De afgelopen week stond opnieuw vooral in het teken van de malaise in Europa.
De blow off van de rente van vooral Frankrijk en Spanje (mislukte plaatsing van staatslening) ten opzichte van die van duitsland ging gewoon door. Spanje staat op het randje dat de clearing houses als LCH extra onderpand vragen bij handel in spaanse trash.
De Duisters lieten doorschemeren dat ze nieuwe plannen aan het maken zijn voor de euroschulden, maar zijn nog niet overstag voor geld drukken. Van steeds meer kanten hoor je dat de ECB flink de geldpers moet aanzetten, omdat er geen andere oplossing is. Dat gebeurt nog niet, omdat de crisis nog niet diep genoeg is volgens de Duisters en de ECB.
De groei van het BNP over het derde kwartaal in diverse Europese landen werd gepubliceerd. Dankzij Duitsland en Franrkijk was er toch 0,2% groei. In Nederland was de groei onverwachts negatief en lijkt de recessie te zijn begonnen. dez zal naar verwachting tot het eerste of tweede kwartaal volgend jaar duren en als de eurocrisis niet keert, dan kan de recessie nog langer duren, vooral als men extra gaat bezuinigen.
Het economisch nieuws in de VS was zo gek nog niet. De initial claims voor werkloosheid daalden en bleven opnieuw onder de 400.000, hetgeen wijst op zo'n 3% economische groei in het vierde kwartaal. De retail sales waren mey 0,5% sterk (want de benzineprijzen daalden en er werd minder aan benzine besteed). De voorlopers van de ISM waren verdeeld (New york positief, Philadelphia iets tegenvallend). De indicatoren voor de bouw waren goed: vergunningen vlogen omhoog, het ondernemersvertrouwen NAHBMI steeg van 17 naar 20, de starts en hypotheekaanvragen daalden echter. De leading indicators stegen met 0,9%.
De infatie daalde (alleen de huren stegen weer sterk met 0,4%), de producentenrpijzen stegen ook minder.
Per saldo zijn de consensusgroeiverwachtingen voor de VS behoorlijk in de lift.
In de VS bleef men ruzie maken in het Super committee voor het doen van voorstellen voor 1200 miljard bezuingingen. Daar is veel meer tijd nodig dan de deadline van aanstaande vrijdag, maar de markt lijkt daarmee te kunnen leven.
In Japan was de groei in het derde kwartaal 1,5% (=6% op jaarbasis). De groei zwakt echter af, de industriƫle productie kromp 3,3%(terwijl die in de VS +0,9% was).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten