Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
Pagina's
▼
8 december 2011
Geen PSI, geen AAA rating voor Duitsland en Nederland
Geen wonder dat Sarkozy zo zat te lachen op die persconferenties over wat Duitsland en Frankrijk hadden bekokstoofd. De pers vond het Duitsland - Frankrijk 1-0, zonder kans op herverkiezing Sarkozy, maar het lijkt meer op 0 -10 als je kijkt wat ze naar buiten brachten.
Vrome wensen werden er geuit over het naleven van Maastricht (dat kost geen moeite), het ESM wordt zoals verwacht naar voren gehaald, er komt geen nieuwe Private Sector Involvement (PSI) buiten Griekenland want Duitsland en de rest van de EU staat garant.
De ECB kan op de garantie van Duitsland meer lenen aan de banken.
Geen fiscale unie, geen Europese minister van financiën die, zoals Warren Buffett voorstelde, kan verhinderen dat parlementsleden die foute begrotingen goedkeuren zich opnieuw verkiesbaar mogen stellen etc. Dat is natuurlijk ook veel te veel gevraagd van politici om in zo’n korte tijd op te hoesten. Ze hadden in hun ogen immers al zo veel bereikt en gedaan.
De belofte van Merkel dat er geen nieuwe PSI komt is een geweldig cadeau voor de Europeriferie. De obligatiehandelaren dachten daar in ieder geval zo over.
Frankrijk is definitief ook periferie geworden, nu ze op basis van de PSI garanties van Merkel geen noodzaak meer zien verder te bezuinigen op de begroting.
De beloftes van Merkel over PSI werden uiteraard binnen de kortste keren tegengesproken door Duitslands minister van financiën., die over PSI meldde dat Duitsland nog niet gek geworden was en dat Duitsland echt niet alles zo gaat garanderen dat er nooit meer PSI kan koemn en banken hierop in kunnen spelen.
Dat doen ze zoals The Big Picture blog al zei naar aanleiding van een uittspraak van trootner: als je een man een geweer geeft, kan hij een bank beroven, als je een man een bank geeft, kan hij de wereld beroven.
Het garanderen van geen nieuwe PSI is reden genoeg voor de rating agencies om de ratings van Duitsland en Nederland te verlagen.
De centrale banken van de zuidelijke staten hebben de Bundesbank al voor € 404 miljard aan tegoedbonnen gegeven in ruil voor collateral van Duistalnd en DNb heeft al een aderlating van € 75 miljard mogen doen in ruil voor tegoedbonnen van het zuiden. Een en ander staat wat meer beschreven in FT Alphaville (http://ftalphaville.ft.com/blog/2011/12/06/782821/how-germany-is-paying-for-the-eurozone-crisis-anyway/). De Bundesbank is bijna door zijn collateral heen wat in ruil voor tegoedbonnen kan worden afgegeven en dan moet plan B aan de orde komen, bijvoorbeeld verkoop van de goudreserves of geld drukken door de ECB. De ECB is al veel te ver gegaan en geld drukken door de ECB is al onvermijdelijk geworden, een ellendige financiële situatie van de Bundesbank en DNB is reeds onvermijdelijk geworden. We roken in Nederland nu al een extreem zware pijp (>10% van ons BNP) als die tegoedbonnen waardeloos blijken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten