Pagina's

8 september 2011

Goldman Sachs ziet de ECB flink doorkopen en de rente van Italië onder controle houden

De eurocrisis is fenomenaal uit de hand aan het lopen,maar vandaag waren er wat lichtpuntjes (en procenten koerswinst op de beurzen).
Joachim Starbatty, de door de financiële wereld gevreesde gepensioneerde professor die onvermoeibaar Duitsland uit de euro probeert te krijgen en Duitsland probeert te behoeden voor het trachten te dempen van bodemloze putten, moest vandaag in het stof bijten: in zijn proces bij het hoofdgerechtshof in Karlsruhe om de steun aan Griekenland ongrondwettig te verklaren kreeg hij geen voet aan de grond. Als de Duitse politici willen,mogen ze zo veel geld als ze willen verkwanselen aan de redding van Griekenland, de andere PIIGS en Frankrijk. Dat moet op ordelijke wijze met instemming van het parlement, maar het mag.

Ook van invloed waren de gedachtespinsels van Goldman Sachs (in: Eurozone Political Risk at a Zenith) dat de ECB veel meer kan interveniëren dan gedacht om de rentes in Italië en Spanje onder controle te houden. 2% renteverschil met Duitsland is wel genoeg, 2,7% is al 2 sigma te veel. De balans van de ECB is zo groot geworden dat een paar honderd miljard extra leningen aan Italië een peuleschilletje zijn vergeleken met het hogere doel dat ze dienen. De ECB is in de verste verten nog niet aan het eind van zijn Latijn, al dacht de markt daar vorige week wel anders over. De ECB zou in ieder geval zjn uiterste best willen doen om Italië en Spanje onder een renteverschil van 4-4,5% met Duitsland te houden om hogere marginverplichtingen opgelegd door de clearing houses te voorkomen.
Positief is verder dat half september het IMF echt weer vrede gaat tekenen met Griekenland, de PIIGS zwichten voor de druk en bezuinigen tot ze er bij neervallen en het ene austerity program na het andere als zaligmakend te accepteren (want anders wordt Rutte te boos, zo zei hij vandaag). De vermeende aanmeldingen vanuit de private sector om Griekse leningen om te ruilen in andere wardeloze leningen loopt vooralsnog gesmeerd. Eind septemeber gaat Duitse parlement alles goedkeuren om te komen tot een oplossing op lange termijn, zoals Schäuble wil. Er komt een soort TARP voor de systeembanken in Duitsland en de rest van Europa.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten