Pagina's

16 maart 2011

Japan een natuurramp of 1998?


The economist had een grafiek met de reactie van aandelenbeurzen op de ergste rampen. Gaat het koersverloop als na een natuurramp of zoals na 1998?

De koersdaling in Japan is het heftigst geweest en als er elke dag nieuw radioactief nieuws is, dan hebben we het dieptepunt nog niet gezien.

Hoe gaat het dan (=kernramo in Japan à la Chernobyl) verder? Ik stem op 1998. De gevolgen voor Japan zijn in dat scenario langdurig slecht. Net zoals Azië de nodige tijd nodig had om van de Aziëcrisis/ LTCM fiasco te bekomen. Maar de ellende van Azië van 1997-1998 leidde in de VS en Europa niet tot een economische inzinking. Daarom kwam na de paniek on LTCM, waarin de koersen in korte tijd 20% daalden, een enorm koersherstel.
Nu zie ik voor wereld ex Japan ook geen echte economische inzinking (wel ellende in Libië etc). Daarom kunnen de koersen bij ons in dat scenario vrij snel herstellen tot richting 1400+ voor de S&P500, maar dan zien we eerst een S&P die lager ligt dan 1225, zeg 1150.

Dat is niet mijn basisscenario. Dat is nog weken onzekerheid met radioactief lekken, maar er is geen ontruiming van Tokio nodig of iets dergelijks.
Door de grote monetaire stimulus van de Bank of Japan gaat de beurs ook in Japan dan flink herstellen. De koers vergeleken met de boekwaarde van Japanse aandelen moet dan minstens terug naar het gemiddelde van de range van de laatste jaren. Dat wordt dan een mooie rit.
Of die vandaag is begonnen? misschien, maar ik ben bang van niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten