten van het bedrijfsleven (eens met deze maatregel).   . 

Het is gewoon het vorige kabinet met extra maatregelen om de immigranten maximaal in de stront te laten zakken en met matiging van elitaire linkse hobby´s zoals klimaat, de Publieke Omroep, uitkeringen, Europa, ontwikkelingshulp. Elitaire zaken zoals kranten en boeken worden flink duurder. Leuke dingen voor de mens komen pas in 2027 om de begroting niet al te erg in de min te laten raken voor die tijd.

Veel kiezers zijn tot tranen toe geroerd door zo´n mooi rechts beleid. Wilders heeft de linkse partijen uitmuntend in de hoek gezet door het zuur links en elitair te noemen. Wat is er nog meer elitair dan de krant? Gelukkig ben ik al krant lezend toch nog steeds elitair. En ´s avonds op de nodige dagen slobberend aan mijn wijntje. Heerlijk elitair. .

Mijn vader had als bijnaam zuur taartje. Hij was zoon van een banketbakker in Eindhoven beroemd om de lekkere bonbons en de lekkerste worstenbroodjes van Brabant. Hij werd daar niet al te veel mee geplaagd want behalve volslank was hij ook oersterk (dat heb ik niet van mijn vader geërfd) . Dat zuur moet je dan maar als geuzennaam zien denk ik. En vooral elitair zijn met klimaatbeleid, uitkeringen, de krant lezen en Europa. 

19 mei 2024

minder somber over Duitsland, minder mooie macro VS, beurs ziet weer Goldilocks

Lagere energieprijzen sijpelen door naar Duitsland en het VK. Dit leidt tot enig herstel van de industriële productie. Dat gaat in tegen de trend van stijgende metaalprijzen, vooral koper en zilver. Toch ziet het inflatieplaatje er wereldwijd bemoedigend ui. Dalende trend in o.a. Europa, horizontale trend in de VS. Daar zie je nog steeds afzwakkende huurstijgingen bij lage geldgroei maar helaas weer wat oplopende diensteninflatie ex huur.. 

Het macroplaatje van de VS koelt iets af, zoals te zien is aan de negatieve trend van economische verrassingen en het vertrouwen van midden- en kleinbedrijf en de huizenbouwers. De retail sales waren zwak. Allemaal nog niet onrustbarend, maar de FED kan maar beter de rente gaan verlagen, vooruitlopend op de normale bezuinigingen van de overheid na de verkiezingen. en de ECB staat al helemaal in de stand van verlagen van de rente vanaf juni. Zelfs Knot is tevreden over de trend van de inflatie.

Scott Grannis begint erg voorzichtig te worden over de Amerikaanse huizenmarkt. Die markt is instabiel door de hoge rente en alge rente op oude hypotheken. Weinig transacties en nieuwe hypotheken daardoor. Als het tegenzit kan de huizenmarkt daar onverwacht harde klappen krijgen. Hij ziet ook een afzwakkende dienstensector. Hij blijft zoals vaak toch optimistisch vanwege zijn onverwoestbaar geloof in lagere inflatie door de lage geldgroei ( =FED to the rescue).

De cijfers van ABN AMRO lieten wat vuiltjes zien in de kredietmarkt, deels door een iets strenger  gemaakt kredietmodel (de resultaten waren kennelijk zo goed dat dit kon, maar de beurs dacht daar anders over). .In de VS zijn er ook wat opkomende kredietproblemen bij o.a. credit card leningen en autoleningen.. Meer faillissementen, uitgesteld na COVID, maar men gooit nu kennelijk de handdoek wat vaker in de ring..

Louis Gave ziet een inflatoire boom op ons afkomen door alle technologische vooruitgang bij schaarste aan metalen en arbeid. Hoge inflatie leidt meestal tot lagere groei en overheden moeten wat zuiniger worden, dus inflatoire boom is een weinig populair scenario. Ik zelf zie dit ook niet zo zitten, maar ik acht het niet meer zo kansloos als enige jaren geleden. Populistische tendensen leiden tot overheden die maar blijven strooien met geld en AI heeft mijn verwachtingen hiervoor verre overtroffen. 

12 mei 2024

optimisme over rente en China neemt toe

 De beurzen zijn weer in een vriendelijke bui na de dalingen vorige maand. We zitten weer dicht bij all time highs en bij sommige beurzen al op all time highs. De ECB gaat vrijwel zeker in juni de rente verlagen en de bank of England kan de ECB te snel af zijn. De FED is nog niet zo ver, maar ziet wel tekenen dat de groei van de werkgelegenheid in het slob raakt. Met de inflatieverwachtingen gaat het nog niet helemaal naar wens in de VS (consumenten zien nog te veel inflatie in de toekomst). De inflatie daalt tegenvallend weinig en traag, maar daalt wel (huren en benzine)

In de VS heeft Trump het moeilijker dan gedacht vanwege al die meer min dan meer schokkende details over zijn gedoe met Stormy Daniels en dat hij zit te knikkebollen tijdens zijn proces doet hem ook niet goed. Verkiezingsgelden horen zo niet uitgegeven te worden. Maar Trump mag alles, processen worden eindeloos uitgesteld, alleen zijn kompanen worden steevast wel veroordeeld.. Hij hoopt dat het bergaf gaat met Bidenomics. Maar Biden strooit nog steeds met heel veel geld, enorm geholpen door Yellen. Het is een schande volgens Druckenmiller dat bij volledige werkgelegenheid er een begrotingstekort is van 7%. De Amerikaanse economie zit niet in een depressie à la de jaren dertig toen het wel noodzakelijk was om fors met geld te smijten door de regering. Het bedrijfsleven staat er nu veel beter voor, met nu relatief weinig schulden en een schat aan ideeën die geïmplementeerd moeten worden, precies andersom als in de jaren dertig..

Het overdadige pessimisme over de beurzen van China is aan het wegebben. De stijgingen zien er steeds degelijker uit. Het gaat duidelijk weer wat beter in China, al zou ik daar toch beslist geen huis willen kopen. Men koopt maar door met koper, nu zelfs tegen de seizoentrend in. Dat is dan weer wel en wolkje aan de inflatiehorizon. De meeste wolkjes zijn ruim beschreven voor het Westen en in China ziet men zelfs deflatie.. 

Kennelijk is het wat meer tijd om te kopen wat goedkoop is en niet al te slecht, zoals China en midcaps. Dividend dat groeit. Mar vooral toch mooie vooruitzichten tegen niet al te torenhoge prijzen.

5 mei 2024

Hogere AEX ondanks lagere chippers vanwege meer hoop op lagere rente

 Het gebeurt niet vaak meer dat de AEX kan stijgen, terwijl de chippers dalen. Zo zag het er ook niet naar uit aanvankelijk, maar na de dovish beoordeelde uitleg van Powell bij de beslissing van de FED om niets te doen met de rente en de wat tegenvallende banencijfers vatte men weer moed: de rente gaat echt wel dalen. De FED gaat de rente waarschijnlijk dit jaar twee keer verlagen.

Powell zei al dat hij echt niet van plan was om de rente te gaan verhogen, zoals sommige pundits hadden geadviseerd ( deels dezelfden die eerder dit jaar nog dachten aan zes tot acht renteverlagingen door de FED). De afbouw van de balans van de FED gaat in lager tempo. Dit past in wat nodig is voor de bankensector die nog steeds heel veel pijnlijke verliezen op leningen door de rentestijging moet verschmerzen. En ook de Amerikaanse overheid schreeuwt moord en brand als de FED nu nog hogere rentetarieven zou gaan hanteren. Dat opkopen van staatsleningen gaat lang goed, maar in Japan zie je nu toch wat problemen ontstaan. De yen  is niet meer in het gareel te krijgen en Japanners moeten nu zo ongeveer wel in eigen land blijven. Japan is voor buitenlandse toeristen goedkoop aan het worden. Ik den maar een keer in Japan geweest eind jaren tachtig en ik vond alles toen ongelooflijk duur. Vooral fruit, vlees en wijn, maar eigenlijk was alles erg duur. Enorme tariefmuren om de eigen boeren te beschermen.

Het ziet er nu toch echt naar uit dat de banengroei verder gaat vertragen (zoals de NFIB het duidelijkste aangeeft) en dat de consumptie wat minder uitbundig gaat worden (gewerkt aantal uren tegen reële lonen geeft komende maanden zwakte aan). De banengroei viel tegen, de loonstijging was verder afgenomen. Voor het eerst in tijden zijn de economische verrassingen weer negatief in de VS. Het bedrijfsleven in de VS neemt weinig mensen aan, maar ontslaat helemaal uitzonderlijk weinig mensen. Diverse CEO's beginnen nu wel te roepen dat ze kosten moeten besparen door overtollig te maken personeel alsnog de laan uit te sturen. Zelfs Musk roept dit. Dalende olieprijzen geven ook minder prijsdruk aan (gasprijzen zouden overigens dicht op de bodem zitten volgens enige goeroes). D.w.z. die renteverlagingen van de FED komen er aan, al is juni hoogstwaarschijnlijk nog te vroeg. 

Op het ogenblik is de beurs nog blij met die afzwakkende groei, want dat lijkt maar beperkt te gebeuren. Wereldwijd zijn de economen overigens nog steeds bezig de economische groei naar boven bij te stellen en dan vooral in China, India en de VS. Het optimisme over Chinese/ Hongkong aandelen is flink aan het toenemen. 

Er dreigt een devaluatie van de yuan om de export te helpen, nu de Japanse buren zo concurrerend zijn geworden. Er zouden al voorbereidingen getroffen zijn in de vorm van het aanleggen van (veel te) grote strategische voorraden aan grondstoffen door China.