Pagina's

26 september 2010

Beurs probeert overtuigend uit te breken


Afgelopen vrijdag vlogen de koersen ineens omhoog, zonder dat er echt goed nieuws was. In de Barron's was het commentaar dat de markten te bang geweest waren voor de vaak optredende dalingen in september en oktober en daardoor al in augustus de beurs te zwak was. Men heeft voldoende negatief gereageerd op de angsten van de FED voor slechtere economische groei. Men legt kennelijk nu weer de oren meer te luisteren bij degenen die zeggen dat een nieuwe recessie niet waarschijnlijk is en dat de FED moet stimuleren ook al dreigt er geen recessie (anders zijn ze snel hun baantje kwijt). D.w.z. er komt monetaire stimulering zonder dat er iets echt ergs aan de hand is.

Het beste nieuws van afgelopen vrijdag waren de uitlatingen van Hatzius van Godman Sachs, de meest gezaghebbende econoom qua vooruitzichten voor de VS in de wereld. Hij stelde dat als er geen nieuwe schokken komen de Amerikaanse economie nog maar maximaal zes tot negen maanden kon doormodderen/ verder afzwakken, voordat de groei opnieuw zou aantrekken. Voor later in 2011 moet je weer aan hogere groei in de VS gaan denken. Ooit gaat de huizenmarkt weer aan de groei bijdragen. Hatzius ziet de kredietellende duidelijk verminderen en op veel gebieden nu echt verbeteren. Een en ander betekent dat hij nog zorgelijk is over de leading indicators voor de korte termijn, maar duidelijke verbetering ziet in de leading indicators voor de langere termijn.

Goldman Sachs meldde ook dat men de invloed van de VS op de wereldeconomie overschatte: als de groei in de VS maar geen recessie wordt, dan kan de groei in de rest van de wereld best sterk blijven. Alleen als in de wereld overal dezelfde schokken optrden (zoals de kredietschok), dan is er grote besmetting van ellende in de VS op de rest van de wereld. Goldman Sachs houdt daarom vast aan groei in de VS die beneden consensus is voor de komende circa zes tot negen maanden en groei boven consensus voor het grootste deel van de rest van de wereld.

Dat is belangrijk goed nieuws voor de aandelenmarkt: als er al over zes maanden licht aan de horizon komt in de VS en het licht in de rest van de wereld onverwachts toch niet uitgaat, dan zijn aandelen te goedkoop. Dan moet men optimistisch worden op het verhaal dat centrale banken weer meer liquiditeit in de markt pompen.

Het nieuws dat Microsoft tegen bijna 0% kan lenen en dat geld eigenlijk niet nodig heeft, werd ineens positief uitgelegd voor de technologiesector die bulkt van het geld (en andere sectoren met gelijksoortige problemen zoals farmacie): men leent in de VS bij op basis van overtollige cash in het buitenland (veel Amerikanse bedrijven hebben te veel cash op de balans staan, maar ze kunnen het moeilijk inzetten omdat het in het buitenlandse dochters zit, met allerlei fiscale problemen) en doet daarmee iets in de VS zoals inkoop eigen aandelen, verhoging dividend en in mindere mate overnames. Men ziet nu ineens een sterk stijgende trend van inkoop eigen aandelen en dividenden en men voorspelt dus meer van hetzelfde.

De wall of worry is erg groot op het ogenblik (zie cartoons in vorige posten) en dat maakt verdere stijging van aandelenkoersen mogelijk (2010=2004, zo lijkt het, misschien nog wel beter als de winstcijfers meevallen bij de naar beneden bijgestelde verwachtingen).

Garantie op koersstijging is natuurlijk niet te geven: dadelijk komt ineens toch die schok of is de guidance bij de winstcijfers wel erg belabberd. Vooral bij technologie is men heel benauwd hiervoor (en dat zit daarmee wel al gedeeltelijk in de prijzen).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten