Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
Pagina's
▼
26 januari 2012
Strategas en de rente: risico 10-jaars Treasuries niet meer beloond
Wat zegt de markt na de openbaringen van de visies van leden van de FED, waaruit valt af te leiden dat men de eerste renteverhoging pas in 2015 verwacht op basis van de verwachtingen nu, en de belofte van Bernanke dat QE weer erg interessant is?
1. Al eind 2013 wordt een eerste verhoging ingeprijsd (de historie leert dat de markt vaak te veel en ook vaak te snel verhogingen inprijst)
2. Half 2014 gaat het tempo omhoog (de historie leert dat dit eerste tempo vaak onderschat wordt)
3. Uiteindelijk over heel veel jaren, als ik al lang met pensioen hoor te zijn, gaat de rente zoals de FED-leden aangeven richting 4%
Verder zegt Strategas dat beleggers in 10-jaars staatsleningen volkomen mesjogge zijn.
In de komende drie jaar, de periode waarin men kan hopen dat de FED –leden hun rug recht houden en niet aan het verhogen slaan, nemen beleggers genoegen met een rendement van 0,94% per jaar op hun 10-jaar papiertjes. Wil je voor die armzalige 0,94% echt al dat koersrisico lopen? Nee, natuurlijk, maar te veel kopers, zoals de FED met QE en bepaalde centrale banken die hun valuta niet te veel willen laten stijgen, kopen tegen elke prijs. Zo lang het geloof dat er te veel kopers zijn tegen elke prijs dan verkopers met gezond verstand, durven hedge funds en andere vastrentende piraten nog steeds long te gaan in lange staatsleningen.
N.B. voor beleggers in 5 jaar Treasuries is de komende drie een “holding period return” van 0,96% ingeprijsd, d.w.z. je risico van een langere looptijd dan 5 jaar wordt niet beloond.
Maar kunnen die centrale banken maar doorkopen en hun balansen eindeloos vergroten?
Op zeker moment (nog wel meer dan een, twee jaar weg denk ik) zeggen de vigilantes dat er een Minsky moment is geweest dat die centrale banken te ver zijn gegaan en zo snel mogelijk hun balansen moeten verkorten, wat niet kan want dan lijden ze schier onmetelijke verliezen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten