Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
Pagina's
▼
17 mei 2011
De opties in het Griekse drama
De bovenstaande tabel laat de gradaties zien van de schuldenproblemen in Europa. Griekenland ligt duidelijk aan kop, Ierland en Portugal volgen en de derde groep van Italië, Spanje en België volgt op forse achterstand.
Het blijft een raadsel waarom Portugal en Ierland nog steeds investment grade zijn.
Griekenland haalt de laatste weken voortdurend de kranten, zelfs DSK werd ermee in verband gebracht.
De schuld van Griekenland is te groot en wat het ergste is, de schuld loopt snel op en reductie naar onder de 100% lijkt haast niet meer mogelijk op een normale manier. De bevolking pikt snel meer bezuinigingen niet meer en de rente blijft zo hoog dat herfinanciering op de kapitaalmarkt voorlopig een illusie is.
De inspanningen van Griekenland zullen wat groter moeten worden, anders krijgen ze geen nieuw geld van het IMF/ Europa.
Griekenland zal zeker beloven meer te gaan doen.
Wat kan Europa/ECB/IMF doen voor Griekenland?
1. Gewoon doorgaan met de bailout en steeds nieuw geld op tafel leggen. Griekenland komt met beloftes bezittingen te verkopen en tekorten te verlagen.
2. Streven naar een zachte herstructurering (looptijdverlenging van de schulden, lagere rente, Griekenland verkoopt bezittingen)
3. Een vrijwillige zachte herstructurering (zelfde als voorgaande, maar er komt meer ordelijke afwikkeling, misschien met minder consequenties vanuit CDS markt)
4. Harde herstructurering met forse afstempeling van de schulden (60-75%).
De politiek is leidend in de oplossing van de problemen. De politiek stelt graag uit (stel niet uit tot morgen wat ook naar overmorgen uitgesteld kan worden). Daarom is er een enorme preferentie voor een zachte herstructurering met looptijdverlenging en verkoop van Griekse bezittingen. Dit laatste is vermoedelijk het eerste dat snel afgedwongen gaat worden. Ook zal Europa geld moeten schenken aan Griekenland (en Portugal en Ierland) uit het Europese budget (een soort beperkte fiscale unie in elkaar timmeren). Bij een zachte herstructurering hoeven de banken niet direct failliet te gaan, zelfs de Griekse banken niet.
Om de Griekse banken enigszins te helpen wordt het handelen in CDS enigszins aan banden gelegd in stress situaties, zo zit men nu uit te denken.
Met wat lapwerk kom je zo wel in een systeem dat 2013 haalt. Dan kunnen de problemen alsnog te groot geacht worden en dan zal nog eens iedereen in de buidel moeten tasten.
De Grieken hebben voldoende liquiditeit om het tot 2012 uit te zingen, dus er is geen heel snelle beslissing nodig, maar hoe eerder een geloofwaardige oplossing komt, des te beter. Zoals nu een en ander gepland is loopt de Griekse schuld aan Europa / IMF in pijlsnel tempo op en dat voelt voor de AAA landen als niet prettig. Hoe groter de schuld aan het IMF, des te groter wordt de afstempeling voor de andere leninghouders over enige jaren.
Daarom zou het toch wel erg prettig zijn als de Grieken eens een normale hoeveelheid belasting gingen betalen, dan wordt het Griekse probleem ineens veel beter oplosbaar. Maar de Grieken willen liever dat de belastingen niet betaald hoeven te worden dan dat de overheid nog uitkeringen van enige omvang doet aan bejaarden etc. Vakbonden zijn nog redelijk sterk en werken nog niet erg mee aan het verkwanselen van de lonen van de Grieken, maar ze zijn krachteloos om de belastingen voor rijken omhoog te krijgen. Er komt geen euro van de € 280 miljard zwart geld in Zwitserland naar de Griekse schatkist.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten