Pagina's

12 mei 2011

Chinese inflatie en Griekse protesten drukken grondstoffenprijzen (en euro)


Na een bemoedigende start gingen de grondstoffenprijzen uiteindelijk toch onderuit. Omdat de inflatie in China te hoog was volgens de cijfers van gisteren (door de grondstoffenprijzen) denkt men dat China de rente meer dan gedacht gaat verhogen, wat slecht is voor de vraag naar grondstoffen door China. Het is een beetje kromme redenering van de markt, maar die te hoge Chinese inflatie zorgt ondertussen wel voor lagere grondstoffenprijzen.

De verhalen over Griekenland worden gewelddadiger. Het is weer de tijd om flink te gaan demonstreren en brandbommen te gaan gooien. Het journaal (nieuwsuur) liet duidelijk zien dat we in Nederland en Duitsland stapelgek zijn om nog nieuw geld naar Griekenland sturen (de Grieken willen gewoon niet betalen, betalen de tol op hun wegen niet meer, vinden hun belastingen te hoog), al vinden de Grieken wel dat ze er recht op hebben, alleen moeten we het niet naar de Griekse regering/ banken sturen maar rechtstreeks in de zakken van de armere Grieken stoppen. Als we dat niet doen dan dreigt er wat. Het kleine Griekenland doet dan binnen twee weken de euro instorten, zo denken ze. De euro is niet berekend op crisis en het niet genoeg geven van geld aan Griekenland zal snel landen als Duitsland en Nederland doen inzien dat de schuldencrisis hun gaat overmeesteren. Als men wel met geld over de brug komt, gebeurt de ineenstorting volgens de Griekse experts ook. Er is ook in Griekenland algemene consensus dat de rijke Europeanen niet veel geld terug zullen zien van wat ze aan Griekenland uitlenen. je moet dat zien als een soort belasting. Het geld dat je aan belasting betaalt zie je ook niet meer terug. De Noord Europeanen moeten er gewoon nog even wennen dat ze Griekenland wat meer moeten subsisiƫren en dat ze dat geld natuurlijk niet terugzien, want het is een soort belasting. Ondertussen zie je dan beelden van Grieken die hun tol niet meer betalen op hun nieuwe tolwegen, het soort infrastructuur dat Griekenland eventueel wel wil omruilen tegen afgestempelde staatsschuld. De Griek heeft geen zin meer te moeten lijden om de schulden af te betalen. Hij wil in ieder geval geen belasting betalen. De rest van Europa moet daar maar een voorbeeld aan nemen. Republikeinen in de VS ondersteunen overigens dit idee, dat vooral de mensen met hoge inkomens niet zo veel belasting meoeten betalen (ze zorgen immers voor veel werk omdat ze veel consumeren en mensen aan het werk houden). Waar blijft Wilders, waarom zegt hij niet dat we knettergek zijn om maar een euro extra steun aan Griekenland te geven?

Uiteraard is de euro zwak op dit soort nieuws, zowel hoge Chinese inflatie maakt de euro waardeloos als de goedbedoelde opvoedkundige opmerkingen van de Grieken.
Een sterkere dollar, daar moeten grondstoffenhandelaar spontaan van braken. Dat gebeurde gisteravond dan maar weer en zilver ging zo'n 7% onderuit. Olieaandelen konden een en ander ook niet waarderen.

Het plaatje van Bespoke laat zien dat de dollar onder het 50-daags gemiddelde aan het komen is en als dat wat overtuigender wordt dan komen er meer angsthazen die van hun eurotjes afwillen.
Wat een rampspoed, een dollar die niet waardeloos wordt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten