Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
Pagina's
▼
15 december 2011
Goudprijs volgens groei valutareserves: geen stijging, daling als Italië en Portugal verkopen
In de vorige post kon je zien dat de goudprijs heel erg sterk reageert op veranderingen in de reéle rente. De laatste jaren reageert de goudprijs echter nog sterker op de verandering van de valutareserves in de wereld.
Het plaatje laat de zesmaands groei zien van de valutareserves en de goudprijs.
Je kunt nog niet zien dat de groei van de valutareserves negatief aan het worden is in het derde kwartaal en waarschijnlijk nog negatiever in het vierde kwartaal. Die groei wordt negatief door de sterkte van de dollar en de zwakte van de euro en veel valuta's van opkomende landen. Nog belangrijker is dat de grote oppotter van valutareserves, China, geen groei zag van de valutareserves in dollars gemeten (ook rekening houdend met daling van de euro was er weinig groei van de valutareserves).
Sommige economen zoals Napier zijn heel overtuigend aan het uitleggen dat de groei van de valutareserves van China voorlopig heel laag blijft of zelfs negatief wordt (het overschot op de lopende rekening is plotseling verdwenen en hot money ook, nu men plotseling bang wordt dat de yuan niet meer verder zal appreciëren tegen de dollar).
Het is interessant omte zien welke theorie de goudprijs het beste gaat verklaren in de komende jaren, de reële korte rente of de groei van de valutareserves. Voorlopig zet ik in op de theorie van de groei van de valutareserves.
Misschien dat beide theorieën de mist ingaan, omdat de markt bang wordt dat Italië en Portugal een groot deel van hun goud gaan verkopen. Ze hebben relatief veel goud en bergen schuld, dus weg met dat goud zou je zo zeggen, zo hoort men steeds meer op de markt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten