Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
Pagina's
▼
1 juli 2010
Dean Maki: het oude normaal wijst op 4%+ groei in de VS
Vandaag kwam Dean Maki langs, de Chief Economist US voor Barclays.
Hij blijft een zonnige kijk op de economische groei in de VS houden.
Investeringen in software & equipment groeiden harder in het tweede kwartaal dan in het eerste en de industriële productie ook. Daarom zal de groei in het tweede kwartaal hoger zijn (4,5%) [mijn commentaar: ondanks negatieve invloeden van voorraden, netto export, huizenbouw en consumptie] (autoverkopen vorige maand verkeerd verwerkt, dat wordt komende maand weer recht gezet).
Hij volgt braaf het script van the old normal (ik overigens ook, maar ik ben wat van de wijs gebracht door de negatieve bijstellingen door iedereen): investeringen in software & equipment moeten fors (20%+) groeien (door hoge winsten, record hoge cash en te lage investeringen vorig jaar (vorig jaar kon je wegkomen bij je aandeelhouders met voorzichtigheid, nu moet je laten zien dat je niet achterblijft bij de concurrentie en je je kapitaal efficiënt inzet (=iets beters ermee doen dan een 0% deposito)), werkgelegenheid groeit 1,4% op jaarbasis (door hogere investeringen en te hoge ontslagen vorig jaar).
Zelfs al worden er helemaal geen huizen meer gebouwd in de VS dan drukt dit de groei nog maar met 0,75%, niet genoeg voor een double dip recessie.
Hij blijft recht in de leer van the old normal: na het voorraadherstel komt het inkomensherstel dat de economische groei op 3%+ houdt. Als werkloosheid daalt, dan gaat men minder sparen (dan moet consumentenvertrouwen wel niet verder in elkaar ploffen, iets dat goed gaat aflopen omdat werkgelegenheidsgroei 250-300.000 vertrouwen zal genereren).
Deze hoge groei gaat inflatie veroorzaken. De Great Recession bracht de inflatie in de dienstensector ex huren nauwelijks terug. Nu het herstel zich gaat aandienen, gaat de diensteninflatie al helemaal niet meer terug. Auto’s zullen flink duurder worden omdat het oude door de vakbonden gedicteerde model (maak zo veel mogelijk auto’s en probeer die tegen elke prijs kwijt te raken) is vervangen door het marktmodel: maak zo veel mogelijk winst op je auto’s en maak je niet zo druk over de verkopen. De huren gaan stijgen omdat de huizenprijzen niet meer dalen, de leegstand ex foreclosures niet meer toeneemt. Goederendeflatie wordt minder door hogere importprijzen (zelfs computers worden duurder, hogere prijzen in China) en hogere grondstoffenprijzen.
De fiscale tegenwind zag hij beperkt tot 0,8% (vgl Goldman Sachs: 1-1,5%).
Deleverage (ontschulding) krijgt veel te veel aandacht en is nauwelijks van invloed op de groei van de consumptie en investeringen. Je kreeg met heel weinig kredietgroei een heel sterk economisch herstel na een recessie. Consumptie houdt wel verband met de waarde van je bezittingen en die is wat hersteld in het afgelopen jaar (veel hogere aandelenkoersen en obligatiekoersen, iets hogere huizenprijzen).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten