Pagina's

26 december 2011

samenvatting financieel economisch nieuws vorige week

Ook de vorige week was het nieuws vanuit Amerika goed. De initial claims voor werkloosheid daalden 4000 verder tot 364.000 en dat wijst op 4% groei in de VS in het vierde kwartaal (inclusief andere factoren zit de VS op koers voor 3,5%+ in het vierde kwartaal).
De afgelopen week waren er vooral veel cijfers van de huizenmarkt in de VS. Die waren vrijwel allemaal goed (wel met neerwaartse herzieningen van het verleden). De sentimentsindex van de bouw NAHBMI steeg naar 21 (enkele maanden terug stond hij maar 14), de verkopen van huizen stegen en de verhouding voorraad/verkopen (indicator voor stijging huizenprijzen) daalde verder naar niet meer zo heel veel te hoge niveaus, het aantal vergunningen voor nieuwbouw steeg etc.
De groeicijfers voor het derde kwartaal werden zoals verwacht iets neerwaarts herzien naar 1,8%. De groei in het derde kwartaal werd behoorlijk gedrukt door de voorraden (gunstig voor vierde kwartaal). Het afgelopen jaar is de groei door de voorraden met 0,8% gedrukt en door de locale overheden met 0,4%. Dat verbetert in het komend jaar (maar dan gaat de federale overheid roet in het eten gooien).

De republikeinen leden een smadelijke nederlaag met hun sabotage in het congres van de verlenging van de periode van lagere belastingen en de uitkeringstermijn en de kansen op herverkiezing van Obama stijgen, ook door gebrek aan aansprekende republikeinse kandidaten.

In Europa was de Duitse IFO een mooie meevaller, deze steeg een beetje naar 107,2 (er werd een daling verwacht), een niveau dat meer dan trendgroei aangeeft voor Duitsland.
In het VK werd de groei in het derde kwartaal naar boven bijgesteld naar 0,6% (niet geannualiseerd).
In Italië kromp zoals verwacht de economie in het derde kwartaal met 0,2%.
In Europa discussieerde men er vooral lustig op los of de laatste acties van de ECB waarbij bijna € 500 miljard aan drie jaars deposito's aan banken werd uitgeleend wel zo'n succes was. Er is door de actie ongeveer € 200 miljard surplusliquiditeit gecreëerd en dat helpt altijd als je niet bang hoeft te zijn voor inflatie (maar alleen hierdoor kunnen de problemen natuurlijk niet verdwijnen). De rente in Spanje is flink gedaald, maar bij Italië ging het minder goed en Portugal, daar is de rente helemaal op het verkeerde Griekse pad aan het gaan.

In China maakt men zich steeds meer zorgen over dalende huizenprijzen, nu in vele steden de prijzen al een paar maanden dalen (en er zit veel autocorrelatie in huizenprijzen, dus men verwacht na twee maanden daling meer maanden daling).
Ook de sterkte van de yuan staat ter discussie. Die was een paar weken zwak, maar de afgelopen week joeg de Peoples Bank of China de koers van de yuan weer omhoog. Kennelijk voelt de Chinese overheid zich nog sterk genoeg om de yuan te laten appreciëren tegen de dollar, ook in tijden van eurozwakte en twijfels aan de economische groei van China.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten