Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
Pagina's
▼
7 februari 2012
Midden Oosten nog steeds een kruitvat: wanneer valt Israël aan!
De cartoon van KAL in The Economist laat zien hoe het in Syrië uit de hand aan het lopen is. Lattakije (een gebiedje aan de kust in het noordwesten waar Assad en zijn vazallen vandaan komen) juicht over de opstelling van Rusland, ze mogen de baas blijven spelen in Syrië van Syrië en China, al laat Rusland wel doorschemeren dat een en ander niet te bloedig moet worden. Een burgeroorlog lijkt te zijn begonnen.
Ondertussen zit Israël te bedenken hoe ze kerncentrale in Iran waar ze de atoombom willen gaan maken kunnen uitschakelen via een militaire operatie. Dat die er komt, lijkt onafwendbaar geworden, zo denkt de Wall Street Journal (artikel: How should Israel bomb Iran ). De defensie van Iran stelt niets voor en daarom moet Israël wel een en ander aan ellende in Iran kunnen uitrichten. Veroveren van Iran is te moeilijk (ook voor de VS), maar een militaire operatie wordt als mogelijk gezien. Dat zou dan moeten gebeuren in de lente. Israël zou dan de aanvallen van lange afstand bommen moeten accepteren (er zouden 200.000 raketten op Israël zijn afgesteld), maar Israël maakt zich wijs dat ze niet kunnen blijven bestaan als Iran de bom heeft. Amerika heeft tegen Israël gezegd dat ze niet mogen aanvallen, maar heeft het licht op oranje gezet. Israël interpreteert dit als dat ze mogen aanvallen en dat zouden ze dus gaan doen.
Iran dreigt de straat van Hormuz af te sluiten, maar dat lokt een reactie van Amerika uit. Dat vinden ze misschien de moeite waard om de Amerikaanse verkiezingen in het honderd te sturen, maar dan moeten ze dit pas doen als het september/oktober is. Het lijkt niet rationeel voor Iran om zo iets geks te doen, als je zeker weet dat je een militaire dreun gaat krijgen. Woody Brock waarschuwt dat dit toch niet zo onwaarschijnlijk is in game theorie: er is sprake van het trembling hand game. Als een partij op verkeerde gronden zich aangevallen weet, dan kan een en ander eenvoudig uit de hand lopen. Dat lijkt goed mogelijk in de huidige situatie.
In de post http://www.blogger.com/post-edit.g?blogID=8900897907780842887&postID=8303650576419659120 relativeer ik een en ander: Obama zal in een verkiezingsjaar er alles aan doen de olieprijs laag te houden (inclusief openen van de strategische oliereserves)en dus een aanval op Iran voorlopig voorkomen
BeantwoordenVerwijderen