Pagina's

5 oktober 2010

gouden kruis Dow Jones en Edwards nieuwe crashwaarschuwing



Enige maanden terug werden we opgeschrikt door allerlei analyses over de vorming van het kruis des doods: het vijftigdaags gemiddelde dook onder het tweehonderddaags gemiddelde. Bij elke fatsoenlijke bear markt gebeurt dat (liefst ook nog met een Hindenburg Omen).
De Dow Jones maakte afgelopen vrijdag een gouden kruis. Dat moet dan weer leiden tot allerlei lyrisiche verhalen over de vooruitzichten voor de aandelenbeurs. Het gouden kruis is immers wat betrouwbaarder dan het kruis des doods. Helaas is dit nog steeds geen garantie voor hogere koersen. Vandaag krabbelde de Dow weer terug, waardoor er twijfel komt over de houdbaarheid van het gouden kruis.

Het koersverloop en het macro economisch plaatje lijkt erg op dat van 2004, zoals ik al eerder in posten heb laten zien met plaatjes (http://beleggenopdegolven.blogspot.com/2010/09/de-aha-2004-erlebnis.html).
Ook in 2004 kreeg je eerst het kruis des doods en toen een gouden kruis. Uiteindelijk ging de beurs toen flink omhoog. Ik hoop en denk dat we dat nu weer zullen krijgen

Edwards, de Ursa Major van de afgelopen vijftien jaar waarschuwde vandaag weer voor een naderende krach (artikel: Technicals now ripe for a resumption of the equity bear market). Hij is zeer consistent in het waarschuwen voor een slechte beurs en heeft alle neergangen goed voorspeld (maar uiteraard niet de stijgingen van de beurs). Hij heeft met de juiste argumenten de neergang van de kredietcrisis aangegeven. Hij is beter dan het stilstaande horloge dat twee keer per dag de juiste tijd aangeeft, omdat hij veel vaker dan twee keer per dag een crash voorspelt.
Waarom is hij nu weer negatief? In de eerste plaats ziet hij een dubbele recessie komen. Het zwakste onderdeel van de ISm (ISM backlog of orders) stond op 46,5 en dat trekt de hele ISM omlaag. Verder stelt hij dat er de laatste weken veel te veel bulls zijn bijgekomen (elke bull is er een te veel volgens hem). Ook het percentage aandelen dat boven het vijftigdaags gemiddelde staat is nu 90%, veel te hoog en als dat weer onder 80 komt dan moet je dekking zoeken. Verder heeft hij als argument dat de Japanse ISM de Amerikaanse leidt en dat betekent ellende. De winstbijstellingen in de VS waren duidelijk omlaag in de afgelopen maand.

Mijn commentaar is dat de sentimentssignalen even richting rood aan het gaan zijn (vooral die 90% boven het vijftig daags gemiddelde is gevaarlijk). Dat wijst op een moeizame beurs in de komende weken. De winstwaarschuwingen voor die van het derde kwartaal waren veel en veel talrijker dan sinds eind 2008. Dat is volgens Strategas echter een contrair signaal: men verwacht nu weinig van de winsten en dat kan meevallen. Winstcijfers over het derde kwartaal zullen waarschijnlijk redelijk zijn en dat is minder dan we de laatste kwartalen gewend waren. De guidance zal heel voorzichtig zijn. De winstgroei voor 2011 moet nog steeds wat omlaag volgens de top down strategen (omdat je voor hoge winstgroei een versnelling van het economisch groeitempo nodig hebt en nu het tegenovergestelde op jaarbasis aan het gebeuren is).
De ervaringen van 2004 leren dat als er geen dubbele recessie komt, de beurs hier niet erg van onder de indruk hoeft te zijn. De liquiditeitsexplosie kan de koerswinstverhoudingen dan toch omhoog brengen.
Kortom, het draait er om of we nu wel of niet een dubbele recessie krijgen. Zonder nieuwe recessie heb je een heel goede kans op een goede beurs (al zal het geduld wel de nodige keren op de proef gesteld worden, de ellende met de PIGS is nog niet voorbij).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten