Pagina's

15 maart 2010

Italië niet failliet, maar nieuw kernland van Eurozone


Morgan Stanley had een verbazingwekkend positief verhaal over Italië door Daniele Antonucci (tja ze zal wel enige home bias hebben).
Italië staat er veel beter voor dan de markt denkt:
1. Het begrotingstekort is klein (slechts (?!) 5,1% van het BNP) vergeleken met het gemiddelde van de Eurozone.
2. Men werkt verder aan fiscale discipline, meer dan markt denkt. Het begrotingstekort is door het kleine tekort op de lopende rekening vrij goed financierbaar vanuit de binnenlandse economie.
3. Men snoeit in de toezeggingen voor hulp bij de oude dag (beter dan Europees gemiddelde). Groei pensioenkosten nu onder Europees gemiddelde.
4. Italië is redelijk concurrerend in Eurozone, beter dan de ontwikkeling van productiviteit en arbeidskosten per eenheid product aangeven. Italië lijkt beter te presteren qua export dan Frankrijk.

MS denkt dat de verhouding schuld/BNP van Italië zich relatief zeer goed gaat ontwikkelen ten opzichte van het gemiddelde van de Eurozone.
Italië gaat met goede kans een overgang maken vanuit de PIGS naar de kernlanden (Duitsland, Frankrijk, Nederland,Oostenrijk en Finland).
Italië heeft geen last van de Balance Sheet Recession, omdat onroerend goed niet overgewaardeerd is, buiten de overheid er geen deleverage nodig is,

Commentaar: de bezuiniging duurt totdat er een nieuwe regering komt: die zegt natuurlijk: weg met fiscale discipline want ik heb allerlei cadeautjes beloofd om de verkiezingen te winnen; men vertraagt de indamming van de toezegging voor oudedagsvoorzieningen.
Berlusconi verkoopt net als Balkenende een periode met veel zuur om zo ooit in een periode met zoet te komen als je braaf geweest bent.
Italië heeft alleen Griekenland ingehaald, Spanje en Portugal zijn ook tot inkeer aan het komen. Italië is alleen vooruitgang aan het boeken op Frankrijk. De hele analyse is eigenlijk een domper voor Frankrijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten