Pagina's

3 oktober 2011

Dividenden ,Janjuah, Edwards: crisis en stagnatie


De sombere profeten vedrongen zich voor elkaar.
Vandaag was het een keer niet Edwards van Socgen met zijn voorspelling van een S&P500 met killer waves van de Coppockcyclus van 400 die de show stal, maar Bob Janjuah.
Bij zijn tulband zag hij een S&P van 800-900 op ons afkomen met eventueel een doorschieten naar 700. Koerswinstverhoduingen van 7 tot 8 zijn dik betaald voor Amerikaanse aandelen.
Deze maand gaat het naar 1000 en dan kan de beurs even herstellen richting 1200 op meevallend economisch nieuws volgens zijn sidekick Kevin Gayner.
Het is volgens hem (maar bijvoorbeeld ook Pimco) nu helemaal zeker dat de Europese politici niet tot een krachtige aanpak komen. De kernlanden moeten zich niet laten verleiden tot leverage van het EFSF geld (ook Schaüble gaf weer eens een garantie dat dit over zijn lijk niet gaat gebeuren en men vindt ook dat het niet mag van het Duits gerechtshof (Starbatty triomfeert). Schulden oplossen door nog meer schulden maken helpt niet. Ongesteriliseerd ingrijpen door de ECB staat niet in het woordenboek van de ECB en zo lang die in Frankfurt zetelt moet dat zo blijven.
Een fiscale unie in de Eurozone, dat is te gek voor woorden dat mensen daar nog in geloven.
QE3 zou een grote ramp zijn en gelukkig is de inflatie er te hoog voor.
Dat is genoeg voor zeer lage groei in de ontwikkelde wereld in de komende drie tot vijf jaar.

Redenen voor lagere koerswinstverhodudingen en winsten: we zitten in een balansrecessie, de macro onzekerheid blijft extreem, banken blijven ongeleide projectielen met steeds veranderende regulering, we zitten op piekwinsten en dat hoort niet bij de cyclus, de overheid heeft geen plan (en kan ook geen plan betalen) om de economie te stimuleren etc. etc etc.

De aandelenmarkt gelooft dit scenario al behoorlijk. Het plaatje hierboven laat zien dat de dividenden volgens de derivatenmarkt de komende ongeveer drie jaar eerst 40% gaan dalen (in het vervolg van de Great Recession) en dan 7 jaar ongeveer constant blijven (tijdens de periode van stagnatie waar Goldman Sachs over schreef).

Bij zo erg groeiend pessimisme is het niet verwonderlijk dat de beurzen onderuit gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten