Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
Pagina's
▼
9 januari 2010
zonnevlekken veroorzaken strenge winter
Op een blog van Elsevier schuift Simon Rozendaal (http://www.elsevier.nl/web/Opinie/Simon-Rozendaal/254952/Deze-winter-bewijst-het-belang-van-zonnevlekken.htm) de schuld van de strenge winter in de schoenen van de zonnevlekken. De door hem vorig jaar aangehaalde weerkundige Corbyn voorspelt hiermee het weer. Om de circa 11 jaar zouden de andere activiteiten van de zonnevlekken strenge winters en misoogsten veroorzaken. In de 19de eeuw zag men wel wat in de cyclus van de zonnevlekken als uitleg voor cycli. In de 19de eeuw zag men (bijvoorbeeld Clarke) cycli vooral veroorzaakt worden door hongersnoden.
Jevons, vooral bekend als ontwikkelaar van de economische nutstheorie, pakte in de jaren 1880 de gedachten van Clarke weer op van denken in hongersnoden en gaat het denken in lange economische golven uitdragen. Hij dacht nog aan de raarste dingen om de lange golf te verklaren, zoals het periodiek terugkeren van zonnevlekken. Maar wat de een te gek voor woorden vindt is een aansprekende theorie volgens anderen. Zo noemde Nobelprijswinnaar Tinbergen de zonnevlekkentheorie elegant omdat zonnevlekken in de pas zouden lopen met golven in de oogst en daarmee met landbouwprijzen. Deze prijzen zouden weer leidend zijn op andere prijzen. Zo komt men toch nog een heel eind met het verzinnen van een verklaring van cycli met zonnevlekken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten