Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
Pagina's
▼
23 mei 2011
Waar blijven de Draghi Bonds? (Griekenland)
Het begint er een beetje op te lijken dat we een herhaling van de problemen van vorig jaar zien in de Euro staatsleningencrisis.
De situatie voor Griekenland is tamelijk hopeloos. Alles wordt nu verwacht van de angst voor een domino-effect erger dan het bankroet van Lehman Brothers. Dat moet iedereen, inclusief de Trojka (IMF. EU, ECB), over de brug krijgen om eindeloos geld te stoppen in de bodemloze put.
Het wordt voor Griekenland problematischer als de problemen niet zo besmettelijk blijken als nu lijkt. Als Griekenland gedwongen kan worden al het tafelzilver te verkopen, zal dat afschrikkend werken voor Portugal en Ierland.
De ECB heeft de problemen voor Griekenland vorige week ineens veel groter gemaakt door geen Griekse staatsleningen meer acceptabel acht als onderpand. Dat betekent dat het einde oefening is voor het Griekse bankwezen, dat vol zit met eigen staatsleningen. Een kapitaalsinjectie is nu echt nodig voor het Griekse bankwezen.
De weigering van de ECB Grieks onderpand te accepteren maakt een vrijwillige herstructurering van Griekse schulden moeilijker.
Die uitverkoop, dat niet, zal men zeggen. Maar wat dan?
Er zou wel eens een variant kunnen komen op de Brady Bonds, waar de hoofdsom van failliete opkomende landen gegarandeerd werd door de Amerikaanse staat (zo verordonneerde toenmalige minster van Financieën Brady). (De suggestie werd geopperd in de Financial Times).
Het ESFS pact zou wel eens uitgebreid kunnen worden naar inruilen van de huidige Griekse staatsleningen tegen door Europa gegarandeerde leningen, Draghi Bonds (het zal nog wel even duren en dat is te laat om de naam van Trichet eraan te verbinden).
Deze dan AAA leningen zijn veel meer waard en zo kun je waardeloze Griekse leningen omzetten in peperdure Europese gegarandeerde leningen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten