Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
Pagina's
▼
14 september 2011
weg met de euro
Bij de wedkantoren is het nu duidelijk: de meerderheid denkt dat er landen de euro wegdoen voor 2014.
Weg met de euro dus, Griekenland voorop.
Buiter gaf al aan dat het invoeren van een nieuwe drachme niet zo'n feest is als Wilders c.s. doen geloven. Ze gaan dan de Oekraïne achterna, waar de munteenheid ook werd vervangen door waardeloze papiertjes en de pensioenen met zo'n 95% omlaag gingen qua koopkracht in de nieuwe valuta. Men moet dan zo'n 90 tot 100% afschrijven op de Griekse leningen die onder Griekse wet zijn uitgegegeven (die onder niet-Griekse wet zullen heel wat beter terugbetaald worden, die leningen kunnen niet zo eenvoudig omgezet worden in nieuwe drachmes; het IMF ziet zijn geld gewoon terug). De mensen moeten zo snel mogelijk hun geld van de bank halen in Griekenland, want die nieuwe drachme verliest pijlsnel zijn waarde. Van het Griekse banksysteem blijft nul komma nul over binnen enkele tellen na de invoering van de nieuwe drachme.
De Argentijnen sporen de Grieken aan als ze failleren om dit zo zwaar mogelijk te doen. Gewoon biuijna niets terugbetalen op je leningen, dat is het beste. Anders blijven de lasten te zwaar. Het begint duidelijk te worden dat de afschrijvingen op Griekse leningen heel wat groter worden dan wat met de meeste Latijns amerikaanse leningen gebeurde via Brady bonds. Het wordt minstens 50% verlies, eerder 60-80%. Dat is overigens al behoorlijk in lijn met de huidige obligatiekoersen voor Griekse staatsleningen.
Sarkozy heeft zich ingespannen dat Europa/IMF nog een tranche cadeau geven aan Griekenland, dat kan het failliet nog enige dagen/weken uitstellen.
Volgens Buiter blijft Griekenland de euro gewoon hanteren, omdat dit minder rampzalig is. Herstructurering van de leningen naar enorm langlopende leningen met heel weinig rente ligt meer voor de hand. Dat komt overigens ook neer op verliezen van minstens 60%.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten