Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
Pagina's
▼
6 februari 2010
de tijdgeest en de topmannen van Goldman Sachs en Toyota
De tijdgeest eist matigheid bij de bonussen van bankiers. De baas van Goldman Sachs Blankfein buigt voor de tijdgeest en neemt genoegen met een -in de ogen van Amerikanen- wel heel erg kleine bonus voor zo'n winstgevend bedrijf- van slechts $ 9 miljoen (in aandelen, niet opties of cash) bij een vast salaris van slechts $ 600.000 (lager dan dat van Zalm). Dat is heel wat lager dan het geruchtencircuit dat dacht dat Blankfein een bonus van $100 miljoen zou krijgen, omdat hij dat toch beslist waard was voor Goldman Sachs. Het gemiddelde voor bazen van banken is $ 18 miljoen (het gemiddelde van rendabele en niet rendabele banken). Bijvoorbeeld de baas van JP Morgan kreeg $ 18 miljoen, ook al gezien als matig gezien de enorme winst van JP Morgan in 2009.
Nu hoeft u zich geen zorgen te maken over het magere salaris van Blankfein. Volgens de NYT heeft hij sinds 2000 $ 181 miljoen bonus gehad.
De baas van de winnende autofabrikant in 2009, Toyota, kleinzoon van de oprichter, moest plotseling heel diep door het stof door de enorme terugroepacties van auto's met misschien ondeugdelijke remmen. Hij moet nog wennne aan de mores in de VS. In Japan maak je een keer je excuus, je buigt met je neus tot je de grond zo ongeveer raakt en dan treedt je terug in de schaduw. Het bedrijf laat vervolgens de schade over zich komen. In de VS is dat niet genoeg. Je moet je voortdurend blijven verontschuldigen en zeggen wat je er aan gaat doen. In de VS kun je de schade meer toerekenen aan individuen dan in Japan.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten