Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
Pagina's
▼
28 april 2011
Grantham (GMO) ziet hogere voedselprijzen, maar weer en China stribbelen misschien nog even tegen
Jeremy Grantham, de oprichter van GMO, is niet alleen positief over olie- en metaalprijzen, mar ook over voedselprijzen.
De vraag van opkomende landen neemt toe (Chinezen eten alle varkens op, die vleesbehoefte vraagt om flink wat extra voedselproductie, granen etc) en het aanbod kan geen gelijke tred meer houden. Hij ziet weinig landen waar het landbouwareaal uitgebreid kan worden. Alleen in Brazilië en de Oekraïne ziet hij hiervoor nog mogelijkheden.
Zorgelijker is voor hem de afnemende productiviteitsgroei in de landbouw.Deze is nu voor het eerst sinds jaren structureel beneden de bevolkingsgroei (zie plaatje). We breiden steden uit en daarmee gaat zeer vruchtbare grond verloren. Men kan niet veel productiviteit meer winnen door extra kunstmest te gebruiken.
Hij ziet wel op korte termijn beren op de weg voor beleggers in voedselprijzen, omdat het weer dit jaar en volgend jaar beter zal zijn dan de rampen van het afgelopen jaar. De oogsten zullen beter zijn. Ook is hij bang dat Jim Chanos gelijk krijgt met een flinke groeitegenvaller in China, al kan dat wel wat langer wegblijven. China heeft veel verkeerd geïnvesteerd, de overheid heeft idiote infrastructuurprojecten uitgevoerd en vastgoedspeculatie is lege wijken op aan het leveren.
Zelf denk ik dat de voedselproductie wel sterker kan stijgen dan de bevolkingsgroei. De productiviteit komt nog maar net op gang in Afrika en dat gaat met behoorlijke kans doorzetten. Investeringen in hogere landbouwproductie worden niet zoals bij olie en metalen tegengehouden omdat dat vooral in boevenstaten moet gebeuren. Bij voedsel is dat haast niet het geval (VS belangrijkste producent).
Een deel van de terugvallende productiviteit is veroorzaakt door de categorsiche weigering van Europa om gengewassen toe te laten. Daardoor is de productiviteit in de landbouw in Europa flink teruggezakt. Dit blijft vermoedelijk niet zo als men ziet dat het in de VS geen kwaad kon. In de VS en andere landen stijgt de productiviteit in de landbouw wel door o.a. toepassing van betere gengewassen en beter watermanagement.
Ha Peter,
BeantwoordenVerwijderenik heb eens een verhaal gehoord van een meneer van de LU Wageningen (zal inmiddels wel ingewikkelder heten vrees ik) die vertelde dat voedselprijzen veel volatieler zijn geworden omdat veel landen het ideaal van zelfvoorziening hebben laten vallen. Denk aan de EU met zijn eeuwige melkplassen, boterbergen enz. Nu deze buffers overal weg zijn en veel boerenland weggesaneerd is, zijn voedselprijzen veel gevoeliger voor voorraad- en oogst ontwikkelingen. Daarbij zijn ook gebieden in Afrika (Zimbabwe!) als producent geminimaliseerd. Dat er onvoldoende productiecapaciteit is wereldwijd geloof ik daarom eerlijk gezegd niet. We zijn even vergeten hoe belangrijk voedsel is, denk ik, maar er ligt voldoende landbouwcapaciteit braak om de productie op te voeren. Maar natuurlijk ben ik geen expert op dit gebied, zoals je weet.
Ja Sep, dat is een goed punt van meneer uit Wageningen.
BeantwoordenVerwijderenDe sterk groeiende middenklasse in de wereld die ineens bakken met vlees gaat eten zorgt wel voor een flink hogere vraag naar voedsel.
Maar er zijn ook genoeg lichtpuntjes. De blauwe revolutie komt op gang: de productie van zalm is behoorlijk grondstoffensparend en als men in plaats van vlees gekweekte zalm (en andere vis) gaat eten, dan worden de zorgen minder (en de mensen gezonder).
Watermanagement kan een stuk beter.
Europa kan gengewassen gaan gebruiken.
Afrika, Brazilië, Oekraïne, ASEAN kan veel mer voedsel produceren.