Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
Pagina's
▼
15 september 2011
Recessie 1980-1982 net zo moeizaam als die van 2008, nu PIGS er wel erger aan toe
De dubbele dip recessie van 1980-1982 was een even moeizaam gebeuren als de kredietcrisis. Het duurde na 1979 ongeveer even lang als nu voordat een nieuwe top in het BNP gezet wordt (aannemend dat we ongeveer 2% groei krijgen in de tweede helft van 2011). De tweede recessie van 1982 begon voordat een nieuw hoogtepunt in het BNP werd bereikt. Toch vindt men nu het een dubbele recessie, niet een lange recessie.
Nu zit het BNP nog steeds onder het hoogtepunt van 2007 in de VS en men vindt dat als er nu weer een recessie komt dat de hele periode sinds 2007 één lange, grote recessie is. De ervaring van 1980-82 leert dat men de periode na 2007 niet gaat classificeren als 1 grote recessie.
De terugval van de groei in geselecteerde landen in Europa is nu wel heel wat groter dan in 1980-1982. Ierland heeft de grootste klap (10%+) gekregen, maar lijkt uit de recessie te zijn gekomen en op een lager niveau als een soort IJsland te herstellen.
Griekenland heeft nu bijna net zo'n kap achter de rug als Ierland, maar zij zijn vermoedelijk pas halverwege.
Zelfs na de klappen in Ierland en griekenland hebben deze landen na 2000 meer groei gekend dan Nederland. Dat moet men kunnen dragen in Ierland en Griekenland.
Portugal heeft nog geen klap van betekenis gehad, maar ook geen groei sinds 2000. De komende val zal niet erg diep zijn zo lijkt het, maar wel langdurig als er geen extra hulp uit de lucht komt vallen.
Vandaag werd er wat manna geworpen door de centrale banken, met 16% hogere koersen voor BNP Paribas als gevolg, maar het het manna kan zo op zijn. Er blijft natuurlijk wel gegronde hoop op veel meer manna.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten