Pagina's

29 januari 2012

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week (22-29 januari)

De FED kreeg de meeste aandacht met zijn nieuwe manier van communiceren waarbij elk lid jaren vooruit moest aangeven wat de FED-rente zou zijn. Er kwam ineens een inflatiedoel van 2% uit de hoed van Bernanke met de plechtige belofte de rente niet voor eind 2014 te verhogen (uitlaatklep: te hoge inflatie, maar Amerika zit nu in een Japantraject voor de korte rente) en hij dacht aan een nieuwe ronde van quantitative easing.
Een en ander hielp de beurzen vooruit en de dollar achteruit.

In Europa tobde men voort over Griekenland waar Private Sector Involvement in de vorm van zeer fiks afstempelen van de Griekse schulden de gemoederen blijft bezighouden, met op de achtergrond groeiende besognes over Portugal. De tienjaars rente in Italië daalde voorspoedig tot onder 6% en in Spanje onder 5%.

In Duitsland was de IFO zeer goed, de groei in het eerste kwartaal is in Duitsland waarschijnlijk positief, maar in Frankrijk viel de INSEE tegen. In Spanje steeg de werkloosheid tegenvallend naar 22,9% (reden voor verlaging rating door Fitch).
De groei van M3 is met 1,6% te ver beneden oude BUBA-normen en eigenlijk zou de ECB dat moeten repareren via quantitative easing, maar getuige de sterkere euro tegen de dollar gelooft de markt hier niet in.

In de VS stegen de orders voor duurzame goederen 3% en samen met de hogere Richmont Fed Manufacturing index wijst dat op een sterkere ISM komende week. De nieuwe leading indicators stegen met 0,4% en de Chicago Activity index (een vergaarbak van bijna 80 surveys) werd weer positief, hetgeen op trendgroei of iets beter wijst. De huizenmarkt indicatoren waren iets zwakker afgelopen week.
De groei van het BNP in het vierde kwartaal was met 2,8% zwakker dan gedacht (o.a. door lagere bijdrage defensie-uitgaven -0,7%) en 1,95% kwam door voorraden wat niet goed viel in de markt.

Heel wat centrale banken van de Opkomende Landen waren in een stemming om het beleid te verruimen: Thailand verlaagde rente, India de reserve requirement ratio, Brazilië gaf aan te gaan verlagen etc.

Het winstseizoen verloopt iets tegenvallend in de VS (door de sterke dollar), maar de cijfers zijn niet slecht (vooral technologie en industrials en in mindere mate materials verrasten zeer positief, energy, staples, telecom, utilities negatief). De guidance laat te wensen over. Idem voor Europa, waar ondanks de sterke euro ook iets te veel tegenvallers waren.
Allerlei sentimentsindicatoren beginnen in de hoerazone te komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten