Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
Pagina's
▼
17 januari 2012
Niet downgrade Frankrijk, maar upgrade PSI van Griekenland is het probleem.
De downgrade van Frankrijk en allerlei andere landen in Europa hoort maar een storm in een glas water te zijn, iets van 2 bp toe te voegen aan de credit spreads volgens onderzoek. Het is wel sneu dat door die afwaarderingen het noodfonds EFSF niet meer AAA is, maar met Frankrijk mee is afgewaardeerd. Merkel zei al dat men daarmee moet leven en dat landen die er een beroep op doen nog steeds goedkoop uit zijn.
Wat is er aangericht door S&P?
* Het EFSF is gekleineerd, in nood nu nog maar 37% AAA is van de deelnemende landen.
* Italië is te dicht bij junk gekomen (2 notches down net als Spanje, Cyprus, Portugal). Voor inflatie geïndexeerde leningen dreigen uit allerlei indexen te vallen, wat kan leiden tot € 20 miljard verkopen.
* België. Nederland en Duitsland bleven deze ronde overeind, maar de Benelux zit wel met een negatieve outlook in de maag gesplitst, alleen Duitsland en Slowakije zijn stabiel
* Ierland is nu even goed als Italië, daar dacht de obligatiemarkt to voor kort toch heel anders over.
* Franse en andere banken krijgen downgrades
* Positie Sarko verzwakt t.o.v. Deutschland über alles, zelfs de Benelux moet een toontje lager zingen
De tabel is van Cailloux (RBS). Hij is verbolgen dat S&P niet alle landen in de Eurozone gelijkmatig heeft afgewaardeerd, nu krijgt Duitsland weer de hegemonie in ERuropa en dat is nou net waarom Mitterand vond dat de euro moest worden ingevoerd in ruil voor de eenwording van Duitsland. De Franse aard verloochent zich niet: allemaal naar beneden als Frankrijk wordt geschoren, maar dat is niet zo logisch: Duitsland is gewoon een stuk veiliger qua omvang schuld, begrotingstekort, handelsoverschot etc.
Ach, de eerste stap van het afzetten van Sarkozy door de kapitaalmarkt is gezet.
Is that all there is?
Nee, het Griekse drama is weer eens een keer aan het ontsporen. De onderhandelingen over het vrijwillig afstempelen van Griekse rommel lopen elke keer vast.
Zelfs van Rompuij begint zich zorgen te maken dat sinds november de Grieken niet meer van goede wille zijn om hun schulden terug te betalen en zelfs dat het onmogelijk is om dit te doen. Een en ander zorgt voor hoger risico op een chaotische afhandeling van een Grieks faillissement en misschien een eerder faillissement dan de politici voor ogen hebben.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten