Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
Pagina's
▼
31 oktober 2010
omloopsnelheid geld en geldgroei verbeteren in VS
De cijfers over de groei van het derde kwartaal in de VS vielen wat tegen: de groei kwam helemaal uit voorraadvorming; de huizenbouw, meestal een leading indicator, was erg zwak. De netto export bleef zwaar negatief en de groei van de investeringen in software & equipment bleef hoog, maar zwakte af. De groei van de finale vraag was mager. Alleen de groei van de consumptie met 2,6% was OK.
Zulke cijfers leiden tot neerwaartse bijstellingen voor de groei van het vierde kwartaal. Maar misschien valt het toch nog wel mee. Dan moeten de initial claims voor werkloosheid iets verder verbeteren en moet het kerstseizoen redelijk worden. Maar men zegt niet meer geld uit te willen geven, maar wel meer te willlen kopen (= exporteurs moeten hun prijzen naar beneden schroeven). Het consumentenvertrouwen lijkt na de val vanaf april weer te verbeteren volgens de restaurantindex (zie blog calculated risk).
Wat fundamenteel wel goed is en geleidelijk verder verbetert is de groei van geld (M2) en de omloopsnelheid van geld (al pauzeerde die in het derde kwartaal). De groei van M2 lijkt te versnellen van 5% naar 7% in het vierde kwartaal.
Daarom lijkt 2,5% economische groei in het vierde kwartaal haalbaar (ondanks de komende negatieve bijdrage van de voorraden).
Deze laatste zonnige analyse staat in de Calafia Beach Pundit (vandaar de foto boven zijn blog) van Scott Grannis en samengevat op Business Insider (http://www.businessinsider.com/m2-velocity-suggests-a-stronger-q4-gdp-2010-10).
De plaatjes laten de enorme duikeling van de omloopsnelheid van M2 in de kredietcrisis zien en het geleidelijke herstel dat erna aan het volgen is. Vooral het aantrekken van de geldgroei is goed te zien in het andere plaatje.
Banken zijn wat scheutiger met krediet aan het worden. De verliezen op kredieten zijn als sneeuw voor de zon aan het verdwijnen (jammer van foreclosuregate, dat leidt wel tot weer nieuwe verliezen op hypotheken maar vermoedelijk niet zo'n grote verliezen). De kredietmarge is historisch groot (maar wel iets kleiner dan het was, maar het risico wordt nu veel en veel kleiner geacht). Dat leidt tot niet te weerstane krachten om meer krediet te verlenen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten