Pagina's

22 december 2010

Spanje gaat niet failliet



Spanje maakt goede vorderingen bij het terugdringen van het overheidstekort. De overheidsschuld versus BNP stabiliseert al over een paar jaar als men het bezuinigen doorzet en er geen wereldwijde crisis komt. Het eerste jaar is het moeilijkste, als daarna minder extra bezuinigd hoeft te worden, dan leidt dat niet meer tot afzwakking van de groei. De reductie van het overheidstekort mag best wel wat minder snel te gaan dan nu reeds beloofd.
Het probleem zit in de veronderstelde zwakte van de banken (vooral de spaarbanken) en de schulden van particulieren. de huidige berekeningen wijzen in elke publicatie erop dat de Spaanse overheid bij lange na niet zo veel het bankwezen zal moeten steunen als in Ierland. er moet wel iets heel dramatisch gebeuren om meer dan 10% extra steun nodig te amken als de Spaanse staat niet failliet gaat. De hypotheekschuld is gemiddeld slechts 62% van de onderliggende waarde van het onroerend goed. Dat is heel wat minder dan de 30% die Ierland ineens nodig had. Het Ierse bankwezen was dan ook idioot groot vergeleken met het BNP.
Er is een liquiditeitsprobleem, vooral rond april moet Spanje veel herfinancieren. Maar om daarom nu Spanje failliet te laten gaan, dat is onzinnig. Spanje kan overtuigend kansrijk betalen en het zou waaznzinnig veel duurder zijn om spanje te laten struikelen dan extra bij te financieren.

Ook die verhalen dat Spanje maar beter de peseta in kan voeren zijn indianenverhalen. Spanjaarden blijven hun geld dan echt in euro's aanhouden en niet inpeseta's. Vakbonden blijven echt lonen in euro's eisen, niet in peseta's. Het berdrijfsleven wint niets met de terugkeer van de peseta. Uitkeringen zoals pensioenen storten in. Het is echt erg onaantrekkelijk om de euro als enig land af te schaffen uit zwakte (voor Duitsland kan het wel aantrekkelijk worden). Zoals Hein de Kort al aangeeft brengt een eurovakantie alleeen maar regen, geen zonneschijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten