Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
Pagina's
▼
4 januari 2012
Bill Gross: Van het Nieuwe Normaal naar het Paranormaal
Bill Gross is bij de jaarvisie van Pimco flink uit zijn negatieve slof geschoten. Hij capituleert helemaal, hij is helemaal gedraaid van Amerikaanse staatsleningen zijn drek naar lange staatsleningen is het mooiste wat er te koop is tussen Venus en Mars.
Hij ziet zo veel staartrisico dat we niet meer in een Nieuw Normaal leven maar een Paranormaal, waarin andere wetten gelden.
Straks zien we de aarde met twee manen (ach Star Wars had twee zonnen), zo lichtte hij een en ander toe. De ene na de andere perfect storm barst los in 2012, omdat die manen als een soort kankergezwel aan het groeien zijn en zo al onze getijden op hol doen slaan.
Centrale banken moeten alles lijmen met ruim monetair beleid, terwijl de spaarder wel uitkijkt om zijn spaargeld bij een bank te zetten. De trucs die zo goed werkten sinds 1971 werken niet meer. De rente wordt te laag om bij een bank te sparen en geldmarktfondsen zijn niet meer rendabel, net als in Japan.
Het wordt voor de banken te riskant om geld uit te lenen vanwege de economische risico's en de wegsmeltende depositobasis.
Het is nog niet duidelijk of de centrale banken deflatie of hoge inflatie gaan kweken, maar de rente houden ze lang op nul, dat is wel duidelijk.
Lange leningen zijn daarom een koopje volgens Gross, maar het is veiliger om voor inflatie geïndexeerde leningen te kopen (van een veilig land). Italiaanse leningen ziet hij nog steeds niet als koopwaardig, nu de rente kunstmatig laag gehouden wordt via (gedwongen) aankopen van Italiaanse banken.
Mijn commentaar: ik heb het verhaal van Gross iets extra aangezet, maar ik vond zijn verhalen beter toen hij nog geïnspireerd werd door zijn marmotje . Wereldwijd gaat het zo slecht nog niet, de winstmarges zijn zo hoog dat het bedrijfsleven niet knel zit in de VS, banken maken veel winst en hoeven (op een paar kleine banken na) niet failliet te gaan als Italië/Spanje het houden, vooral nu de huizenmarkt aan het verbeteren is in de VS.
Het idee van de uitleg met het paranormaal voor te veel staartrisico vind ik een vondst.
Ook is het verhaal een waarschuwing dat de lange rente best nog wel eens aanzienlijk verder zou kunnen dalen: het is voor Nederlandse pensioenfondsen nog steeds gevaarlijk de rentematch veel te verlagen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten