Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is Ć titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
Pagina's
▼
13 maart 2011
Mr. Market en de yield curve en Japan
De zilver/goud ratio geeft een veel vlakkere rentecurve aan dan wat we nu zien. Ook de IFO geeft aan dat de rentevurve veel te vlak is gezien de goede gang van zaken in Duitsland (maar de elleende in de europeriferie compenseert dit weer deels).
Dat geweldige verschil tussen wat de economische indicatoren zeggen over hoe vlak de rentecurve zou moeten zijn en wat hij nu in werklijkhied is, wordt veroorzaakt door het kwantitatief verruimingsbeleid van de centrale banken. Daardoor is er zwaartekracht richting 0% aan het korte eind van de rentecurve. Dat betekent ook dat diverse centrale banken flink "behind the curve" zijn, vooral de FED en de Bank of England. We gaan in de komende maanden zien wie het sterkste is: mr. Market of de FED/BOE. Centrale banken moeten niet gaan piepen dat de inflatie(verwachting) onverwachts aan het oplopen is, dat hebben ze zelf bewerkstelligd.
Japan
De aardbeving zal geld terugbrengen naar Japan, maar de sterkte van de yen die optrad na de aardbeving in Kobe, is nu onzeker omdat de Bank of Japan nu gevraagd is de financiering flink te helpen (via extra quantitative easing). Het probleem voor Japan om rendabele infrastructuurinvesteringen te vinden is voorlopig opgelost. Toyota zal heel wat nieuwe auto's moeten produceren (deels via import uit China etc.)Men moet de groeistimulus van de aardbeving niet overschatten. Het geld voor het repareren van de schade kan niet meer gebruikt worden voor andere investeringen (Bastiat). Enige goede doorwerking kan ontstaan door het opvijzelen van het vertrouwen in Japan dat ze deze ramp echt goed kunnen aanpakken zoals voorlopig het geval lijkt (de hulp van de overheid is vele malen groter en efficiƫnter dan na de beving in Kobe, de ramp met de kerncentrale is heel wat beter behandeld dan Harrisburg/ Chernobyl, de schade aan de gebouwen is ongelooflijk klein door de strenge bouwvoorschriften en de grote vorderingen die gemaakt zijn in Japan om aardbeving bestendig te bouwen).
De reactie van Wall Street vrijdag op de aardbeving was die alsof het een non-event was. De rente ging een pietsje omhoog, maar het armageddon dat men vroeger vreesde als Japan al zijn Treasuries zou verkopen na een grote aardbeving, daarvan was geen sprake.
In Japan zal het wel iets anders gaan (aandelen Tokyo Electric Power en de non-life insurers gaan maandag echt niet omhoog), maar de schade kan uiteindelijk redelijk beperkt blijven als de Bank of Japan zich van zijn beste kant laat zien. Maar eerst omlaag op o.a. de nucleaire zorgen etc.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten