Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
Pagina's
▼
15 september 2010
Economie VS moddert ietsje beter door
De retail sales in de VS over augustus vielen een klein beetje mee. De neerwaartse trend van het tweede kwartaal lijkt te zijn omgebogen (zie plaatje ABNAMRO). Han de Jong c.s. putten ook hulp uit de kleine verbetering van NFIB, het sentiment voor midden- en klein bedrijf. (zie ander plaatje). Heel langzaam begint het midden en kleinbedrijf geen mensen meer af te stoten. De verbetering ziet er wel uit als een V, maar het is wel tegenvallend dat het zo lang duurt voor het midden- en kleinbedrijf mensen aanneemt.
Al met al lijkt 2,5% groei in het derde kwartaal in de VS goed mogelijk.
De uitleg dat de retail sales toch groeien, terwijl men volgens Reinhart/Rogoff meer moet sparen en minder moet uitgeven, is volgens Bank of america/ Merrill Lynch:
Waarom leert die Amerikaanse consument nou niet eens eindelijk dat consumeren slecht is? Waarom koopt hij ineens weer meer, terwijl hij zo mooi op de goede weg was na maart?
Gelooft hij dan niet in RR? Welk een heidenen. Wie zijn de grootste barbaren?
De echte minkukels zijn de inkomens boven de $150.000. Deze zijn goed voor 40% van de consumptie in de VS. Deze groep is het extra sparen beu en talmt niet om flut prijzen voor huizen.
De rijkste 10% is goed voor ruim 40% van de consumptie, zij hebben hun schulden ten opzichte van inkomen niet erg laten oplopen na 2000. De armste 50% Amerikanen neemt maar 12% van de consumptie voor zijn rekening. Met die armste 50% gaat het slecht, maar dat is niet zo erg voor de groei van de consumptie.
Meer problematisch is de middenklasse van 40%. Dat zijn de sufferds die een te duur huis kochten na 2000 en/of hun hypotheken flink verhoogden.(zie plaatjes Bank of America)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten