Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
Pagina's
▼
28 september 2010
Tepper praatte beurs omhoog, Prechter omlaag
Afgelopen vrijdag zat ik me erover te verbazen waarom de beurs zo omhoog ging. Van diverse kanten meldde men op maandag dat David tepper daar achter zat. De bovenstaande grafiek van Bespoke maakt dat plausibel.
Tepper is een succesvolle hedgefundbelegger, al jaren biljoenair en de laatste jaren nog succesvoller dan daarvoor. Hij maakte op CNBC ondubbelzinnig duidelijk dat je aandelen moest kopen. Sinds kort was hij wer flink aan het inslan en hij ziet e S&P niet onder 1100 komen. Als de S&P onder 1000 zou dreigen te komen, dan zou jij enorm gaan inslaan. Hij ziet de S&P richting 1400 gaan. 12 keer de winst is echt te weinig, 14 keer is meer in de richting.
Het risico is nu asymmetrisch door de Bernanke put. Of de economie valt mee (zoals hij zelf denkt), of hij valt tegen en dan gaat Bernanke kwantitatief verruimen. Dat helpt echt vindt hij, de hypotheekrente staat op 5%, nog lang niet op 0%.
Een beetje aantrekken van de economie en wat kwantitatieve verruiming doet wonderen voor de beurs. Een wat tegenvallende beurs plus langdurige kwantiotatieve verruiming is ook prima.
Hij kwam overtuigend over en wekte de indruk dat hij lang niet het achterste van zijn tong had laten zien, waarom hij nou zo graag aandelen wilde kopen en dat voor cnbc wilde vertellen. Hij zag het kennelijk als goede kans om met een weinig riskant cerhaal goede reclame te maken voor zijn tent (apoolosa).
Op maandag was het de beurt aan Prechter om de S&P naar benden te praten. Dat lukte beperkt.
Bianco zag niets in de het argument dat kwantitatieve verruiming zo goed was. Maar dat was denk ik vooral gekeken door de economische bril: of het de economie helpt is niet zo duidelijk (lagere rente helpt niet, banken moeten krediet verschaffen), maar dat het de aandelenmarkt helpt is heel wat duidelijker. Of het e rente helpt is ook onduidleijk (hogere inflatieverwachtingen).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten