Pagina's

29 september 2010

De devaluatiewedloop

Heel de wereld probeert te devalueren. Alleeen de euro doet niet mee. De euro heeft de zorgen over Ierland, Portugal en Griekenland die de stijging nog een beetje onder controle houden, maar de euro is samen met de yen de valuta die omhoog gaat als iedereen de eigen valuta probeert te ontwaarden. Vandaag moest de dollar het plotseling weer ontgelden op goede cijfers voor het consumentenvertrouwen in Duitsland en tegenvallende in de VS, ook al doet men bijna in de broek over Portugal vandaag. Men begint spontaan fado's te zingen over treurige Portugezen die er zich bij neerleggen dat ze langzaam failliet aan het gaan zijn. Geen eindeloze demonstraties zoals in Griekenland, gewoon berusting en een oppositie die niet tegenstemt maar zich onthoudt van stemmen.

Overal in de wereld is men aan het klagen dat het zo moeilijk is de eigen valuta te ontwaarden en dat het buitenland ten onrechte de waarde van de valuta opkrikt. Voorop loopt Brazilië dat de valuta ziet oplopen ondanks kapitaalheffingen. Peru moet zich te pletter interveniëren om de nieuwe sol niet al te supersterk te maken. In Taiwan is men ook al kwaaad dat men de taiwan dollar omhoog duwt. In Korea is men buitengewoon krachtig weerstand aan het bieden tegen waardestijging van de won (enorm gedevalueerd na de kredietcrisis) met enorme interventes die het herstel van de won niet tegen kunnen houden. De Zwitserse frank is verdedigd met record interventies, maar toch lijkt de frank nu definitief meer waard te gaan worden dan een dollar.
In Japan was de afwaardering van de yen de inzet van de strijd om de leiding van de regerende partij.
Goldman Sachs schrijft al dagen hoe de devaluatiewedloop leidt tot allerlei maatregelen om de valuta's van tal van landen te verzwakken om exportvoordeel te krijgen.
FT Alphaville gaf het volgende overzicht hoe men de valuta's tracht waardeloos te maken:
$ Dollar – via QE.
* Bank of England £ sterling – via QE.
* Japanese yen intervention.
* Taiwan dollar – suspected intervention.
* Argentinian peso intervention.
* Brazil real intervention fears.
* Russian ruble intervention.
* Australian dollar RBA intervention.
* SNB Swiss franc intervention.
* Poland’s NBP zloty intervention.
* Colombia’s peso intervention.
* Indonesian rupiah intervention.

Dat gaat natuurlijk niet lukken. Niet alle valuta's kunnen omlaag, dat kan alleen in een baron von Münchhausen economie.Het zorgt wel voor een forse stijging van de goud- en zilverprijs en diverse andere grondstoffenprijzen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten