Pagina's

14 december 2010

Rente in 1994 scenario?


In vorige posten heb ik laten zien dat de rente wel erg veel is gestegen in een krte tijd. Volgens het prijsmomentum is de obligatiemarkt oversold.
De vigilantes beginnen echter te waarschuwen dat er een 1994 rentebeweging plaats aan het vinden is. Aan het plaatje kun je dan zien dat de gifbeker van rentestijging pas voor ongeveer 1/3 leeg is (het gif is overigens wel een goed medicijn voor de dekkingsgraad van Nederlandse pensioenfondsen).
Die rentestijging in 1994 kwam eigenlijk uit de lucht vallen. De rente zat in een mooie dalende trend na de recessie van 1990. Greenspan wilde een beetje de inflatieangst wegnemen door de Fed rnte met 1/4 % te verhogen. dan zou de lange rente niet veel hoeven te stijgen. Dat pakte heel anders uit. De rente ging stijgen en bleef maar door stijgen.
Niemand wist wat er aan de hand was dat de lange rente zo veel moest tsijgen, maar het gebeurde. Ik had in die tijd wel eens geroepen dat de rente naar 7,5% kon stijgen, maar ik geloofde het zelf niet meer toen dat echt gebeurde (Paul Vermaas een voormalige collega ging in die tijd naar de PGGM en geloofde wel dat de rente heel veel zou stijgen en zei toen tegen me: dat had je vroeger toch gezegd...).
Juist omdat niemand meer wist waarom de rente maar door bleef stijgen kon de rente zo ver doorstijgen. Als er te veel onzekerheid is dan wordt de trending excessief.
Dat dreigt nu weer. De enorme uitbreiding van de balans van de Fed en ECB hoort te leiden tot rentestijging, omdat die uitbreiding op zeker moment moet worden teruggedraaid. Datgebeurt op een moment dat de banken er zin in krijgen krediet te verstrekken en iedereen er aan toe is wat meer te lenen en zich niet al te snel laat afschrikken door een wat hoger renteprijskaartje.
Een scenario als 1994 voor de rente is mogelijk, maar nu al, dat zou ik toch wel heel kras vinden. Maar wie weet, er gebeuren de laatste jaren wel meer heel extreme dingen. Misschien wil China echt geen Amerikaanse staatsleningen kopen en in hun kielzog vele andere beleggers ook niet. De rentebubbel slaat dan om in het tegenovergestelde. Kleine kans dat dit gebeurt, maar het kan wel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten