Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
Pagina's
▼
28 maart 2010
aandelen gaan tussen recessies meestal omhoog
Lukas Daalder van Robeco had bij IEX een column (http://www.iex.nl/columns/columns_artikel.asp?colid=53859) waarbij hij uitzocht of aandelen tussen recessies meestal omhoog gingen. Zie plaatje. Dat was een eye opener voor hem.
Hij vond dat voor de VS dat inderdaad overwegend het geval was, met twee uitzonderingen: 1946-1949 en 1938-1942.
Mijn commentaar:
1946-1949 is een bijzondere periode, in onze scenario's het einde van de creatieve transformatieperiode waarbij een (sluip)krach optreedt, vergelijkbaar met 2000-2003.
1938-1942 is waarom iedereen benauwd is dat we deze keer wel een slechte beurs krijgen ook al is er geen recessie, omdat dit een periode is die lijkt op het Japanscenario met de gevreesde balance sheet recessieperiode van Koo die nu weer op zou treden volgens de geleerden.
Bij F&C is de cyclische analyse van de fases ook gebaseerd op o.a. dit soort principes. Wij doen iets dat beter is. We verdelen de fases in de economie in vieren: groei boven of beneden trend en trend verbeterend of verslechterend. Alleen in de fase 4 waar de trend naar beneden is en de groei ook beneden trend is doen aandelen het gemiddeld (zeer) slecht. In de andere drie fases doen aandelen het goed, vooral in de fase waarin de groei beneden trend is maar verbeterend. Dat is de fase waarin we sinds maart 2009 zitten. De hoop (een gegronde verwachting vind ik) is dat de VS naar de fase gaat van verbeterende trend en boven trend groei, iets dat gebeurt als de werkgelegenheid gemiddeld met 175.000+ per maand gaat groeien. Als echter de groei weer weg zou zakken, dan zit je al heel snel weer in fase 4. Dat gebeurde in 2002. De belangrijkste waarschuwing voor een wegzakken naar fase 4 is de ISM: die mag niet te veel beneden 50 zakken. Als deze boven 50 blijft dan is er weinig fase 4 risico. Op het ogenblik zit de ISM boven 55 en dat is dus gunstig (N.B. een te hoge ISM (lang boven 60) is ongunstig voor de liquiditeit, een slechte ranking in de liquiditeitscyclus, dus 55-60 is het beste voor de nachtrust van de belegger).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten