Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
Pagina's
▼
26 oktober 2010
zonnige toekomst Afrika (2)
Onderstaand verhaal is gebaseerd op studie van Societe Generale (African acceleration; October 2010)
Afrika is vaak opgegeven als werelddeel en ook om erin te beleggen. De laatste paar jaar zijn er gelukkig wat fans van Afrika gekomen.
Structureel liggen de zaken nog niet goed en zal de groei benden die van China, India, Indonesië en nog wat landen in Azië en Peru liggen.
De corruptie is nog hoog en qua governance scoort Afrika slecht. Alleen Zuid Afrika en Ghana scoren redelijk op governance.
In ons oorspronkelijk boek dat dubbel zo dik was hadden we ook een hoofdstuk over politiek en de Kondratieffgolf. We behandelden daarin het Afrikanisme als stelsel. Het stamhoofd had te veel macht en werd omgekocht. In ruil daarvoor moest hij dan wel zijn eigen dorp voortrekken bij de bouw van scholen etc. Je ziet zelfs Zuma dat nog steeds doen in Zuid Afrika. In het Afrikanisme is het slecht zaken doen voor het Westen. Dat is een structurele waarschuwing bij beleggen in Afrika: corruptie/ Afrikanisme kan leiden tot rampen.
Het ontwikkelingsverhaal van Afrika is de laatste jaren in veel landen belangrijk verbeterd, omdat men gezien heeft hoe goed de opkomst van de middenklasse en een goede overheid voor een land is. In sommige landen is daardoor plotseling een veel betere groei gekomen. Naast enkele grondstoffenlanden als Angola gaat het ineens ook veel beter in Nigeria (en dat is doorslaggevend in de beoordeling of het beter gaat met Afrika), Ghana en Marokko/Algerije/Tunesië. Ook in Egypte en Uganda gaat het beter. In de meeste Sahellanden/ Ethiopië gaat het ook beter, maar men is daar nog steeds zeer, zeer arm. Rampspoed is er in Congo, Zimbabwe,Sudan en Somalië.
Het groeitempo loopt buitengewoon uiteien in Afrika, zoals te zien is in het plaatje.
In Zuid Afrika gaat het gezien de grondstoffenrijkdom en de betere opleiding betrekkelijk matig. De consument heeft er te veel schuld.
Afrikaanse aandelen zijn niet goedkoper dan andere Emerging Markets aandelen (zie plaatje) en dat zou wel moeten gezien het hogere politieke risico en de iets lagere groei. Er zijn wel allerlei kansen. Ik denk dat aandelen van landen als Ghana en Marokko het erg goed zullen doen. Met een beetje geluk zal ook Nigeria opkomen. Egypte kan het ook redelijk doen (al heb je met al die op toerisme gerichte bedrijven in handen van christenen wel het risico dat haat tegen christenen de Egyptische beurs weer eens doet dalen). Zuid Afrika heeft heel wat interessante bedrijven, maar als geheel lijkt het niet zo aantrekkelijk.
Daar Zuid Afrika 87% van de marktkapitalisatie is (zie plaatje) mis je bij belegging in Afrika volgens de marktkapitalisatie wel het gemiddelde Afrikaverhaal en vooral de mogelijke opkomst van de Magreblanden, Nigeria/ghana en Egypte.
De pluspunten van Afrika zijn de grondstoffen, vooral de agrarisiche productie kan flink uitgebreid worden, de goede demografie, de opkomst van de middenklasse (zelfs Walmart gelooft er nuin de met de recente overname van de supermarktketen Massmarkt) het ongeloof in goede groei in Afrika vooral in selectieve landen, infrastructuurinvesteringen (tegen heel aantrekkelijke condities in o.a. Zuid Afrika). Als zonne-energie rendabel wordt (en dat kan binnen vijf tot tien jaar denk ik), dan kan de Sahel ineens heel aantrekkelijk worden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten