Pagina's

30 oktober 2010

Is economie een religie?



Bij de macro meeting met de collega's in Londen hadden de langskomende goeroes de vraag gekregen of economie een religie was. Daar konden ze niet goed uitkomen. Economie was een wetenschap gestoeld op modellen, maar ze gaven toe dat dat verhaal met modellen zwak was, die konden niet wetenschappelijk aantonen of er wel of geen recessie kwam bijvoorbeeld.

Je ziet twee soorten economen: de ene soort, die door dik en dun gelooft dat het allemaal goed komt (zoals de oude normalen) en de andere soort die wat ze ook zien blijven vasthouden dat alles verkeerd gaat (zoals de nieuwe normalen).
Beide soorten zijn niet van hun stuk te krijgen, omdat ze geloven in hun verhaal.

Economie berust meer op rational beliefs dan op rational expectations. Met rational beliefs kun je veel beter uitleggen wwat er aan de hand is. Behavioral Finance is ook zo'n soort religie.

In de evolutie zijn er twee groepen die overleven: de voorzichtigen (de reden waarom vrouwen beter beleggen) en de optimisten (die stug door blijven kopen, de reden waarom zo veel beleggers mannen zijn).
Beide houden vast aan hun geloof en kunnen daarmee heel succesvol zijn. Ze hebben hun eigen normen en waarden en evangelisten die het ware geloof verkondigen.
De pessimisten wijzen op de schuldencrisissen en het weggevaagde vertrouwen dat niet hersteld kan worden en op huizenmarkten die alleen maar verder kunnen instorten. De potentiële groei is ingestort en daarom wordt er niet meer geïnvesteerd, loopt de werkloosheid straks op en gaan overheden een voor een failliet (of de valuta wordt waardeloos). Centrale banken duwen aan een touwtje en het bedrijfsleven wil geen krediet, ook niet tegen 0% want het gezonde deel heeft het niet nodig, het slechte deel wel en daarom is het faillissement van alle banken onafwendbaar.
De optimisten kijken naar de opkomende landen en de snelle technologische vooruitgang met zijn hoge productiviteitsgroei. De sprong in het menselijk kapitaal en sociaal kapitaal via de grotere netwerken en de hoge winstmarges zorgen ervoor dat het berdijfsleven en individuen het beter krijgen.

De goerioes van de optimisten krijgen niet langer het woord sinds de kredietcrisis. Er zijn geen grote bekende optimistische goeroes over. De pessimistische goeroes, daar is een bubbel van aan het ontstaan.
D.w.z. economie is een religie, zo lang je niet kunt vertrouwen op de uitspraken over de toekomst. De modellen zijn niet beter dan die waarmee de christenen berekenden hoeveel engelen er op de punt van een naald konden zitten.

De cartoons zijn van de afdeling pepper en salt van de Wall Street Journal. De ene staat voor verandering en optimisme en de ander voor conservatisme en pessimisme.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten