Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
Pagina's
▼
10 april 2011
Deventer
Vorige week zaterdag heb ik niet geblogd. Ik zat die zonovergoten dag in Deventer, meest op de Brink natuurlijk maar ook even aan de andere kant van de IJssel (zie foto) en deed de koekzaak van Bussink even aan, zoals het een toerist betaamt.
Het draaiorgel de Turk deed zijn best. Het stond vlak bij het Turkse consulaat toen we het voor het eerst zagen. Ik dacht aanvankelijk wat een goede aanpassing van die Turken aan de Nederlandse mentaliteit, want een goede inburgering, maar het is gewoon een Nederlands draaiorgel in 1908 gemaakt in Parijs met afbeeldingen van de Bosporus en een sultan. Deventer is er terecht trots op, nu het na de restauratie en de verwijdering van de houtworm weer speelt.
Het was dat weekend museumnacht en Deventer deed voor het eerst mee met zijn twee musea (het historsich museum en het speelgoedmuseum). Het speelgoedmuseum had een speciale tentoonstelling over Barbie (ik heb al eens een keer over Barbie geblogd, dat nerd de favoriete pop van vorig jaar was; die pop zat niet in de verzameling). Barbie geeft wel een goede indruk van de tijdgeest. In het preutse Nederland liep zo'n pop met borsten aanvankelijk niet zo goed. Je ziet nog een Nederlandse aanpassing waar een Barbie als robbedoes wordt voorgesteld. Barbie had eerst van die niet erg prestieuze beroepen, maar gaandeweg is dat verbeterd. Ze werd dokter en astronaut. We hebben nog nooit zo veel bruidjurken bij elkaar gezien en dat terwijl Barbie nooit is getrouwd.
Het historsich museum had buiten een buitengewoon luidruchtige projectie van dingen uit Deventer op de museummuur.
De dag erna zijn we teruggegaan naar Amsterdam via het mooie Zutphen waar de Librije (de middeleeuwse bibliotheek bij de kerk) open was ter ere van het museumweekend. Verbazend dat het nog bestaat, het was bijna verloren gegaan vanwege achteloos onderhoud vorige eeuw. De reformatie kwam op gang en daar moest de bibliotheek tegengif voor bieden. De wetsboeken van Justinianus liggen er, waarmee de kannunikken en de andere intelligentia van het kapittel de moeilijke gevallen van het recht konden uizoeken. Het publiek mag de boeken niet open doen. Het is niet toegankelijk voor publiek, net als in Syrië.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten