Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
Pagina's
▼
2 juni 2011
ISM duikt naar trend
Al een paar jaar laat ik het bovenstaande plaatje zien, waarbij de ISM vergeleken wordt met wat er gemiddeld gebeurde in de VS bij een recessie waarbij de ISM ver onder de 40 dook.
Het herstel van de kredietcrisis volgde vrij goed het gemiddelde pad. Eerst wat teleurstellend zwak, daarna precie volgens het gemiddelde en de laatste maanden beter dan het gemiddelde.
Je kon aan dat gemiddelde zien dat de ISM aan een daling toe was. De aardbeving in Japan veroorzaakte een versnelling naar beneden. Er waren al voorwaarschuwingen voor de grote daling van gisteren (Phillyfed, ISM non manufacturing, stijging initial claims etc.), maar de daling van de ISM viel de beurs toch rauw op het dak.
De ISM is dan ook de beste barometer in de wereld voor hoe het met de industrie (en bedrijfsleven) in de wereld gaat.
De daling van de ISM kan nog een maand doorzetten, maar daarna kan de ISM weer stijgen. De industriële productie in Japan kletterde in maart 15% omlaag, herstelde 1% in april, maar vliegt volgens de surveys in mei en juni omhoog, waarbij in juli (of augustus) de productie ongeveer op het oude niveau teru zou kunnen zijn. Azië had hier veel last van en de rest van de wereld minder, maar toch genoeg. Alleen dat is al voldoende voor een herstel van de ISM. De onverdroten voortgaande stijging van de investeringen wereldwijd is de andere reden waarom de ISM gaat herstellen.
De VS is nog niet totaal verloren, overgeleverd aan de Nieuwe Normalen die zo graag alle hoop opgeven en dat als rationele verwachting meegeven aan de de optimisten die maar blijven weigeren het raam uit te springen. Een ISM van 53,5 wijst nog steeds op 3-3,25% groei in de VS. Er zijn nog wat factoren waarom in het tweede kwartaal de groei hoger moet zijn dan de ISM aangeeft en daardoor is nog steeds 3-3,5% groei in het tweede kwartaal mogelijk in de VS
Is wat u ISM noemt hetzelfde als de PMI (purchasing managers index) ?
BeantwoordenVerwijderenJa, alleen de VS noemt het ISM (Institute for Supply Management), maar het zijn ook in de VS de inkoopmanagers van het bedrijfsleven die moeten zeggen hoe hun bedrijf er voor staat qua orders, voorraden etc.
BeantwoordenVerwijderen