Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
Pagina's
▼
1 februari 2011
Egypte had een farao die wipte
Er was vroeger een kinderrijmpje met een farao die wipte. En wie wipt, wordt gewipt. en zo geschiedde met Faroek, de laatste officiële farao.
Nu moet dinsdag de grote demonstraie de onofficiële farao Mubarak wippen.
De cartoon laat zien dat de VS niet blij is met het wippen van Mubarak. Men is bang voor de Muslim Brotherhood partij, voor opzeggen van de vredesverdragen met Israël en voor het niet meer kunnen laten ondervragen van bepaalde lieden met onaanvaardbare technieken door de Egyptische geheime dienst (http://canonical.org/~kragen/egypt-massacre-sotu.html).
Bianco hield maandag bij zijn dagelijkse krantenknipsels een uitgebreid betoog dat de FED een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het veroorzaken van de onrust. Quantitative easing heeft de voedselprijzen flink opgedreven en die hoge voedselprijzen zijn al vaak reden geweest voor stevige oproer in o.a. Egypte. Omdat 40% van de Egyptenaren moet zien rond te komen van $ 2 per dag, hakken die hogere voedselprijzen er flink in.
Het wordt tijd dat de Arabische landen ook eens flinke economische groei laten zien en niet langer verlamd worden door corruptie en bureaucratie. Weg met die dictatoriale vriendjes met Amerika en Europa.
Voorlopig lijkt de oproer in Egypte weinig consequenties te hebben voor de wereld (het is wel voorlopig negatief voor de groei in Egypte. De olie etc. kan nog gewoon door het Suezkanaal, de Muslim brotherhoodpartij komt waarschijnlijk niet aan de macht, de OPEC-landen lijken niet door revolutie getroffen te worden met uitzondering van Algerije.
Aandelenmarkten zijn niet erg onder de indruk. de beurs van China stijgt weer, de CDS spreads in de Europeriferie dalen. Ook de Amerikaanse beurzen waren maandag hoger.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten