Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
Pagina's
▼
12 april 2011
De pensioencrisis van de babyboomers
Demografie maakte het de afgelopen decennia mogelijk eerder met pensioen te gaan terwijl de levensverwachting steeg. Dat was vooral weggelegd voor de mensen die vlak voor de babyboomgeneratie geboren waren. De oudsten van de babyboomgeneratie konden ook nog met vervroegd pensioen. In toenemende mate gaat dat echter verslechteren.
De babyboomers hebben in de VS, zo schat men, $ 3000 miljard te weinig gespaard voor hun pensioen.
In Nederland heeft men minder te weinig gespaard, omdat de pensioenkassen uitpuilen. Maar de babyboomer die de hypotheekschuld op zijn huis niet heeft afgelost en geen grote pot eigen spaargeld heeft opgebouwd naast die van zijn pensioenfonds gaat vermoedelijk ook een zware pijp roken. Hij krijgt een aanvankelijk redelijk nominaal pensioen dat weg geërodeerd wordt door inflatie (meest waarschijnlijk) en/of afstempelingen (minder waarschijnlijk).
Gidsland Italië heeft onder de wijze leiding van Berlusconi, die niet alleen vergat te stimuleren tijdens de kredietcrisis en daardoor Italië voor het lot van Griekenland en Portugal wist te behoeden, besloten de pensioenleeftijd te indexeren voor de levensverwachting.
De Economist merkt terecht op dat de dependency ratio, het aantal werkers ten opzichte van het aantal gepensioneerden de belangrijkste. Vooral in Europa wordt de situatie heel slecht, ook in de landen die nu al failliet dreigen te gaan zoals Griekenland, Spanje en Italië.
Onder 2 dan krijg je crisis, heel hard is het cijfer niet, maar dat merken we volgend decennium wel. Voor de lange termijn kun je waarschijnlijk beter in de yuan dan de euro beleggen.
bron: o.a. de special van The Economist van vorige week: Falling Out
Geen opmerkingen:
Een reactie posten