Pagina's

20 juli 2010

bezuinigen of stimuleren

De Financial Times is een serie begonnen of de overheden moeten bezuinigen of juist moeten stimuleren. Zoals je al kon verwachten zegt de een dat de overheid moet bezuinigen en de ander dat je door oet gaan met stimuleren.
Er wordt wel een onderscheid gemaakt tussen of je de overheidsfinanciën al uit de and hebt laten lopen of dat je neerst nog wat extra moet stimuleren voor het zo ver is. Er is wel consensus dat landen die te ver zijn gegaan moeten bezuinigen zoals Griekenland, Spanje, Portugal en Italië.
Erg goede argumenten lees ik niet in de stukjes, wel de politieke voorkeur. Men vindt het over het algemeen wel sympathieker om flink te gaan stimuleren en de uitkeringstrekkers niet af te knijpen.
Echte oplossingen worden niet aangedragen. Er wordt gevloekt op Keynesianen die het nooit zullen leren (nial Ferguson) en anderen zijn bang voor de depressie van Krugman.
Men constateert dat het probleem niet bezuinigen of stimuleren si, maar vertrouwen scheppen.


Martin Wolf signaleert dat we erg klagerig zijn geworden. De verwachtingen gaan nu weer wat achteruit, maar o wat zijn ze veel beter dan in april 2009: Men zag 1,9% groei in de wereld voor 2010. In september was dat aangetrokken tot 2,6%, in juni 2010 3,5% ( op basis van koopkracht nog meer). Zelfs voor Europa is het optimisme toegenomen (0,3% in april 2010, 1% in september en 1,1% in juni 2010).
Men denkt ook dat er veel te dramatisch bezuinigd wordt. Dat valt wel me (of tegen als je vindt dat de overheidsschuld moet verdwijnen). De OECD ziet maar een teruggang van 6,4% naar 5,8% in 2011 voor de OECD-landen. D.w.z. het gaat allemaal niet zo slecht, het gaat degoede kant in, het lijkt wel Goldilocks: er wordt van zelf niet te veel of te weinig bezuinigd. Met nog een flinke portie ruim monetair beleid en goede infrastrucuurinvesteringen komen we er wel.

Zonder eigenlijk extra moeite te doen zijn de begrotingstekorten in sommige landen al erg mooi aan het teruglopen. Italië zit al onder de 4% en ook het Duitse tekort wordt flink naar beneden bijgesteld. Met enorme moeite is zelfs Griekenland al enigszins in de goede richting te komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten