Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
Pagina's
▼
16 februari 2012
Is de recessie in de Eurozone ex de PIGS en Nederland al voorbij?
We hadden vandaag de herziene groeicijfers in Europa voor het vierde kwartaal van 2011. Die waren niet best, dramatisch voor Griekenland en vergeleken met de verwachtingen voor Nederland het meest teleurstellend. Dat slim bezuinigen met een boog om hervormingen heenlopen terwijl de huizenmarkt verder het putje in gaat is Nederland niet in de koude kleren gaan zitten en warme kleren worden in 2012 niet meer gemaakt in Nederland. Een en ander laat wel zien hoe belangrijk het is dat de huizenmarkt in een land OK is, zo niet dan valt de groei van de consumptie tegen (zoals nu in Nederland (zie ook blogpost http://beleggenopdegolven.blogspot.com/2011/11/nederland-in-recessie-aanpraten-crisis.html vorig kwartaal toen een en ander al duidelijk was)
Maar toch had het nieuws van de groei in de Eurozone buiten Griekenland en Nederland een gouden randje: in veel landen lijkt het erop dat dit het dieptepunt in de groei was. Voor Duitsland was dit al duidelijk via de veel hogere ZEW en IFO, maar voor diverse landen lijkt dit nu ook het geval. De economic surprises index van Citigroup is aan een onstuitbare opmars bezig binnen de Eurozone en nu zit men heel duidelijk in het positieve deel.
Benderly, meestal positief op Amerika en negatief op Europa, stelde zijn voorspellingen voor Europa naar boven bij en is nu optimistischer dan de consensus (zie plaatje).
De ING (Van Vliet) denkt dat he vierde kwartaal het dieptepunt was gezien de nu betere PMI's en de betere euroCOIN. De Eurozone zou ook profiteren van het aantrekken van de groei in de rest van de wereld en de monetaire verruiming.
Bemoedigend, het eerste kwartaal lijkt beter dan het vorige kwartaal te gaan worden, maar daarna is er een grotere kans dan me lief is dat de groei weer wat terug gaat vallen in de Eurozone ex Duitsland (Duitsland blijft de locomotief via loonstijging en exportgroei). Maar uiteindelijk later in 2012 moet de recessiezone dan duidelijk verlaten worden. Belangrijk is dan wel dat het tempo van bezuinigen door de overheden dan over zijn top heen is.
Thank you, I have recently been searching for information about this subject for a
BeantwoordenVerwijderenwhile and yours is the greatest I have discovered till now.
However, what about the bottom line? Are you positive
concerning the source?
My blog post Truck Personal Injury Attorney in the Five Boroughs