Pagina's

16 oktober 2010

Nikkei naar 63.000.000?



Dylan Grice, de medecompaan van Ursa Major Albert Edwards had afgelopen vrijdag een verhaal over Japan, waarbij hij niet uitsloot dat de Nikkei naar 63 miljoen zou gaan. Dat zou dan volgens Israëlisch model zijn waar gedurende de nodige jaren de inflatie 85% per jaar was en de beurs voor tweederde die stijging van de inflatie kon volgen. Dus Grice verloochent zijn bearish aard niet, die stijging van 63 miljoen is slecht, het zou minstens naar 100 miljoen moeten.

Japan is een bijna onuitputtelijke inspiratiebron voor bearishe verhalen. Zo lang duurt de ellende al en zo enorm is de Nikkei al gevallen. Stel dat we in het Westen Japan zouden gaan volgen. Nou dat gaan we gelukkig niet, want de crisis in Japan ontstond door overinvesteringen van bedrijven en waanzinnige waarderingen van onroerend goed en aandelen. Dat hebben we vandaag aan de dag niet.

De gifbeker van Japan aan slechte tijden lijkt nog niet leeg. Het begrotingstekort van Japan wordt langzaam aan onbetaalbaar. Dat gaat heel langzaam en de komende paar jaar lukt het nog wel. Daarna wordt het spannend. De overheidsuitgaven van Japan zitten in een onstuitbaar stijgende trend, omdat al die oudjes meer medische zorg verdienen en de terugbetalingen van de staatsschuld ingezet moeten worden vanwege de lagere besparingen van diezelfde oudjes.
Dat moet haast leiden tot een Mynski moment, waarbij men er ineens achter komt dat de financiering van de Japanse staatsschuld toch net zo problematisch is als die van de PIIGS. Dat Mynski moment hoeft niet in de komende een/twee jaar te komen. De Japanse overheid heeft nog een enorme massa aan zaken die ze kunnen verkopen. Het verschil tussen netto en bruto staatsschuld is meer dan 100% van het BNP.
Maar de trends zijn slecht zie de plaatjes van Grice. Niet opgenomen zijn de plaatjes van de verwachte, echt onvermijdbare afname van de besparingen in Japan die de overheidsfinanciering niet langer mogelijk maken (zat niet in artkel Grice; ik heb ze een tijd geleden gezien, maar kon ze niet eenvoudig terugvinden).
Dylan Grice stelt dat de overheidsuitgaven niet te stoppen zijn en daardoor op zeker moment de boel niet meer financierbaar is. De Japanners zullen toch de medische zorg etc. eisen en dan volgen ze het pad van Israël. Dat is het pad dat Griekenland ongeveer zou volgen als ze niet in de euro zten. Japan kan het iets beter doen, omdat de overheid nog zo veel te verpatsen heeft en het stokoude electoraat hoge inflatie niet zal dulden. Ik houd het op ongeveer 50% kans dat Japan over ongeveer vijf tot tien jaar te maken gaat krijgen met hoge inflatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten