Pagina's

29 januari 2011

De Jasmijnrevolutie brengt de laatste Egyptische farao aan het wankelen


De arme afgestudeerde Tunesische fruitverkoper die zijn vergunning geweigerd werd en zich daaarom ten einde raad in brand stak bracht de jasmijnrevolutie op gang (je zou het ook de Facebook/ sociale media revolutie kunnen noemen; de test dat bij een te hoog % mobiele telefoons dictatoriale regiemes wankelen).
De besmentting sloeg harder toe in Arabië dan de euro staatsleningencrisis in Europa.
De gigantische werkloosheid onder o.a. de jeugd bracht de gemoederen in beweging. Misschien is de laatste zet gedaan door de kredietcrisis. Enorme groei van de jeugd leidt bijna altijd tot revoluties/ oorlogen. Dus wat beweging is niet zo vreemd. In Europa hadden we dat met de Praagse lente van 1968/ Maagdenhuisbezetting toen we door de demografische bubbel van de babyboomers toe waren aan onze revolutie.

Opvallend is dat Al Qaida het niet gelukt is zo'm jasmijnrevolutie te organiseren. Bijna niemand kwam in actie op hun oproepen om o.a. het koningshuis van Saoedi Arabië op te ruimen. Ook bij de huidige revolutie is de boot gemist. Pas na een paar dagen kwamen in egypte de Moslimbroeders in actie. Kansloos dus, boot gemist.

Er moet natuurlijk heel wat gebeuren in Egypte. Zoals in heel Arabië zijn de instituties zo slecht dat dit bijna geen buitenlandse investeerders aantrekt. Dus veel goedkope arbeid, maar weinig kansen om een rendabele industrie op te zetten. Te veel corruptie scoort niet. Dat begint de jeugd in de Arabische landen nu ook wel duidelijk te worden. Ze zien wondergroei in Azië en dat moet toch ook mogelijk zijn in Arabië, dat bol staat van de olie om die groei te financieren.
Betere instituties/ minder corruptie, dat is het devies ook van Timur Koran.zoals ook besproken door columnist van the economist Schumpeter http://www.economist.com/node/18008627?story_id=18008627&fsrc=nlw|hig|01-27-2011|editors_highlights.
Voorlopig lijkt het erop dat Mubarak het veld moet ruimen, nu hij het script van zijn Tunesische collega aan het volgen blijft. Dat is goed voor het oplagecijfer van het boek van Elaasar over de laatse Egyptische farao (Mubarak).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten