Pagina's

15 april 2011

Goldman Sachs waarschuwt deze week voor derde keer voor daling grondstoffenprijzen


Goldman Sachs publiceerde voor de derde keer deze week een negatief verhaal over grondstoffen (commodity watch: is “Growing conviction in NT downside, but longer-term upside intact.”). (dat is twee keer een verkoopaanbeveling: eerst dat je het op korte termijn moet verkopen en dan nog erger: het is een langetermijnbelegging (iets ergers kun je haast niet zeggen: daarmee geef je aan dat je er eerst verlies op gaat lijden dat pas op een lange termijn goed gemaakt gaat worden). Het lijkt wel alsof ze 007 gehuurd hebben om Kaddafi een kopje kleiner te maken.
Meer waarschijnlijk is het dat Goldman Sachs zojuist zich heeft ontdaan van de nodige beleggingen in grondstoffen om zo de Variance at Risk terug te brengen.

FTalphaville (http://ftalphaville.ft.com/blog/2011/04/15/547201/goldman-reiterates-bearish-call-on-commods-again/) vindt het een paniekreactie van Goldman Sachs, omdat na drie keer roepen de futures van grondstoffenprijzen niet als de wallen van een modern Jericho zijn ingestort. Goldman Sachs heeft geen smetteloze reputatie bij het voorspellen van grondstoffenprijzen (als allerlaatste broker begon men in 2008 het voor mogelijk te houden dat grondstoffenprijzen ook omlaag konden). Ondanks alle publicaties deze week worden er tactisch nog geen shorts geadviseerd in grondstoffen. Men houdt het op geen positie innemen (wat ook weer niet zo raar is als je zegt dat iets op korte termijn een verkoop is, maar op wat langere termijn een koop).

De redenen waarom GS even grondstoffen in de ban wil doen:
1.De olieprijzen liggen nu behoorlijk ver boven wat fundamenteel gerechtvaardigd kan worden, inclusief langdurige ellende in Libië.
a.Er is vraagdestructie in enkele landen ontstaan, waaronder de VS
b.Nigeria gaat extra pompen na de verkiezingen
c.De long posities zijn extreem
2.De kopervoorraden zijn te hoog aan het worden, vooral als je de oneigenlijke voorraadvorming in China meeneemt die ineens afgebouwd kan worden. De prijsdoelen voor metalen inclusief goud zijn bereikt (maar goud stijgt waarschijnlijk wel verder vinden ze op de lage reële rentes). Dat zijn mooie prijzen en daar moet men tevreden mee zijn.
3.Minder vraag vanuit Japan, krapper voorraadbeheer, voorraadafbouw in China (vooral koper)

Het nieuwe geloof is dat aandelen en grondstoffen met elkaar in prijs oplopen. Grondstoffenprijzen hebben zich nu te veel losgemaakt van de S&P500 (zie plaatje van GS) en dat moet worden rechtgezet bij een wie weet wat dalende S&P. Grondstoffenprijzen zijn volatieler dan aandelenkoersen en VaR modellen vinden je nu oliedom bij GS als je nog in grondstoffen belegt.

N.B. die daling van de grondstoffenprijzen is nodig om de overtuiging te staven dat de economische groei minder sterk aan het worden is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten