Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
Pagina's
▼
22 januari 2012
Romneybut kreeg tegenwind: mormonen zijn dat gewend
Romneybut deed het slecht in de voorverkiezingen van South Carolina. het ongeleide projectiel Newt Gingrich hakte Romneybut in de pan na twee voortreffelijke debates op tv. Romneybut was niet slecht in die debates, maar Newt (dat betekent salamander, wat een rare naam toch) was beter. Ron Paul en Santorum bakten er niets van in die debates en dat zagen ze terug in hun resultaten. Gingrich maakt ineens een goede kans om alle conservatieve stemmen, en nog belangrijker, de conservatieve geldelijke steun, te veroveren. Newt maakte duidelijk dat hij één van de mensen in het born again evangelical South Crolina was, waar de tea Party zeer grote aanhang heeft. Newt is iemand van de 99% en Mitt een van die 1%. Romneybut won alleen in de niet zo conservatieve districten aan de kust.
Ineens vindt men dat Gingrich electable is en vooral wil men de debatten tussen Obama en Gingrich gaan bekijken, dat leidt tot veel meer vuurwerk dan tussen Romneybut en Obama. Dat leidt dan wel tot een smadelijke nederlaag bij de verkiezingen à la Goldwater, maar men is dan wel recht in de leer gebleven.
De conservatieve leiding van de republikeinen zit met de handen in het haar, zo dreigt men een uitstekende kans om Obama te verslaan te verspelen aan die wildeman van een Gingrich die net zo goed als wilders zijn tegenstanders onder het tapijt kan schoffelen.
De verrassend grote winst van Gingrich deden de kansen van Romney om de republikeinse kandidaat te worden duikelen van even geleden nog bijna 90% naar 72,5% vandaag. Men denkt dat Romney het uiteindelijk wel haalt, omdat er meer gewone staten à la Florida zijn dan bible-belt-kiezers à la South Carolina, maar Romney moet wel tot op het bot gaan om de kandidatuur binnen te halen.
Dat harde werken zit hem in de genen en is een van de bekendste eigenschappen (naast veelwijverij) die aan mormonen wordt toegeschreven.
Brooks schreef in de New York Times (The wealth issue - Money didn’t make Mitt Romney. A legacy of persistence and dogged
determination did – NYT http://nyti.ms/wPZj7W
) dat generaties problemen van mormonen de Romneys gemaakt heeft wat ze zijn: ongelooflijk hard werkende, ongelooflijk hard doorzettende schatrijke mensen. Na tal van nederlagen bij verkiezingen blijft Romney het proberen en van tijd tot tijd boekt hij daarom grote successen, want hij weet dat je gemakkelijk tegenslagen kunt krijgen, vooral als mormoon, en dat je die via hard werken die meestal weer kunt te boven komen.
Mormonen zijn behoorlijk vervolgd in de VS, veel erger dan bijvoorbeeld de Joden. De betovergrootvader van Romney Miles bleef aanvankelijk in de buurt van Chicago wonen, ook toen de grote leider Joseph Smith was omgebracht. Miles Romney bouwde zijn grote kerk in zijn stadje, maar die werd in 1844 platgebrand. Hij moest vluchten maar was te arm om, zoals gebruikelijk bij mormonen, naar het enige veilige toevluchtsoord Salt Lake City te gaan en deed uiteindelijk er vier jaar over om in de buurt te komen. De overgrootvader van Romney werd gedwongen na zijn huwelijk eerst even missionaris te spelen in Engeland om in 1867 weer terug te keren bij zijn eerste vrouw, die ondertussen als wasvrouw de kost had verdiend. Romeny kreeg het bevel meerdere vrouwen te nemen en te gaan emigreren naar een of ander gehucht 500 km buiten salt Lake City. Ze werden snel welvarend, maar krgen een nieuw bevel om 600 km verderop te gaan wonen met achterlating van de bezittingen. Ze leefden in bittere armoede en werden door de plaatselijke bevolking vervolgd vanwege de veelwijverij (Miles jr had drie vrouwen). Om aan de doodstraf te ontkomen vluchtten ze weer en zo kwamen ze in Mexico terecht in 1885. Daar was het leven aanvankelijk nog zwaarder voor het grote gezin. De lemen huizen werden vervangen door stenen huizen en de gemeenschap kreeg het zo goed dat het hele gezin Romney, met alle 21 kinderen kon worden verenigd. Toen de vader van Romney 5 was, in 1912, legde de Mexicaanse regering beslag op alle bezittingen en werd het weer eens tijd volkomen berooid ergens anders naartoe te vluchten. Via Californië, Idaho kwam men in Utah en bouwde men een fortuin op. Dit fortuin is intact gebleven en Mitt Romney heeft het kapitaal enorm uitgebreid. Maar eht is hem niet aan komen waaien, hij heeft er hard voor gewerkt en eerst twee zware studies moeten voltooien. Om president te worden zal hij opnieuw heel hard moeten gaan werken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten