Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
Pagina's
▼
2 augustus 2010
Gaan de olieprijzen wel zo veel stijgen als iedereen roept?
Chris Watling van Longview heeft mijn stellige verwachting dat de olieprijs fiks gaat stijgen in de komende jaren aan het wankelen gebracht.
De vraag in het westen daalt (o.a. door aardgas) en die in Emerging Markets stijgt maar net genoeg om in totaal een stijging te krijgen. De vraag naar olie in de wereld stijgt veel minder dan tot voor kort werd aangenomen (de theorie, ook ondersteund door de empirie, gaf aan dat de groei van de vraag helemaal kwam door enkele Emerging Markets en dat de economische groei hiervan zeer hoog correleerde met de olieprijs). De groei in de wereld is in 2010 bijna 5% en toch stijgt de vraag nauwelijks. Veel sterker is de groei in de wereld nooit geweest, dus stijging van de olieprijs door snel groeiende vraag is niet zo vanzelfsprekend als men wel denkt (zie plaatje).
Het aanbod stijgt harder dan tot voor kort werd gedacht. Piekolie aanhangers zagen een daling van de productie in 2010 en daarna.
Vooral de komende productie van Irak wordt onderschat. Over een paar jaar produceert men al ruim 6 miljoen vaten per dag en over tien jaar 11 miljoen. Uit echte heel grote velden (30* wat er zo lekte bij BP) komt nu niets of bijna niets (50.000 vaten bij een normale productie van 1800.000 vaten).
De productiecapaciteit van Saudi arabië groeit gestaag van 12 miljoen nu naar 15 miljoen over een paar jaar. Watling geeft redelijk klinkende argumenten dat dit echt kan, met alle egards voor de slechte berichtgeving van Saudi Arabië die een en ander niet erg geloofwaardig maken.
De olieproductie van Brazilië en Angola groeit ook sterk.
Dat allemaal bij elkaar biedt voldoende compensatie voor de dalende productie in vooral Mexico en de Noordzee.
Men is weer voorraden aan het opbouwen in de opslagplaatsen in de wereld, in tegenstelling tot de jaren voor mei 2008. Voor de VS is het verschil enorm (zie plaatje). Dat is slecht voor de olieprijs en verergert het contango.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten