Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
Pagina's
▼
7 augustus 2011
Madmen theory: Amerikanen willen nu een Nixon, geen Obama
Obama heeft een bewijs van onvermogen afgeleverd in de onderhandelingen over de verhoging van het schuldenplafond (debt ceiling) in de VS.
Geen moment stuurde hij de discussie in de goede richting. Bill Clinton hielp hem met te zeggen dat hij volgens het 14de amendment het schuldenplafond zelf voor een behoorlijke tijd kon verhogen. Als Obama hier achter was gaan staan en had gezegd: als er geen goed compromis uitkomt om het schuldenplafond te verhogen veto ik alles en ondertussen verhoog ik zelf het schuldenplafond. Dan hadden de republikeinen van zelf moeten inbinden met hun onzinnige eis dat de belastingen nergens verhoogd mochten worden.
Obama was zo stom om te melden dat zijn advocaten hadden uitgezocht dat hij niet zo zeker op dat 14de amendment kon rekenen en dat hij er dus geen gebruik van ging maken.
Weg was zijn onderhandelingspositie en Böhner wist dat hij zou winnen als hij een voorstel door het congres kon krijgen. De Tea Party dreigde dat te blokkeren, maar op het laatste moment kreeg hij net voldoende mensen van de Tea Party achter zijn voorstel. Amerika zit nu vast aan eindeloze reeksen van bezuinigingen zonder de belastingen te verhogen.
Dat is niet de juiste politiek voor de VS. Er moet bezuinigd worden, maar tegelijk ook zwaar meer geïnvesteerd worden in infrastructuur in plaats van minder. Er is geen andere, betere mogelijkheid om veel laag opgeleide werklozen weer aan het werk te krijgen. Deze investeringen moeten gefinancierd worden met het tijdelijk belasting kwijt schelden op buitenlandse investeringen als die gerepatrieerde gelden in infrastructuur/ Amerikaanse investeringen herbelegd worden. En vooral ook moet belasting verhoogd worden op benzine om alternatieve energie/ zuiniger energieverbruik een betere kans te geven. Het belangrijkste is natuurlijk financiering uit het af laten lopen van de belastingverlagingen voor de rijken van Bush. Dat is een no brainer als je overheidstekort zo hoog is gelopen en de ongelijkheid van inkomens zo uit de hand is gelopen.
Maar nee, Obama hield als schoothondje van de republikeinen zijn poot niet stijf en nu gaat hij de geschiedenis en verkiezingen in als een slecht onderhandelaar en vooral als de president die de kredietwaardigheid van de VS verspeelde.
Obama heeft gezondigd tegen de Madmen Theory volgens Kurt Andersen in de New York Times (http://www.nytimes.com/2011/08/06/opinion/the-madman-theory.html?src=me&ref=general). Je moet je tegenstanders er van overtuigen dat je als een idioot achter bepaalde doelen staat en daarvoor zelfs de extreemste middelen wil inzetten. Dat konden Roosevelt, Clinton en vooral Nixon als geen ander.
Nixon was de meest liberale president van Amerika, onder zijn regering stegen de uitgaven voor allerlei hobbies van de linkse kerk extreem. Hij bereikte met zijn Madmen Theory (als het moet begin ik een nucleaire oorlog) van alles in China. De kunst is natuurlijk wel om op het juiste moment die idiote dingen niet te doen als je de onderhandelingsbuit binnen hebt. Dat is iets waar de republikeinen nu tegen dreigen te zondigen (ze voeren de Madmen Theorie uit en verhogen de belastingen voor de rijken etc. niet).
Het onmogelijke lijkt te gebeuren: men wil een boef als president om de economie in een goed vaarwater te krijgen, een republikein die stiekem linkser is dan de democraten (jammer voor Wilders dat hij niet in Amerika is geboren).
N.B. Obama wordt nu gezien als de meest rechtse president ooit en Nixon als links. Dat komt door de tijdgeest die nu rechts is en in de tijd van Nixon links
Geen opmerkingen:
Een reactie posten